O lovitura de stat dintr-o Romanie in stare de urgenta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 20:47
15988 citiri
O lovitura de stat dintr-o Romanie in stare de urgenta (Opinii)
Foto: realitatea.net

Cunoasteti cazul locotenentului Gheorghe Alexandru, militarul care si-a facut aparitia in Piata Universitatii inaintea gerului si care apoi a devenit vedeta nationala pentru ca si-a manifestat solidaritatea cu protestatarii.

Daca lucrurile s-ar fi oprit aici, ai fi putut sa il intelegi pe bietul om. Nu a mai putut sa suporte nedreptatile. Nu a mai indurat mizeria sistemului, care exista si o simtim cu totii, si a iesit in strada, dincolo de orice risc. As fi putut sa-l privesc cu simpatie, pentru ca asta merita oricine se ridica impotriva ticalosiei care ne inconjoara.

Dar bunul nostru militar revolutionar nu s-a oprit aici. Nu s-a limitat nici la o simpla aparitie la Antena 3, avanpostul luptei impotriva actualului regim, nici la cateva declaratii mai mult sau mai putin aiuritoare si conspirationiste. Omul si-a dezvolat propria lovitura de stat. Si a prezentat-o apoi cu fiecare aparitie publica intermediata marinimos de aceeasi antena revolutionara voiculesciana. Devenind un simbol al revolutiei de cateva sute de protestatari de la Universitate, locotenentul Gheorghe Alexandru a inceput sa expuna o adevarata lovitura de stat.

Astfel, printre solutiile militarului Alexandru pentru situatia actuala din Romania se remarca o serie de masuri pacifiste precum - cererea de dizolvare sau desfiintare a Parlamentului, invocarea starii de urgenta in tara, conducerea tarii si administrarea statului roman de catre Armata. Nu am niciun dubiu ca pentru unii aceste bazaconii fantasmagorice vor suna ca o chemare pentru marea eliberare de sub asuprirea politicienilor. Pe orice om normal la cap insa, toate aceste aberatii ar trebui sa-l faca sa roseasca fie si doar pentru ca-i este dat sa le auda.

Partea cea mai hazlie a povestii locotenentului Gheorghe Alexandru este dorinta sa de a face parte din Consiliul Militar care ar urma sa gestioneze destinele tarii - lui revenindu-i, nici mai mult, nici mai putin, 50% din puterea de decizie. Dupa astfel declaratii, l-am auzit pe militar cum se plangea ca este urmarit de cate o masina neagra.

Romania este intr-adevar in stare de urgenta. Dar nu de azi de ieri, ci de prea mult timp. Tocmai asta e si motivul pentru care e posibil ca un militar din Armata romana sa aiba atata libertate sa speculeze lipsa de reactie a superiorilor sai, speriati si presati intre strigatul strazii si lipsa de autoritate a institutiei pe care o reprezinta. Traim intr-o stare de urgenta nedeclarata, tocmai pentru aparitia unui astfel de caz care a trezit admiratia si simpatia unui numar urias de persoane in mediul online.

Si, intr-un anume fel, nici nu mai e nevoie sa se ceara dizolvarea si desfiintarea Parlamentului - acest lucru a reusit sa il faca Executivul lui Boc prin cele 14 asumari de raspundere pe cele mai importante legi din ultimii trei ani. Romania, mai grav, este dincolo de starea de urgenta intrucat guvernarea din ultimii trei ani nu a reusit sa rezolve de fapt nicio problema grava a economiei, ci doar a taraganat si impins efectul bolii de la an la an. Iar singurul plan de lupta cu criza au fost taierile.

Din aceasta cauza si multe altele - de exemplu, aproape nicio lege fundamentala adoptata in ultimii trei ani inca nu se aplica - Romania are nevoie de o schimbare. Insa nicidecum de un haos provocat de o astfel de aparitie incurajata puternic de eternii profitori ai haosului mioritic. In sfarsit, ma sperie infinit mai mult valul enorm de sustinere de care se bucura acest militar, paralel cu orice realitate de bun simt, decat ma nedumereste numarul mic de protestatari de la Universitate.

Romania nu are nevoie de nicio lovitura de stat pentru ca ea oricum nu este guvernata in sensul clasic al cuvantului. Noi avem mai degraba nevoie de o echipa care sa stie ce are de facut pentru a salva economia si a reda speranta romanilor, nu de un premier care sa alerge cu lopata cat el in maini prin troiene.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#locotenentul Gheorghe Alexandru, #militar protest Piata Universitatii, #protest Piata Universitatii , #romani