O treime dintre romanii de la oras nu renunta la aparatele defecte -studiu

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:56
1341 citiri
O treime dintre romanii de la oras nu renunta la aparatele defecte -studiu
Foto: emm.ro

Mai mult de o treime dintre romanii care locuiesc in orase continua sa tina in casa echipamentele electrice si electronice chiar si dupa ce acestea s-au defectat.

Cel putin asa reiese dintr-un studiu al companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, realizat la solicitarea Asociatiilor ECOTIC si Recolamp, informeaza Mediafax.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, in orasele cu peste 50.000 de locuitori.

El arata ca romanii pastreaza in locuinte aceste echipamente cu intentia de a le repara (25%), pentru ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (25%), pentru ca nu au avut timp sa se ocupe de ele (21%) sau din cauza ca nu exista facilitati de debarasare in zona in care locuiesc (11%).

Totodata, peste 65% din romanii din mediul urban nu stiu despre existenta unui punct de colectare selectiva a acestor echipamente, in timp ce majoritatea cetatenilor (53%) considera ca responsabilitatile realizarii infrastructurii revin autoritatilor publice locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate.

Din punct de vedere al dotarilor, conform rezultatelor inregistrate, majoritatea gospodariilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice si electronice, precum frigider (98,8%), masina de spalat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).

In ceea ce priveste durata de la achizitia bunurilor mentionate anterior, majoritatea produselor sunt in gospodariile din mediul urban in medie de patru ani. Exceptie fac insa aerul conditionat (3,2 ani), laptopul (2,6 ani), corpurile de iluminat cu led (2,5 ani), dar si becurile economice (2,2 ani).

"Asteptam aceste deseuri in 'Colturile verzi' sau, acolo unde exista, in punctele de colectare municipale. Sau, daca este mai comod, la magazinele care vand becuri si tuburi fluorescente. Cel mai important este ca aceste deseuri sa nu ajunga la gunoi. Ele contn substante care nu au ce cauta acolo", a declarat directorul general al Recolamp, Raul Pop.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#colectare aparate defecte, #romani deseuri electrice electronice, #colectare electrocasnice defecte , #romani