O suedeza s-a indragostit de Romania si o promoveaza gratuit: Daca vreti o schimbare, ridicati-va fundul de pe canapea si faceti ceva!

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 16:17
86298 citiri
O suedeza s-a indragostit de Romania si o promoveaza gratuit: Daca vreti o schimbare, ridicati-va fundul de pe canapea si faceti ceva!
Foto: The Bucharest Lounge

O profesoara din Suedia promoveaza Romania gratuit, doar pentru ca e indragostita de tara noastra si crede in ea.

Iata cum defineste Yvette Larsson Romania, doar in cateva cuvinte: "frumusete, umanitate si iubire", dar si "lupta, rezistenta si curaj". Cuvinte mari, pe care nu se sfieste sa le rosteasca si sa le argumenteze.

A venit prima oara in Romania, la Mamaia, in 1985, cand era doar o copila, impreuna cu parintii si bunicii.

"Impresiile mele sunt cele ale unui adolescent. Imi amintesc plaja lunga, snitelul din fiecare zi, de la restaurant, o formatie pop care canta in fiecare seara melodia 'Se m'innamoro', a celor de la Ricchie e Poveri", declara Larsson, pentru Ziare.com.

Isi aminteste cum doar turistii puteau cumpara din "shop-uri" si cat de nedrept i se parea. Pe tinerii care voiau sa vorbeasca cu ea, dar erau foarte timizi. "Imi amintesc cum masinilor li se permitea sa mearga doar in anumite zile, in functie de numarul par sau impar de pe placuta de inmatriculare", mai spune profesoara ajunsa acum la 44 de ani.

In 2011, a revenit dupa 26 de ani in Romania, intr-o vreme in care suedezii nu mai vizitau in numar mare litoralul romanesc. A stat la acelasi hotel din Mamaia, luandu-si cu ea copiii. A gasit o tara schimbata, "mult mai moderna si cu multa influenta occidentala, atat in sens bun, cat si rau". S-a simtit "uluita, fascinata", dar a fost cuprinsa si de "disperare".

A revenit de indeajuns de multe ori de atunci in Romania, pentru a vedea o tara "cu atat de multe resurse naturale, cu atat de multa frumusete, cu oameni primitori, care lupta zi de zi cu coruptia".

Vazand si simtind toate acestea pe propria piele, afirma ca discursul presei occidentale despre Romania e unul "al unei minti inguste", care pur si simplu hartuieste Romania.

"Romania e o tara bogata din atatea puncte de vedere. Din pacate, romanii sunt amagiti de politicieni, iar asta e trist pentru privitorul din afara", mai spune profesoara suedeza.

Sunt multe lucruri care ii plac la Romania: "E strengarita, are umor, e relaxata ca vara, ganditoare si spirituala ca toamna, cateodata plangand in hohote ca iarna, pentru ca apoi sa fie din nou plina de speranta, ca primavara (...).

Istoria Romaniei este una a umanitatii, a unui loc situat intre est si vest. Un loc care a avut parte de foarte multe provocari. E o poveste a rezistentei".

"Iubesc Moldova pentru bucatele bogate si straiele traditionale minunate. Iubesc Bucovina pentru manastirile ei. Transilvania pentru muntii si asezarile sale, cu frumoasa lor arhitectura. Iubesc Dobrogea pentru Delta si mare.

Iubesc Maramuresul pentru toate obiectele de artizanat din lemn si pentru stilul unic de viata. Muntenia pentru natura si viata autentica de la sat. Oltenia pentru Mihai Viteazul si pentru raul Olt. Banatul pentru solul sau bogat si pentru povestile spuse de batrani. Crisana pentru muntii Apuseni.

Asa ca locul meu favorit in Romania e... Romania", conchide Yvette.

S-ar muta in Romania si azi

Femeia, nascuta si crescuta in Suedia, dar care a calatorit in peste 25 de tari, afirma ca s-ar muta fara ezitare in Romania si azi, daca ar gasi un job potrivit. De fapt, a facut demersuri in acest sens, trimite periodic CV-ul si spera ca acest lucru se va intampla cat mai curand.

Limba romana nu ii e necunoscuta, studiind-o zilnic. Ne-a declarat chiar ca spera ca in vara lui 2017 sa ne poata acorda un interviu in limba romana, acum purtand coversatia in engleza.

Despre bucataria romaneasca are numai cuvinte de lauda. E "variata, bogata si gustoasa". Nu doar ca-i plac sarmalele, ciorba de pui, salata de boeuf si cea de vinete, dar stie sa le si faca, chiar daca are emotii atunci cand la masa are romani.

"La munca oamenii imi observa ia si incep sa puna intrebari despre Romania"

Nu multe romance poarta ia noastra traditionala, insa Yvette o imbraca atat in zilele normale, de munca, dar si la intalnirile formale. "O port pentru ca o iubesc!", declara femeia. "E frumoasa si poarta in ea iubirea romancelor care au creat-o", mai spune ea.

"Sunt fascinata de cusaturi si modele. Acestea ne vorbesc despre un trecut indepartat, un trecut ce ne povesteste in soapta despre omenire, despre ce inseamna sa fii om, despre nastere, casatorie, anotimpuri, incercari si provocari, sarbatori si multe altele", explica suedeza.

"La munca oamenii imi observa ia si incep sa puna intrebari despre Romania. Asta ma face extrem de fericita!", povesteste femeia, care poate e mai romanca decat multi dintre noi.

The Bucharest Lounge: Lobby pentru Romania printre straini

Iar argumentul suprem ca Yvette chiar iubeste Romania e o pagina de Facebook pe care a creat-o pentru ca toata lumea sa cunoasca, sa invete si sa ramana uluit de tara noastra: The Bucharest Lounge.

"De cand am inceput sa ma intorc in Romania, din 2011, ma identific ca apartinand Romaniei. Vreau sa schimb imaginea despre Romania peste granitele tarii. Le ofer oamenilor o perspectiva mai larga despre Romania si ii fac sa fie curiosi legat de Romania, sa vrea sa calatoreasca aici", explica Yvette.

Am intrebat-o daca are vreun avantaj material de pe urma acestui lobby pe care il face. "Nu. Niciodata nu am fost platita pentru asta si nu voi accepta asa ceva! Tot ce fac e pentru ca cred in aceasta tara, pe care o consider si a mea", ne-a raspuns prompt.

"Romania e misiunea mea in viata. E calea mea, este un tel pentru viata. Sunt prietenul vostru pe viata, care va va sta zilnic alaturi, indiferent ca ploua sau e soare, care lupta alaturi de voi si se bucura alaturi de voi.

M-am simtit aproape de Romania de la varsta de 13 ani, in 1985, cand am vizitat-o pentru prima oara. Am crescut avand sentimente puternice pentru Romania. Iubesc viata pe care o duc cand sunt acolo (in Romania - n. red.) si imi doresc mult sa pun umarul la constructia unei tari puternice, care sa-si dezvaluie potentialul si sa-si creeze lideri adecvati".

Totusi, din unghiul din care priveste profesoara Yvette Larsson lucrurile, nu totul e roz aici. Desi romanii sunt, in opinia ei, "buni, mereu saritori, generosi si iubitori", e ceva ce nu intelege la ei.

"Nu inteleg de ce oamenii aleg din nou si din nou aceleasi persoane corupte in sectoarele publice, ceea ce nu face decat sa traga tara in jos. Nu inteleg de ce tanara generatie nu iese la vot!

Iata cele mai comune doua 'explicatii' pe care le primesc si pe care refuz sa le accept:

1. 'Nu avem cu cine vota, toti sunt la fel'

2. 'Suntem dezgustati'.

Daca vreti o schimbare in bine, trebuie sa va ridicati fundul de pe canapea si sa faceti ceva in privinta asta! Nicio batalie nu a fost castigata fara lupta!", afirma suedeza.

E scandalizata de padurile care sunt "absolut vandalizate de asa-zisii investitori", de faptul ca "politicienii dau pe nimic aproape toate resursele naturale ale tarii, in loc sa fie exploatate de romani, pentru romani si ca oamenii nu iau atitudine fata de asta".

Privind din Suedia, dar si din interiorul tarii noastre, cand e aici, Yvette vede ca "promovarea turismului este aproape inexistenta". Tocmai pentru asta se lupta: "Romania e o tara unica si trebuie sa se faca auzita. E o destinatie care trebuie neaparat vazuta".

Yvette are si un mesaj pentru cei care traiesc in tara care in niciun caz nu e Cenusareasa Europei: "sa fie mandri de tara lor frumoasa si de locuitorii sai primitori, sa lupte pentru drepturile lor, sa ia atitudine pentru o viata mai buna, sa nu se dea batuti, pentru ca lucrurile bune se vor intampla!".

Citeste si ce spunea, cu ani in urma, o galeza indragostita de Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Yvette Larsson Romania, #The Bucharest Lounge, #suedeza promoveaza Romania, #suedeza lobby Romania , #romani