Opinii Ce-ti doresc eu tie ...

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 22:48
3393 citiri
Opinii Ce-ti doresc eu tie ...

Nu cred ca Romania are in acest moment nevoie in primul rand de tot ceea ce politicienii se intrec sa-i promita. Desigur ca salariile si pensiile mai mari, fiscalitatea mai redusa, preturile mai mici, protectia sociala consistenta nu sunt lucruri rele, insa numai in masura in care sunt sustenabile.

Adica numai in masura in care ni le putem permite. Iar acum nu ni le putem permite. Asa ca daca le-am primi maine, nu ne-ar fi mai de folos decat ii este diabeticului o ciocolata.

Asadar, ceea ce ii doresc eu Romaniei este ca toate aceste promisiuni sa devina sustenabile.

Pentru asta, intai si intai, Romania are nevoie de o clasa politica primenita in cea mai mare masura. Actuala garnitura, indiferent de partidul spre care ne indreptam, nu mai are ce oferi tarii, si-a consumat potentialul de a impinge Romania inainte. Nevoia de figuri noi, de proiecte, de oameni in al caror trecut, securitatea si comunismul sa nu fi jucat vreun rol este insa pe cat de mare, pe atat de greu de indeplinit.

Sunt putini oamenii seriosi si valorosi care ajung in politica sau prin preajma ei si nu stiu cum se face ca rapid ei sunt exportati peste granite. Monica Macovei, Cristian Preda, Dacian Ciolos, ca sa dam doar cateva exemple, fac foarte mult bine Romaniei, dar de departe, pentru ca la Bucuresti nu au avut prea mari sanse sa-si puna planurile in aplicare.

Veti spune ca ei sunt mai degraba tehnocrati, nu politicieni autentici. Asta e si tristetea, pentru ca asa ar trebui sa arate politicenii romani, profesionisti si seriosi.

Dar pentru ca Romania sa capete alta clasa politica, romanii trebuie s-o ceara imperativ. Cat timp mita electorala este primita, cat timp manipularile au succes, cat timp demagogiile au succes si promisiunile nesustenabile atrag voturi, nu cred ca sunt sanse sa se schimbe ceva esential. Romania are asadar nevoie de un electorat cu mult mai lucid, mai matur si exigent.

Si cred ca Romania ar avea nevoie si de ceva mai multa toleranta. Am ajuns la un grad de radicalizare si vehementa vecin cu nevroza. Este suficient sa te uiti pe forumul oricarei publicatii on-line pentru a vedea cat de departe s-a ajuns. Nu se mai dezbat idei, nu se mai expun opinii, ci se combate injurios si isteric.

Fiecare vorbeste insa pentru sine, caci nimeni nu pare dispus sa iasa din tarcul propriilor adevaruri pentru o excursie in adevarurile celuilalt, pe care poate sa le impartaseasca sau nu, dar pe care ar trebui sa le afle.

Nevoia de incredere

Romania are nevoie si de ceva mai multa incredere, dupa ce ce suspiciunea s-a generalizat precum metastazele. In orice decizie guvernamentala este cautat un substrat maladiv, in orice articol publicat sau in orice comentariu la el este cautat mituitorul, este acuzata reaua credinta. E drept, suspiciunea aceasta nu este chiar nejustificata, insa, oameni buni, mai exista si onestitate, mai exista si buna intentie, si buna credinta. Trebuie sa avem si putina incredere, caci altfel chiar nu mai avem nicio sansa.

Dar pentru regasirea increderii, ar fi nevoie si de o alta presa, cu adevarat independenta in primul rand de interesele economice si politice ale patronilor ei. De o presa facuta profesionist, de ziaristi onesti si bine pregatiti, dar mai ales cu principii si coloana vertebrala, pentru care adevarul sa fie mai valoros decat fluturasul de salariu.

Si mai are Romania nevoie de seriozitate si temeinicie, de la varf pana la talpa. De regasirea mandriei pentru lucrul bine facut, indiferent cat de marunt poate parea acel lucru, de respectul pentru punctualitate, rigoare si cuvantul dat, adica acele valori pe care le invidiem la alte popoare. Pana la urma, in orice lucru fuserit, in orice hotie, in orice neseriozitate se ascunde si un furt al propriei caciuli.

La inceput de an, intr-un moment de mare cumpana, toate acestea le doresc eu Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#urari Romania, #schimbare clasa politica, #crestere incredere romani , #romani
Comentarii