Opinii: Cardul de sanatate - bomboana pe coliva sistemului de sanatate din Romania

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 13:15
2146 citiri
Opinii: Cardul de sanatate - bomboana pe coliva sistemului de sanatate din Romania
Foto: vallahianova.blogspot.com

Ministerul Sanatatii a organizat o dezbatere publica cu privire la proiectul unei ordonante de urgenta prin care se doreste introducerea cardului de sanatate prevazut cu cip. S-a dovedit a fi un simulacru, deciziile fiind deja luate.

In graba lor suspecta de a lansa cardurile de sanatate, reprezentantii Ministerului Sanatatii aduc ca argument important in favoarea adoptarii ordonantei de urgenta economisirea a cateva sute de milioane de lei, care s-ar scurge din buget din cauza medicilor de familie, considerati un fel de "tapi ispasitori" ai haosului din sistemul de sanatate romanesc. Un argument fals si impertinent.

Am primit de la un bun prieten o analiza realizata de mai multi medici de familie cu privire la masurile care cu adevarat sunt urgente pentru salvarea sistemului de sanatate romanesc. Va ofer cateva fragmente in speranta ca vreun ins din randul birocratilor care toaca salarii nesimtite prin Ministerul Sanatatii va binevoi sa citeasca si sa ia aminte.

Cea mai importanta masura pe care autoritatile sunt chemate sa o adopte este desfiintarea imediata a tuturor structurilor birocratice din sistemul sanitar. Este necesara reorganizarea sistemului sanitar si de asigurari de sanatate in teritoriu, sistem care in prezent se constituie ca o structura hibrida, in care entitatile sanitare din domeniul privat sunt fortat grefate pe structurile anchilozate ale statului.

Birocratia agresiva si exacerbata este o boala grava a sistemului sanitar romanesc. Munca medicului de familie este in proportie de cel putin 40% afectata de aceasta birocratie, de completarea feluritelor formulare, tipizate, registre etc.

Sistemul de sanatate romanesc este sufocat de sute de legi, ordine, metodologii, regulamente, protocoale si alte documente care in multe situatii se contrazic, se anuleaza reciproc si care contribuie nu la reglementarea activitatii sanitare, ci dimpotriva, la aruncarea in haos a sistemului.

Ministerul Sanatatii nu interactioneaza cu medicii de familie decat birocratic si nu manifesta vreo preocupare reala si constanta fata de problemele cu care acestia se confrunta.

Ministerul Sanatatii, de la ministru la cel mai de jos salariat, nu a rezolvat nici problema coruptiei. Obligatia de a da bani, daruri, spaga la medic, la asistenta medicala, la infirmiera reprezinta o cutuma instituita de zeci de ani in spitalele romanesti.

Exista si cadre medicale care isi fac corect datoria si nu solicita spaga. Este trist si nedrept ca trebuie sa suporte consecintele opiniei generale, cum ca angajatii din sistemul sanitar sunt toti niste corupti.

Adoptarea cardurilor de sanatate nu este o solutie pentru sanatatea trupeasca a poporului nostru. Este mai degraba o afacere romaneasca, in contextul unor norme europene meschin si smechereste aplicate.

In diferite tari ale Uniunii Europene, acest proiect este privit ca o chestiune controversata sau chiar a fost abandonat.

Isi va permite Romania luxul de a cheltuie zeci de milioane de euro pentru aceste carduri de sanatate, in conditiile in care abia reuseste sa imprumute bani pentru pensii si salarii?

Adoptarea cardurilor de sanatate nu este un act singular. Autoritatile au manifestat aceeasi lipsa de transparenta si mai ales, graba in a pregati utilizarea pasapoartelor si actelor de identitate biometrice.

Este evidenta intentia cuiva de a strange, prelucra si centraliza toate informatiile posibile despre cetatenii tarii.

In cazul actelor de identitate biometrice a fost folosit argumentul securitatii nationale si protectiei anti-teroriste. Despre cardurile de sanatate ni se spune ca sunt folositoare pentru sanatatea noastra.

Nu pot accepta aceste argumente. Realitatea imediata imi demonstreaza ca cineva, undeva, se pregateste sa construiasca un fel de Matrix. In numele democratiei, se pregatesc incalcari grave ale dreptului fundamental de care trebuie sa beneficieze fiinta umana: dreptul la libertate, cu tot ceea presupune exercitarea acestui drept.

Se confirma, deci, vechea zicala: drumul spre iad e pavat cu bune intentii!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#card sanatate cip, #cip card sanatate, #reforma sistem sanitar, #card ministerul sanatatii , #romani