Mihai Dimitrie Sturdza, Doctor Honoris Causa la Universitatea Galati

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 21:53
3900 citiri
Mihai Dimitrie Sturdza, Doctor Honoris Causa la Universitatea Galati

Printului Mihai Dimitrie Sturdza i-a fost decernat, joi, titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.

Propunerea a venit din partea Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie, ca o recunoastere a meritelor lui Mihai Dimitrie Strudza.

La ceremonia care s-a desfasurat in Aula Magna a Facultatii de Istorie, Filozofie si Teologie din Galati, au fost prezenti arhiepiscopul Dunarii de Jos IPS Casian Craciun si profesori de prestigiu ai Universitatilor din Bucuresti, Iasi si Galati.

Dupa obisnuitul laudatio si alocutiuni ale diversilor membri ai comisiei, printului Mihai Dimitrie Sturdza i-a fost conferit onorificul titlu de catre prof. univ. dr. Iulian Gabriel Barsan, rectorul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.

"Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unui cercetator al istoriei si radacinilor spiritual-culturale ale romanilor este un prilej de a scoate in evidenta contributia Sturdzestilor la dezvoltarea istorica, economica si spirituala a zonei de la gurile Dunarii", a declarat IPS, dr. Casian Craciun.

"Chiar Eparhia Dunarii de Jos a fost de-a lungul timpului sprijinita de diferite persoane apartinand familiei Sturdza, iar astazi descendentii sai stiu sa straluceasca cinstindu-si trecutul in patria lor, dar, in acelasi timp, facand cunoscuta istoria, viata si spiritualitatea romanilor in Europa si in lumea intreaga. Domnul Mihai Dimitrie Sturdza este un astfel de ambasador al istoriei, culturii si spiritualitatii romanesti!", a conchis prelatul bisericii galatene.

La final, invitatii au putut lua autografe de la proaspatul laureat pe volume scrise de acesta: "Familii boieresti din Moldova si Tara Romaneasca" (vol. I si II) si "Romanii, intre frica de Rusia si dragostea de Franta".

Mihai Dimitrie Sturdza este stranepotul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei, creatorul regimului de Porto-Franco la Galati. S-a nascut in 1943, urmand studiile primare si liceale la Iasi si Bucuresti. In 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzatia de nedenuntare de complot, fiind condamnat la o pedeapsa administrativa executata in diferite lagare de munca.

Eliberat in 1954, a reusit sa se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, pe care o absolvit-o in 1960. Paraseste tara in 1963, stabilindu-se la Paris. Este diplomat al Institutului de Stiinte Politice din Paris fiind angajat, in perioada 1968-1985, la Departamentul de Schimburi Culturale si Stiintifice al Ministerului Afacerilor Externe francez. A fost interpret oficial pentru limba romana al presedintilor Frantei, generalul Charles de Gaulle si Valery Giscard d'Estaing.

Intre 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul roman de la postul de radio "Europa libera" din Munchen. La incheierea contractului este distins cu o scrisoare de felicitare semnata de presedintele SUA, Bill Clinton.

Istoric de vocatie, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere care acopera domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul international al Tarilor Romane, relatiile romano-ruse, istoria culturii.

Studiile si volumele sale au aparut in periodice si edituri prestigioase din Paris, Munchen, Bucuresti si Iasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mihai Dimitrie Sturdza Galati, #Doctor Honoris Causa Galati , #romani