Nu sunt mandru ca sunt roman! (Opinii)

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 15:50
11875 citiri
Nu sunt mandru ca sunt roman! (Opinii)
Foto: tita.ro

Nu sunt mandru ca sunt roman. Nu o spun pentru ca trebuie sa fie si unii care sa se opuna curentului, ci pentru ca aceasta tara nu isi iubeste oamenii pe care ii are. Iar oamenii care locuiesc in ea nu si-o construiesc asa cum o vor.

Sentimentul national tresare doar acum in inima celor care isi iubesc tara asa doar de fatada, ca sa arate ca sunt patrioti fideli. Ne punem stegulete atarnate de masini, mai arboram cate unul si la fereastra, mai ca simtim din plin aceasta sarbatoare. La fel ca la Craciun, ne place nu ne place, punem o instalatie cu beculete colorate in geam.

Ziua Nationala ar trebui sa fie mai ales in zilele in care unii sufera, iar altora nu le pasa de suferinta lor. Ziua Nationala ar trebui sa fie atunci cand romanii vor fi solidari unii cu altii, cand cei care o duc bine si stiu cum sa schimbe ceva vor iesi din cuibul lor calduros si vor duce aceasta tara pe fagasul ei normal.

Fara implicare nu ne putem schimba niciodata, caci mai intai trebuie sa ne schimbam pe noi inainte de a schimba tara in care traim si care, pana la urma, ne-a crescut. Din pacate, nu avem curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a porni de la o temelie curata si solida in ceea ce vrem sa construim. Demersul nostru este asemenea unei case mari construite pe nisip.

Iesim sa vedem parade militare, sa mancam cativa mititei gratis, sa bem o tuica fiarta in piata si sa jucam o hora. Si plecam acasa multumiti ca am primit si noi ceva, cu gandul la greutatile care ne apasa zi de zi. Nu suntem o natiune mareata, de aceea nu simt ca as fi cu nimic special fata de altii, fie ei straini sau romani.

Ne mandrim acum ca avem o tara frumoasa si multe obiective turistice. Sa nu uitam ca a fost nevoie de o emisiune de televiziune a britanicilor (Top Gear) pentru a arata lumii intregi ce inseamna Transfagarasanul. Sa nu uitam ca, inainte de a fi cel mai frumos documentar despre Transilvania, ultimul material promotional turistic a fost facut tot de straini.

Pentru ca noi nu am fost in stare, nu ne-a pasat si am stiut doar sa facem gratare prin padurile pe care altii stiu cum sa le filmeze si sa le arate lumii intregi. Pentru ca facem din orice un prilej de a mai ciupi cate ceva, de a baga mai mult in propriile buzunare decat in calitatea a ceea ce trebuie sa facem.

Ne suparam ca ne ironizeaza francezii, ca italienii ne vor afara din tara lor si ca suntem, in general, oprimati. Suntem inca tributari unei mentalitati de tipul "loveste si fugi". Mergem peste alti oameni civilizati si ne facem de cap pe acolo, ii deranjam cu comportamentul nostru zgomotos.

Stim foarte bine ce vrem sa facem prin strainatate, vrem sa ne capatuim si sa venim inapoi pentru a ne fali in fata celorlalti cu ce am adunat de pe acolo. L-as propune, de aceea, ca cetateanul anului pe "romanul cu Maseratti", maimutoiul devenit o senzatie virala pe Internet.

Nu sunt mandru ca sunt roman, as vrea o tara care sa isi respecte fiecare cetatean, de la cel mai puternic la cel mai mare si care sa nu ii protejeze doar pe cei bogati. Nu sunt mandru ca sunt roman pentru ca tratam totul superficial, nu stim sa protestam si ne compromitem pe noi insine atunci cand nu facem lucrurile pana la capat cum trebuie.

Sentimentul national este autentic atunci cand porneste din inima, si nu cand iti este impus din exterior sau ti-l asumi ca pe ceva obligatoriu, ca asa se face prin alte tari. Altfel, Ziua Nationala a Romaniei devine un fel de Halloween sau Valentine's Day. La fel de consistent ca o nuca seaca.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Ziua Nationala Romania, #nationalism romani, #mandru roman , #romani