Mesaj de transmis lumii si romanilor care au uitat micile bucurii ale vietii

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:00
2832 citiri
Mesaj de transmis lumii si romanilor care au uitat micile bucurii ale vietii

Mi-a fost dat sa consider mandria un pacat. Poate ca si asta este un farmec al romanilor: o credinta inradacinata, o credinta pana la lacrimi. In Romania noastra gasim intai de toate credinta si dragoste materna in fiecare casa, caci atunci cand te primeste o familie de romani iti pune pe masa ce-i mai bun si vezi in coltul unei camarute o candela aprinsa. Aici te simti acasa!

Aici vezi raze de soare printre ramurile copacilor si auzi ciripit de pasari cum rar intalnesti in alte parti.

Poti sta intins sa citesti in lucerna sau alerga descult pe malul marii, poti sta pe o stanca incinsa privind norii si ghicind formele lor de animale in timp ce auzi copiii cum rad si se joaca.

Aici te poti juca in zapada pana la genunchi, si poti face mormane de frunze aramii. Aici poti inota cu ochii spre cer privind stelele si poti sufla in papadii alaturi de copii.

Te poti catara pe munti si alerga pe dealuri printre vii, poti saluta toti oamenii din sat pe langa care treci si de-i stii si de nu-i stii, iar ei sa stie foarte bine al cui esti.

Aici, pana si in monotonia orasului si a grijilor vezi fapte bune pe strada si zambete sincere; intre griji si probleme, inca vezi lacrimi de bucurie! Aici poti privii si rasaritul si apusul, si tot aici poti saruta pamantul multumind lui Dumnezeu pentru toate formele de relief, roadele variate si anotimpurile ca-n povesti...

Avem atatea mestesuguri si obiceiuri frumoase! Sunt prea multe de spus. Avem atatea povesti cati batrani cu maini muncite si zambete in ochi! Avem barbati harnici ce aduc din greu painea acasa, si femei ce lupta la propriu pentru copiii lor; si oameni intr-o continua lupta de supravietuire, adevarate valori ale romaniei ce astazi traiesc modest la limita painii cea de toate zilele dar inca cu zambet pe buze si plini de istorie si de viata in povestile lor!

Daca s-ar filma viata fiecarui roman in parte, cu suisurile si coborasurile lui, cu siguranta sute de mii de strainii ar ramane inmarmuriti cata dragoste si spirit de sacrificiu au romanii.

Cata ingeniozitate si daruire, chiar si in cele mai sarace locuri ale patriei. Avem copii olimpici, tineri de exceptie, actori, poeti, sportivi, arhitecti, matematicieni, doctori, cercetatori de tot felul ce au facut si fac istorie. Chiar si dincolo de viata, dar mai ales in stanga si in dreapta noastra, mici minuni prezente printre noi. Aici gasim miracole in fiecare zi, totul e sa privim in jur!

Haideti sa ne gandim impreuna la romani! Vom gasi performanta plina de sacrificiu si dragoste, de daruire si talent, de munca si perfectionism, de altruism si patriotism!

Putem cauta unde doriti: in multe si nenumarate locuri, in timpuri indepartate sau in diferite locuri de pe glob, in domenii diferite sau in acelasi domeniu cu noi si e foarte probabil sa gasim un mentor roman de tot respectul si toata admiratia, un adevarat OM ce ne face mandrii ca suntem romani si in tara si dincolo de hotare. Si sunt multe nume de spus, fiecare in parte poate rezuma calitatile romanilor intr-un cuvant.

Voi da un singur exemplu aici, valabil atat pentru straini cat si pentru romani, atat pentru cei fara carte cat si pentru cei cu studii, cu totii am auzit de Nadia Comaneci.

In viziunea mea, sunt mii de romani stiuti si nestiuti ce ar putea fi si sunt niste "Nadia Comaneci" printre noi, descoperiti sau nedescoperiti... Sunt mult prea multe personalitati dar si multi oameni simpli ce ar putea fi enumerati aici. Fiecare din nume, chiar si Ion de la marginea satului cu mestesugul lui de care se bucura cinci sate in jur, sau Maria de la etajul cinci care canta in corul Bisericii ca o privighetoare, sau finul care a crescut fara mama dar merge la olimpiada si concursuri internationale de matematica, oricare doriti dumneavoastra, cunoscut sau necunoscut, prezent, trecut sau viitor, pentru fiecare din ei ma bucur ca sunt romanca si ca traiesc in Romania printre ei!

Doresc pe aceasta cale sa multumesc fiecaruia in parte, caci fiecare astfel de roman-simbol merita toata onoarea si post mortem dar mai ales cat inca traieste: multumesc ca ai adus Romania pe culmi! si stiu ca nu am vreun merit aparte ca m-am nascut in aceeasi tara cu tine, dar ma bucur enorm cand un strain imi spune cu respect un nume de roman, ca simbol al neamului nostru! Si aceasta multumire o adresez si personalitatilor cunoscute cat si fiecarui om simplu ce-si duce traiul intr-un mod exemplar si eroic, modest in coltul lui de tara!

Aici am un frate, cumnati si veri, unchi si matusi. Aici am o mama si doi tati, ba chiar mai am o mama, departe de Romania dar cu sufletul tot aici!

Aici am copilarit cu cheia de gat, ca soim al patriei, aici am stat cu un bat mai mare ca mine la ora sapte, cand se intorc vacile, sa pazesc gardul gradinii buniciilor, ca sa nu-l darame cireada; aici am invatat sa merg pe bicicleta, sa schiez, sa inot, sa apreciez banul muncit si constiinta curata.

Am bunici pe care sa-i vizitez si bunici in pamant, bunici ce au luptat in razboi si bunici ce s-au refungiat, si tot aici am copilarit la parinti si la bunici inconjurata de multa munca si dragoste!

Aici este sotul meu drag, ai carui ochi ma topesc! Aici am o fiica a Romaniei ce a facut primii ei pasi in viata pe acest sfant pamant, si tot aici in burtica am o viata ce creste, si sa stiti ca va fi tot o viata de roman adevarat, ce va avea parte de natura noastra de rai, de credinta noastra de fier, de munca noastra pornita din dragoste si altruism, caci nimic nu-i mai drag si placut lui Dumnezeu decat vietuirea in pace, tihna si intelegere asa cum fiecare din noi incearca sa faca.

Sunt o romanca! O femeie, o fata si o mama, o sotie si o sora, o cumnata si o matusa, o nepoata si o fiica a Romaniei; si oricat as nega, trebuie sa recunosc: in sinea mea tare mult ma bucur si ma mandresc ca sunt romanca si ca aleg sa raman in Romania noastra draga!

Catalina Jalba

Acest material participa la concursul organizat de Ziare.com si Groupon, iar autoarea lui poate castiga o vacanta la munte. Incearca si tu!

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Cele mai interesante 3 propuneri vor fi premiate cu vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mesaje romani, #mandru ca sunt roman , #romani