Meriti sa zambesti din nou! Clujul are adapost pentru victimele violentei domestice

Marti, 21 Iulie 2015, ora 14:12
2915 citiri
Meriti sa zambesti din nou! Clujul are adapost pentru victimele violentei domestice

Asociatia Atena Delphi a infiintat un Centru de Recuperare (adapost) si un Centru de Consiliere pentru victimele violentei domestice, structuri menite sa vina in intampinarea nevoilor femeilor si copiilor care se confrunta cu astfel de situatii.

Acestea sunt realizate in cadrul proiectului "Meriti sa zambesti din nou! - Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice", proiect desfasurat in parteneriat cu Fundatia PULSE din Bulgaria si finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Centrul de recuperare nu este doar un loc in care victimele se ascund de agresori, ci impreuna cu Centrul de Consiliere formeaza un cadru organizat in care acestea primesc informatii, invata sa isi depaseasca problemele si temerile, constientizeaza ca au drepturi si redevin oameni puternici, capabili sa porneasca o viata noua si sa zambeasca din nou.

Serviciile furnizate de asociatie sunt oferite gratuit victimelor si constau in primire si gazduire temporara, asistenta sociala, consiliere juridica si psihologica, psihoterapie, grup de suport, informare si orientare.

Aceste servicii sunt destinate femeilor care se gasesc intr-o situatie de violenta domestica, fie ea fizica, emotionala (psihica) sau sexuala, ori toate acestea, si care au nevoie de ajutor pentru a reveni la o viata in care le sunt respectate drepturile.

Astfel, se urmareste reducerea unor serii de consecinte precum traumele fizice si psihice, probleme de ordin emotional si psihic, izolarea de societate, deprimare, neincredere, lipsa de respect fata de propria persoana, imposibilitatea de a se autoafirma si chiar moartea.

"Ne-am dorit sa venim in intampinarea nevoilor victimelor violentei in familie cu o structura organizata si capabila sa ofere solutii complete. Am vazut de-a lungul timpului destule cazuri in care femeia ar fi dorit sa plece de langa agresor si nu avea unde sa mearga. Mai mult, familia facea greseala de a o incuraja sa ramana, fie pentru copii, fie pentru ca 'asa trebuie', iar ea se gasea in imposibilitatea de a se sustrage din acest mediu nociv.

Acum, putem spune cu mandrie ca avem solutia pentru cele care vor sa depaseasca conditia de victime si sa ia viata in propriile maini. Cele doua centre beneficiza de personal calificat, gata sa ofere informatii si ajutor in cele mai complexe situatii", a declarat Luiza Budusan, coordonatorul celor doua centre ale Asociatiei Atena Delphi.

Asociatia Atena Delphi

Misiunea Asociatiei Atena Delphi este apararea drepturilor sotilor, victime ale violentei domestice, precum si facilitarea consilierii psihologice si juridice ale acestora, apararea drepturilor copiilor, protectia lor impotriva oricarui abuz, protectia batranilor, a bunurilor acestora si a dreptului tuturor persoanelor la o viata intr-un mediu sanatos.

Fiecare fiinta are dreptul garantat la viata, integritate, demnitate si fericire. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei carora li se refuza aceste drepturi si nu se pot ajuta singuri.

Centrul de consiliere functioneaza la adresa: Piata Unirii nr. 4-5 - ap. 11; persoanele care doresc sa beneficieze de servicii pot lua legatura cu specialistii asociatiei la numarul de telefon 0730-788 962/0264-439 389 cat si la adresa de e-mail office@asociatia-atena.ro, pagina de web - www.asociatia-atena.ro sau prin intermediul paginii de Facebook a asociatiei: https://www.facebook.com/atena.delphi.

Poiectul "Meriti sa zambesti din nou - Servicii integrate pentru victime ale violentei domestice" propus de Asociatia Atena Delphi in calitate de Solicitant are ca obiectiv principal dezvoltarea asociatiei astfel incat aceasta sa devina o structura sustenabila de referinta in ceea ce priveste furnizarea serviciilor integrate sociale, psihologice, juridice si de adapost pentru victimele violentei domestice din judetul Cluj.

Proiectul adreseaza in mod direct problematica violentei domestice, care exista in contextul social ca si subiect referitor la drepturile omului inca din 1948, chiar Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevazand dreptul tuturor oamenilor (femei, barbati, copii) la viata fara violenta. In momentul de fata, violenta domestica reprezinta o incalcare a drepturilor omului recunoscuta ca atare de legile nationale si internationale.

Pentru a veni in sprijinul victimelor violentei domestice este necesara punerea la dispozitia acestora a unui pachet de servicii si facilitati care sa cuprinda in mod necesar protectie si locuinta pentru victime, femei si copiii lor, servicii de consiliere sociala, psihologica, juridica si de asemenea medicala si psiho-terapeutica, ajutor pentru copii pentru intelegerea violentei la care au fost martori si a separarii parintilor, personal calificat pentru a veghea toate nevoile femeilor si copiiilor, ajutor in inaintarea cererilor oficiale, in pregatirea pentru procedurile de tribunal, in gasirea unei locuinte si a unui loc de munca.

Conform ultimei estimari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania 1 din 4 femei a fost victima violentei in familie sau in cuplu pe parcursul vietii, lucru care demonstreaza faptul ca nevoia de servicii de consiliere si reintegrare este cu atat mai mare.

Astfel, existenta campaniilor de informare derulate de alte organizatii, trebuie completata cu masuri active in problematica prezentata. Oferirea unor servicii de consiliere psihologica, juridica si de reintegrare in viata sociala este cu atat mai necesara in contextul constientizarii gravelor consecinte ale violentei domestice.

Proiectul de fata propune solutionarea problemelor de adapostire, asigurare de servicii de consiliere psihologica, psihoterapie si terapie de grup de suport, precum si asistenta sociala si juridica pentru victimele violentei domestice din judetul Cluj, propunandu-si sa le ofere acestora suportul de care au nevoie cu servicii integrate si specializate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Dezvoltarea capacitatii de prestare a serviciilor specifice, de consiliere psihologica si psihoterapie, de gazduire, de asistenta sociala si de grup de suport, pentru minim 40 de persoane victime ale violentei domestice din judetul Cluj pana la finalul proiectului.

2. Imbunatatirea abordarii din perspective multiple a problematicii victimelor violentei domestice, in vederea adresarii nevoilor acestora intr-o maniera sustenabila, prin 30 de parteneriate intersectoriale, pana la finalizarea proiectului.

3. Asigurarea accesului victimelor violentei domestice la un centru de recuperare acreditat cu o capacitate de 6 locuri de adulti si 6 locuri de copii in Cluj-Napoca in 2 luni de la demararea proiectului.

4. Cresterea gradului de informare, educatie si constientizare in 10 comune din mediul rural referitor la violenta domestica, discriminarea de gen si drepturile omului, pe parcursul a 10 luni din perioada de implementare a proiectului.

5. Sensibilizarea comunitatii privind violenta domestica si promovarea drepturilor omului in randul a 9.000 de cetateni in cadrul parteneriatelor dezvoltate, pana la finalizarea proiectului.

6. Consolidarea capacitatii organizationale a Asociatiei Atena Delphi in ceea ce priveste managementul entitatii si utilizarea instrumentelor specifice de planificare, monitorizare, control si evaluare pana la finalizarea proiectului.

Grupul tinta al proiectului este format din 40 de femei victime ale violentei domestice. Astfel, membrele grupului tinta carora le este adresat proiectul de fata sunt femei care au suferit orice forma de violenta, fie ea fizica, emotionala (psihica) sau sexuala, sau toate dintre acestea si care au nevoie de servicii specifice pentru a incheia situatia de risc in care se gasesc si a reveni la o viata in care le sunt respectate drepturile.

Beneficiarilor proiectului li se ofera servicii specifice pentru a reduce o serie de consecinte precum traumele fizice si psihice, probleme de ordin emotional si psihic, izolarea de societate, deprimare, neincredere, lipsa de respect fata de propria persoana, imposibilitatea de a se autoafirma si chiar moarte.

Selectia pentru serviciile de gazduire se va face in functie de situatia de risc in care victima si copiii acesteia se gasesc, respectand conditiile de nediscriminare si egalitate de sanse.

Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt copiii victimelor violentei domestice, care vor beneficia atat de serviciile de gazduire, cat si de consiliere psihologica, daca acesta este necesara.

Printre beneficiarii indirecti ai proiectului se numara si cei 100 de membri ai comunitatilor rurale care vor participa la campania de informare si sensibilizare cu privire la subiectul violentei domestice, precum si cei 9.000 de cetateni care vor fi informati despre acest domeniu.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#violenta familie femei, #adapost victime violenta familie, #victime violenta familie, #violenta familie Cluj , #romani