Ziare.com

Opinii: Cardul de sanatate - bomboana pe coliva sistemului de sanatate din Romania

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 13:15

   

Opinii: Cardul de sanatate - bomboana pe coliva sistemului de sanatate din Romania
Ministerul Sanatatii a organizat o dezbatere publica cu privire la proiectul unei ordonante de urgenta prin care se doreste introducerea cardului de sanatate prevazut cu cip. S-a dovedit a fi un simulacru, deciziile fiind deja luate.

In graba lor suspecta de a lansa cardurile de sanatate, reprezentantii Ministerului Sanatatii aduc ca argument important in favoarea adoptarii ordonantei de urgenta economisirea a cateva sute de milioane de lei, care s-ar scurge din buget din cauza medicilor de familie, considerati un fel de "tapi ispasitori" ai haosului din sistemul de sanatate romanesc. Un argument fals si impertinent.

Am primit de la un bun prieten o analiza realizata de mai multi medici de familie cu privire la masurile care cu adevarat sunt urgente pentru salvarea sistemului de sanatate romanesc. Va ofer cateva fragmente in speranta ca vreun ins din randul birocratilor care toaca salarii nesimtite prin Ministerul Sanatatii va binevoi sa citeasca si sa ia aminte.

Cea mai importanta masura pe care autoritatile sunt chemate sa o adopte este desfiintarea imediata a tuturor structurilor birocratice din sistemul sanitar. Este necesara reorganizarea sistemului sanitar si de asigurari de sanatate in teritoriu, sistem care in prezent se constituie ca o structura hibrida, in care entitatile sanitare din domeniul privat sunt fortat grefate pe structurile anchilozate ale statului.

Birocratia agresiva si exacerbata este o boala grava a sistemului sanitar romanesc. Munca medicului de familie este in proportie de cel putin 40% afectata de aceasta birocratie, de completarea feluritelor formulare, tipizate, registre etc.

Sistemul de sanatate romanesc este sufocat de sute de legi, ordine, metodologii, regulamente, protocoale si alte documente care in multe situatii se contrazic, se anuleaza reciproc si care contribuie nu la reglementarea activitatii sanitare, ci dimpotriva, la aruncarea in haos a sistemului.

Ministerul Sanatatii nu interactioneaza cu medicii de familie decat birocratic si nu manifesta vreo preocupare reala si constanta fata de problemele cu care acestia se confrunta.

Ministerul Sanatatii, de la ministru la cel mai de jos salariat, nu a rezolvat nici problema coruptiei. Obligatia de a da bani, daruri, spaga la medic, la asistenta medicala, la infirmiera reprezinta o cutuma instituita de zeci de ani in spitalele romanesti.

Exista si cadre medicale care isi fac corect datoria si nu solicita spaga. Este trist si nedrept ca trebuie sa suporte consecintele opiniei generale, cum ca angajatii din sistemul sanitar sunt toti niste corupti.

Adoptarea cardurilor de sanatate nu este o solutie pentru sanatatea trupeasca a poporului nostru. Este mai degraba o afacere romaneasca, in contextul unor norme europene meschin si smechereste aplicate.

In diferite tari ale Uniunii Europene, acest proiect este privit ca o chestiune controversata sau chiar a fost abandonat.

Isi va permite Romania luxul de a cheltuie zeci de milioane de euro pentru aceste carduri de sanatate, in conditiile in care abia reuseste sa imprumute bani pentru pensii si salarii?

Adoptarea cardurilor de sanatate nu este un act singular. Autoritatile au manifestat aceeasi lipsa de transparenta si mai ales, graba in a pregati utilizarea pasapoartelor si actelor de identitate biometrice.

Este evidenta intentia cuiva de a strange, prelucra si centraliza toate informatiile posibile despre cetatenii tarii.

In cazul actelor de identitate biometrice a fost folosit argumentul securitatii nationale si protectiei anti-teroriste. Despre cardurile de sanatate ni se spune ca sunt folositoare pentru sanatatea noastra.

Nu pot accepta aceste argumente. Realitatea imediata imi demonstreaza ca cineva, undeva, se pregateste sa construiasca un fel de Matrix. In numele democratiei, se pregatesc incalcari grave ale dreptului fundamental de care trebuie sa beneficieze fiinta umana: dreptul la libertate, cu tot ceea presupune exercitarea acestui drept.

Se confirma, deci, vechea zicala: drumul spre iad e pavat cu bune intentii!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1615 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

n-as putea spune ca este momentul optim pentru un card de sanatate dar nici

nu pot fi deacord ca acest card este inutil!! mergeti in Austria si veti intelege ca acest card de sanatate este bun, functional si-i satisface pe austrieci!

Este f adevarat ca cel putin in austria (dar si in Germania, Franta, Belgia) exista mai mlte companii de asigiurari si atunci companiile sunt foarte interesate pe ce se cheltuiesc banii!!

Cit despre informatii... cardul contine informatiile pe care le introduci deci.... ce informatiivor fi pe card banuesc ca pot fi"negociate".....

 

Nu numai cardul

Sefii statului roman, primi ministri, mai toti ministrii, demnitari locali sau alesi zonali [prefectii, presedintii de cons. judetene, primarii]. Cu toti au unica preocupare PR, imagine asociata cu studii de fezabilitate/impact etc., modificarii legislative, schimbarea diverselor documente. Toati propovaduind, reforma, alinierea la norme intergalactice samd. In relativ scurt timp, se face dovada ca actiunea in cauza, a ,,produs,, numerosi banii fara culuare. Ex: permisele de conducere, actele de identitate, certificatele de propietate din anii 90 si lista poate continua. Acesta cu certitundine este rezultatul si ultimei ,,reforme,, a sanatatii, se vede ca trecerea celui mai mare nr. de spitale in subordinea structuriilor locale, nu a fost altceva decat derogarea de la responsabilitatii, a min. sanatatii, casei nationale de asigurarii medicale. sunt miscarii strategice si tactice de excludere a responsabilitatii politice si legale, legalitate atata cat a mai ramas. Ptr. mine, situatia generala si particular pe fiecare domeniu de activitate se indreapta cu viteza din ce in ce mai mare spre haos profund. Atunci cand o sa ne dezmeticim, nu o sa gasim capatul sau coada problemelor, cu atat mai mult substanta lor. Fara sa ma hazardez, arhitectul acestui gen de actiune distructiva, este basescu, argumentele sunt articulate pe trecutul activ al lui ante anul 89, si post 90. Toate cele de bine, cornel.

 

INCA MAI RAMAN IN ROMANIA....

Medicina de familie primeste sub 10% din banii alocati sanatatii. Pt orice om normal este evident ca nu aici sunt pierderile importante ale sistemului medical romanesc. Poate va mai amintiti de campania de ProTV care arata in spitale aparatura sofisticata si scumpa cumparata si nefolosita, sau de contracte dubioase facute pe seama spitalelor. Insist asupra ideii ca noi inca functionam dupa sistemul sovietic, centralizat, bazat pe spital. Asta in timp ce in UE medicina de familie este la baza sistemului medical. In Romania mecanicul la care-mi duc masina/frizerita la care ma tund sunt platiti per ora mai bine decat mine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor