Opinii: Avem sanse s-o punem de mamaliga

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 17:48
1724 citiri
Opinii: Avem sanse s-o punem de mamaliga
foto: romaneste.europafm.ro

De cativa ani buni, prezentatoarele agreabile, care expun telespectatorilor buletinul meteo, au prins drag de cuvantul "sanse". De la ele, aflam cand sunt sanse de vreme buna sau sanse de ploaie, de inundatii, sanse de vijelie, de grindina, canicula, furtuna, tornada.

Oprindu-ne o clipa la cuvantul cu pricina, bagam de seama ca este un neologism, poposit la noi din limba franceza, unde cuvantul "chance" inseamna perspectiva unei intamplari fericite, a unui noroc, a unei reusite.

Deschizand si Dictionarul Explicativ al limbii romane, citim, textual: "Sansa = imprejurare favorabila; posibilitate de reusita; noroc."

Poti avea, deci, sansa sa castigi la loterie, sansa sa ai noroc in dragoste, sansa unei casatorii reusite, sansa sa faci o afacere buna, sansa sa fii sanatos in perioada cand medicamentele se scumpesc prin coplata sau sansa sa pleci in strainatate si eventual nici sa nu te mai intorci de acolo.

Dar daca pica grindina din cer si-ti sparge parbrizul de la masina - asta n-are cum sa mai fie sansa. Asta este numai ghinion. Tot asa, perspectiva de canicula este un pericol si nu o sansa, previziunea de inundatie este o ingrijorare, pronosticul de vijelie este mai mult nesansa decat sansa.

Un seismolog, intrebat de moderatoare daca in Romania exista sansa unui nou cutremur devastator, a raspus senin ca in viitorul apropiat nu se prevede, dar in anii urmatori, aceasta sansa trebuie luata in calcul.

Mai pe romaneste spus, cu putin noroc, avem sanse si de cutremur, dar mai tarziu. Nu toate deodata. Deocamdata, avem alte prioritati.

Prioritatea unu este sa iesim din criza, chiar anul acesta. Dar n-avem sansa asta. Omul de afaceri Ion Tiriac previzioneaza ca numai SUA au sanse sa iasa din criza anul acesta. Conform principiului dominoului, peste cateva luni vor avea sanse si Franta, Germania, Anglia. Peste alte cateva luni, au sanse Italia si Spania, iar peste inca vreo cateva luni, incep sa mijeasca sansele si in Europa Centrala.

Sansele pentru Grecia, Bulgaria si Romania, aflate la marginea Europei, sunt insa greu de previzionat, in orice caz mai greu decat sansele pentru ploaie, inundatii, grindina, furtuna, tornada. Aici nu se aplica regula valabila la canicula si vijelie, unde totdeauna avem sanse. Aici se aplica numai regula valabila la cutremur, care spune ca in viitorul apropiat nu se prevede nimic, dar in anii urmatori, aceasta sansa trebuie luata in calcul.

Pana s-o luam in calcul, avem sanse sa tot inghitim in sec, sa strangem cureaua, sa umblam rupti in coate si chiar s-o punem de mamaliga definitiv, intrucat, colac peste pupaza, va veni si FMI cu sula-n coaste, ca sa restituim imprumuturile luate cam pe daiboj, pe vremea cand inca mai aveam sanse.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#sanse redresare economica, #Romania criza economica, #imprumut fmi romania , #romani