Opinii: Oferta de modernizare - Romania bananiera

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 06 August 2010, ora 18:23
4928 citiri
Opinii: Oferta de modernizare - Romania bananiera

Cand un stat nu isi mai permite luxul de a sustine domenii precum educatia sau sanatatea se cheama ca este un stat bananier.

Adica popolatia acelui stat creste uitandu-se la Soare ca sa afle ce ora din zi este, crezand ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, divinizand Biserica, practicand magia si vrajitoria si increzandu-se in practicile ezoterice mai mult decat in stiinta.

Deocamdata, sa nu ne panicam, suntem la jumatatea drumului, aproape jumatate dintre noi sunt in situatia descrisa la inceput. Inca nu am urcat cu totii in copaci - sa nu facem o drama ca am putea ajunge in situatia asta, pana la urma omul se trage din maimuta, chiar daca nu o sa mai avem niciun profesor care sa ne explice lucrul asta.

Presedintele are dreptate - "Hai, sa nu mai facem o drama din faptul ca pleaca medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine".

Dar despre dreptul nostru la fericire, la cunoastere, la libertate? Despre oferta de modernizare si restructurare a statului din programul de guvernare al presedintelui cu care a castigat ultimele alegeri?

Sa nu ne facem iluzii, greselile si incompetenta actualei clase politice exprima perfect falimentul in primul rand a tuturor politicienilor pe care romanii i-au avut in fruntea tarii in ultimii 21 de ani. Greseli dupa greseli, minciuni dupa minciuni, populisme atat de ieftine si proaste incat au ajuns sa fie folosite pana si de electorat in razboiul sau cu cealalta jumatate.

Toate au contribuit la produsul pe care il avem in fata: un stat bananier, fara institutii, fara lege, fara valori, unde educatia a devenit un lux, iar sanatatea o chestiune de noroc.

Trebuie sa intri in spital? Mai gandeste-te, s-ar putea sa mori sanatos. Visezi ca baiatul sau fetita ta sa invete bine si sa ajunga departe? Incearca sa il faci autodidact - scoala romaneasca, ne-a spus tot presedintele, scoate mai nou tampiti.

Sau filosofi. Ceea ce, desigur, nu avem nevoie pentru ca suntem oricum prea poeti din nastere. Toti avem dreptul sa plecam unde banuim ca ne va fi mai bine. Daca planul celor care ne conduc este ca invatamantul sa produca mai multi tinichigii, mecanici auto si ospatari, daca pe medici ii trimite unde vad cu ochii, ceea ce ramane in urma nu mai este nici macar un stat bananier.

Evident, cu cat un popor este alcatuit din mai multi oameni nepregatiti, nescoliti, cu o sanatate precara si cu un orizont de asteptari la nivelul unui stat bananier, cu atat mai usor este pentru clasa politica sa pacaleasca, sa prosteasca si sa conduca aceasta multume incotro le-o place. O oferta aproape de nerefuzat, intr-adevar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romania modernizare, #Traian Basescu medici , #romani