Ziare.com

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani

Luni, 10 Iunie 2013, ora 22:00

   

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani
Speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani in numai doi ani de criza, din 2008 pana in 2010, a declarat, luni, fostul ministru al Muncii, Elena Dumitru, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.

"Indicatorii Eurostat arata o scadere a sperantei de viata sanatoasa, in doar 2 ani de criza, din 2008 pana in 2010, cu 3,5 ani. Vorbim de o erodare a starii de sanatate a fortei de munca care mai devreme sau mai tarziu o sa se reflecte in cheltuielile firmelor si in felul in care functioneaza firmele. Cred ca este necesara o consolidare a sistemului de sanatate nu din perspectiva sociala, a responsabilitatii societatii fata de membrii proprii, chiar din perspectiva economica", a spus Elena Dumitru.

Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Aceasta a aratat ca in 1989 salariatii romani primeau salarii reprezentand 53% din Produsul Intern Brut si ca pana in 1995 s-a inregistrat o cadere de 15 puncte procentuale.

"In acest moment suntem in urmatoarea situatie din punctul de vedere al lucratorilor, nu al detinatorilor de capital. Dupa 23 de ani de capitalism, de crestere a capitalismului in Romania, salariul mediu real in Romania este doar cu 24 de puncte procentuale mai mare decat in 1990.

In conditiile in care in Romania nu mai exista 8,1 milioane de salariati, ci 5,2 milioane si in conditiile in care salariul mediu nu se mai suprapune aproape pe salariu median, avem o distributie foarte dezechilibrata a salariilor, aproape 80% din salariile din Romania sunt sub salariul mediu", a declarat Elena Dumitru.

Bucurestenii au viata lunga - vezi cine traieste cel mai putin in Romania

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert (FES), a organizat masa rotunda cu titlul 'Capitalismul romanesc, incotro? Modelul de crestere economica post 1989'. Dezbaterea a fost organizata cu ocazia lansarii studiului 'Capitalismul romanesc, incotro?' elaborat de Daniel Daianu si Bogdan Murgescu, in coordonarea Fundatiei Friedrich Ebert.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 946 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daaa..

dar au caini și dragoste de maidanezi... Să-și plangă de milă reciproc.

 

statistica electorala

Europarlamentarul Psd Corina Cretu anunta in 2011 ca a sesizat Comisia Europeana in legatura cu speranta de viata redusa din Romania, 68,9 / 77,4 barbati/femei; tare-s curios cu cate procente s-au diminuat intr-un an de guvernare uslamista estimarile stimabilei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor