Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!

Luni, 14 Decembrie 2015, ora 08:30
7013 citiri
Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!
Foto: Fundatia Caesar

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala. A absolvit masterul in arte vizuale la Academia Nationala de Arte din Oslo si Academia de Arte Frumoase din Beijing, urmand apoi cursurile de master in guvernare globala si diplomatie culturala cu specializarea in relatii internationale la Institutul de Diplomatie Culturala din Berlin si Universitatea din Siena.

De la sute de kilometri, spune el, Romania se vede foarte fragmentata.

"Perceptia mea asupra Romaniei pe perioada studiilor este determinata de bagajul cu care am plecat de acasa, dar si cu reactii care survin din intalnirile si experientele pe care le-am avut atunci cand am fost plecat de acasa.

De exemplu, experienta de un an din Beijing este la opusul experientelor din Europa. Fiind in China, pe langa faptul ca am beneficiat de o stima aparte datorita faptului ca eram roman - prin prisma relatiei bune dintre Romania si China, am inteles cat de mult apartine Romania spatiului european si culturii europene. Acest lucru il percepi locuind in Europa, dar de la mii de kilometri distanta este si mai evident.

Am inceput prin a spune ca Romania se vede fragmentata pentru ca perceptia mea asupra Romaniei este determinata de fiecare loc in parte.

Faptul ca in perioada Revolutiei Culturale din China se importau aproape in exclusivitate filme si muzica din Romania si-a pus amprenta asupra chinezilor de peste 35 de ani. Acestia au o imagine extrem de pozitiva asupra Romaniei si implicit o stima aparte pentru romani.

Pe de alta parte, acum, locuind in Reykjavik - unde sunt stagiar al Delegatiei Uniunii Europene in Islanda, ma bucur sa vad zeci de automobile Dacia pe strazile orasului. Asta denota o Romanie care a reusit sa se impuna pe piata concurenta a Europei de Vest si care promite multe. Ma bucur enorm de acest succes si ma mandresc cu aceasta performanta", sustine Iulian.

Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani

Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!

Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!

Romania dezvoltata, democratica si demna. Acum este momentul, acum e sansa noastra!

Gandindu-se, insa, la ce a lasat acasa, pe langa exemplele pozitive, tanarul crede ca mai avem foarte multe de facut la capitolele investitii, educatie, integrare sociala si egalitate de sanse.

Triada "talent, munca si noroc" este reteta unei cariere internationale de succes. Cand vorbeste de aceasta combinatie, Iulian e tentat sa spuna ca e vorba de un procent egal din fiecare.

"Daca analizez la rece, cred ca vorbim de talent semnificativ, dar cred ca o pondere mai mare o au munca si norocul. Munca in sensul de a nu face rabat in a demonstra ca esti capabil sa faci ceva si muncesti din rasputeri pentru a ajunge acolo unde iti doresti si unde ti-ai impus si faci tot felul de sacrificii personale pe parcurs. Este vorba, insa, si de noroc. Nu vorbim de o forma de noroc chior, ci vorbim de sanse si oportunitati pe care le imbratisezi din mers fara sa faci din analiza lor activitatea care iti ocupa cel mai mult timp.

Cred ca aceasta triada (talent, munca si noroc) este indispensabila si ca, de-a lungul timpului, fiecare vector capata mai mult sau mai putin importanta datorita contextului.

In cazul meu, daca vorbim de progres, cred ca o mare parte din determinarea de a avea o cariera internationala vine din motivatia creata in mediul in care am crescut si din faptul ca am tanjit dupa un mediu international.

Bunica mea materna era analfabeta si ma ruga sa-i citesc din manualele mele si se minuna mult sa auda cate-n luna si-n stele despre alte tari. Pe de alta parte, ea avea foarte mult respect fata de oamenii care stiau mai multe limbi. In satul Tamaseni (jud. Neamt) unde am crescut, era un preot tanar si deosebit pe nume Iosif Antile, care stia patru limbi si toata lumea il lauda si se mandrea cu el. Referindu-se mereu la acel preot, bunica, cea care nu stia nici macar sa se iscaleasca, imi spunea ca, cu cat stii mai multe limbi straine, de-atatea ori esti om.

Aceste cuvinte m-au marcat toata viata si cred ca in subconstient m-au inspirat in a parcuge o cariera internationala. Asa ca o combinatie de talent, multa munca si ceva noroc m-a adus unde sunt", marturiseste tanarul.

Valorile societatii romanesti

In Romania, a terminat un liceu teologic, care a presupus o fomare clasica si care, puncteaza Iulian, s-a rasfrant in aptitudini pe care le-a luat cu el oriunde s-a dus:

"Concret, exercitiul de a invata lucruri pe de rost cred ca a fost de mare ajutor in foarte multe situatii: de la invatatul limbii mandarine, interviuri instantanee, pana la a gasi drumul intr-un oras nou unde ma ratacisem. Cred ca aceasta valoare a educatiei din Romania este ceva care ne deosebeste pe noi romanii si la bine si la greu. Sigur, exista riscul invatarii mecanice fara a intelege sisteme, dar si facilitati de memorare intr-o lume unde totul exista virtual. Din experienta mea, aceast element de educatie, cu exceptia Chinei, nu este nici pe departe valoarea Europei de Vest".

O alta valoare intrinseca a societatii romanesti, e de parere Iulian, este elementul de participare sociala:

"Noi, romanii, vorbim cu toata lumea, de la vecinul de scaun din autobuz, doamna de la magazin, pana la strainul de pe strada. Cred ca aceasta deschidere a noastra face ca depresia sa fie atenuata, sa nu aiba contexte favorabile in care sa se infiripe.

De multe ori mi-a fost dat sa vad oameni singuri si depresivi in cursul ultimilor ani. Mii de retete antidepresive se scriu din cauza efectelor singuratatii. Noi, ca popor, intrebati sau neintrebati, tot mai vorbim unii cu altii. Eu cred ca asta este o valoare deosebita pe care ar trebui sa o pastram cu mare grija. Ne deosebeste si contribuie la spiritul nostru national".

Iulian mai crede ca noi, ca natie, suntem o combinatie a culturilor majore care ne inconjoara.

Cele 5 cuvinte din limba romana care denota o gama larga de acte de coruptie: 'pesches', 'ciubuc', 'bacsis', 'mita' si 'spaga' provin din turca si slava. Toate, spune Iulian, pot fi trecute cu vederea de un roman cu o inima 'marinimoasa' din latinescul 'magnanimitas' - (mare la suflet).

"Eu zic ca fondul nostru ca natie se desfasoara in limitele acestor doua exemple: situatii in care inchidem ochiul prea usor si atitudini de marinimie care pot elimina o voce critica activa", crede Iulian.

Filosofia mea despre romani? Ce este foarte evident este ca exista un consens urias la nivel de tara privind nevoia de mai bine, dar si o capacitate extraodinara de adaptare a romanului fara a se impotrivi cu furie fortelor care nu-i sunt prielnice.

In ultimii ani, am observat totusi o schimbare in bine in Romania, unde societatea civila reactionaza constant. Referitor strict la Romania, as putea spune ca suntem undeva la mijloc. Am vazut si mai bine, dar si mai rau.

Iulian Bulai

Nicio ameliorare, daca nu se iau masuri radicale

Romania, ca tara, greseste insa la capitolul educatie, este de parere Iulian. Conform unui raport UNESCO, in Romania sunt in continuare peste 100.000 de copii intre 7 si 14 ani care nu merg la scoala.

"Acest aspect este critic in dezvoltarea Romaniei de maine. In Berlin si in Roma am fost agresat de catre minori din Romania, care sunt victimele retelelor de criminalitate infantila. Paguba mea a fost o coasta rupta si o pereche de ochelari stalciti. Paguba imaginii Romaniei este ca, din cauza acestor exemple negative, intregii Europe ii este amintita Romania copiilor care nu merg la scoala si care da nastere infractorilor de maine.

Citeste si interviurile din campania Ziare.com "Elite fara granite - Ei sunt Romania"

In viitorul apropiat nu prevad nicio schimbare de situatie, daca nu se iau masuri radicale de pe acum. Aceste masuri radicale ar trebui sa contina un buget de stat care este favorabil educatiei, precum si un sistem care din punct de vedere al planurilor de viitor are ca tinta eradicarea in 15 ani a abandonului scolar masiv de acum si eradicarea analfabetismului in 40 de ani.

Lipsa accesului la educatie in Romania ne afecteaza imaginea, dar si mai mult afecteaza calitatea oamenilor. Se creeaza un rift social care, la randul sau, da nastere unor extreme si, implicit, instabilitatii in societate. Fara un plan pe 25 de ani care sa aiba puncte tinta in rezolvarea problemei educatiei si efecte cuantificabile, nu cred ca putem vorbi de progres, ci de o prelungire a letargiei."

Punctele forte ale tarii noastre, pe de alta parte, sunt resursele naturale, pozitionarea strategica si, cel mai important, "calitatea oamenilor care duc in spate greul in tara asta".

"Vorbind de resurse naturale, pentru ca sunt in Islanda, tin sa fac o comparatie cu Romania. Ma uit in jurul meu si vad un peisaj vulcanic atat de sterp cu doar 1% de suprafata agricola din suprafata totala a tarii.

Romania este atat de binecuvantata cu toate formele de relief si capacitate extraordinara de productie - si noi importam atat de mult. Un alt punct forte al tarii este pozitionarea extraordinara a Romaniei si sansa de a fi unul dintre cei mai credibili parteneri UE si SUA din zona - istoria va decide daca am folosit cu intelepciune aceasta sansa de a fi un factor de stabilitate.

Cu bune cu rele, cu sanatatea mai subreda decat media europeana, romanii care muncesc peste tot in Europa sunt oameni de incredere care contribuie la construirea societatii de maine.

Cred ca avem un capital uman extraordinar si bine calificat, dar suntem condusi de un sistem politic care impiedica dezvoltarea fireasca a Romaniei", adauga Iulian.

Cred ca generatia viitoare va trebui sa fie mai implicata si sa isi puna mai des semnul intrebarii atunci cand este martora a unor situatii ce ridica suspiciuni. Nu este de ajuns sa fii indignat. Nu este de ajuns sa fii critic. Cred ca generatia viitoare de tineri din Romania va trebui sa aiba o atitudine proactiva de asumare a responsabilitatii de conducere a tarii pe un fagas mai bun.

Si eu fac parte din aceasta generatie si constiinta nu ma lasa sa ma eschivez sarcinii pe care o pun pe umerii unui grup de oameni. Mai cred de asemenea ca generatia viitoare are datoria sa faca din Romania o tara care sa simta ca face parte cu demnitate din proiectul european - nu ca un elev vesnic nemultumit si nepregatit, ci ca un muncitor vrednic care isi asuma responsabilitatea, ia sarcina pe umarul sau, isi depaseste conditia, si prin sudoare intra in tagma celor care isi asuma cu mana de fier proiectul european si cu mandrie poate spune: 'Romania-i fruncea'.

Iulian Bulai

Daca ar avea putere de decizie in Romania, spune Iulian, ar alege in primul rand "speranta ca opusul resemnarii si deznadejdii".

"Avem exemple cand Romania a trecut prin perioade dificile si s-a ridicat. In al doilea rand, as face din educatie prioritatea nationala cu tinta ca fiecare copil sa mearga la scoala si sa eliminam in urmatorii ani atat abandonul scolar masiv din Romania, cat si analfabetismul.

In paralel cu aceste doua prioritati, as mai reinfiinta scolile de meserii si as regla piata de educatie universitara, care acum nu corespunde cererii de pe piata de munca. Daca incepem cu aceste reforme, cred ca deja am inceput schimbarea", ne-a mai declarat Iulian.

Romania peste zece ani

Peste 10 ani, crede Iulian, Romania "va fi capabila sa isi atraga fiii si fiicele plecate in toata lumea".

"Implicarea mea civica ma indemna, dar ma si obliga sa cred asta. Sper ca peste 10 ani in Romania sa nu mai fie diferenta asa mare intre mediul rural si cel urban, sa nu mai fie o diferenta de la cer la pamant intre cel sarac lipit pamantului si oameni care nu mai stiu pe unde si-au parcat masinile.

In alte cuvinte, o Romanie unde clasa de mijloc este generatoarea schimbarii si factorul care garanteaza stabilitatea si durabilitatea acesteia", conchide Iulian Bulai.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Iulian Bulai Romania de maine, #tineri viitor Romania, #campanie Romania de maine , #romani