Neagu Djuvara: Aoleu, s-a schimbat natia!

Luni, 19 Mai 2014, ora 12:23
7360 citiri
Neagu Djuvara: Aoleu, s-a schimbat natia!
Foto: Digi24

Diplomatul si istoricul Neagu Djuvara spune ca, pentru el, cel mai important lucru este cinstea si marturiseste ca la intoarcerea sa in tara, dupa 45 de ani de exil, a gasit o natie cu totul schimbata, si nu in bine.

"Ceea ce mi se pare mie ca este cel mai important este cinstea, adica cinstea in sensul foarte larg al cuvantului. Sa fii intotdeauna onest, adica sa spui adevarul, sa nu cauti sa iei bunul altuia (...) Sunt foarte multe persoane care tanjesc dupa bunul pe care il vede la vecina, nu atat de avere, dar orice: situatie, reputatie, mie nu mi-a fost niciodata pofta de ceea ce are altul", a declarat istoricul in varsta de aproape 98 de ani la Digi24.

Dupa 45 de ani de absenta din tara, Neagu Djuvara a revenit si a constatat cu intristare cat de mult s-au schimbat romanii.

"Cand am sosit in Romania si am auzit cum se vorbeste in Parlament, pe strada, aoleu, s-a schimbat natia. Si intr-adevar, s-a schimbat nu numai la limba, s-a schimbat si la comportament.... am parasit un taran slabut, dar imbracat in general inca in straie romanesti, ca saptamana, duminica sunt albe, calcate proaspat, dar aceeasi camasa o va purta toata saptamana, dar e o camasa alba, cu broderie, cu nu stiu ce. Ma intorc dupa 45 de ani si vad pe taran imbracat a la Mao Zedong, in niste jeansi sifonati, adica cea mai urata calitate si cu el un tricou de lana jerpelit cenusiu, care era alta imagine a romanului", a declarat acesta.

Neagu Djuvara mai spune ca pentru un istoric "nu partea de eruditie conteaza, adica ai inmagazinat, ai adunat cat mai multe cunostinte, nu, cum interpretezi, asta este important (...) eruditia e un bagaj, dar daca nu stii sa le interpretezi, sa le pui impreuna, sa faci din ele o piramida, degeaba ai aceasta eruditie, esti un bou, esti un bou foarte invatat".

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Neagu Djuvara tarani Mao, #Djuvara bou invatat , #romani