Opinii: Criza si romanul. Cine e de vina?

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 10:06
1189 citiri
Opinii: Criza si romanul. Cine e de vina?

Cetateanul de rand, adica cel cu care ne intalnim zi de zi pe strada sau in autobuz, credea pana mai ieri ca de vina pentru actuala situatie economica a Romaniei este clasa politica si mai-mai sa se ia de gat cu ei.

Din fericire adevarul iese la suprafata ca untdelemnul si am vazut adevaratii vinovati: UE si FMI. Primii pentru ca ne-au obligat sa aderam intr-un moment in care economia nu era pe deplin restabilita, iar urmatorii pentru ca se amesteca fara pic de nerusinare in treburile noastre interne, foarte bine stabilite si organizate de pe vremea de trista amintire, la care multi inca mai ofteaza.

Unii dintre ei se mai afla la carma partidelor, altii in Parlament (la recomandarea contracost facuta de carmaci), asa ca, in actuala conjunctura, e foarte posibil sa redevenim ceea ce suntem, adica socialisti de spita veche (mai nou ceausista). Si ar fi foarte bine, ca cineva trebuie sa dea o lectie celor de la UE, care se cred atotputernici si vin cu tot felul de solicitari, care mai de care mai nastrusni - ca si imposibil de realizat ,cum ar fi eliminarea coruptiei din justitie, politica si asa mai departe.

Cu alte cuvinte, daca am inteles bine, UE, dupa ce ca ne-a facut atata rau, mai pune si bete in roate, ca sa ne intoarcem de unde am plecat. Dar parca doar noi suntem Stan Patitul!

Uitati-va la statul spaniol, care in 1986, sub presiunea unui somaj ajuns la 20%, nu a mai avut ce face si s-a lasat atras in mrejele CE, adica actuala UE. Mai de voie mai de nevoie, principalele fortele politice s-au pupat si s-au imbratisat ca la nunta, au ascuns ranchiunile personale si au semnat un pact prin care se puneau in slujba tarii si nu a unor ideologii fantoma.

Cu ochii umezi de bucuria revederii fiilor pierduti, mamica UE-ului de azi le-a trantit cateva zeci de miliarde cadou, sa nu se mai certe, sa se aiba ca fratii si sa iasa din necazuri. Spaniolii politicieni, in loc sa duca banii in pensii sau ajutoare de tot felul, au tabarat pe bietii compatrioti (ba au mai adus si emigranti) si s-au apucat sa umple tara de autostrazi, de cai ferate, milioane de locuinte s.a.m.d..

Este clar ca buna ziua ca au facut asta numai si numai ca se imbogateasca peste noapte,ca ati vazut cate cazuri de coruptie au gasit si la ei. Sa tot fie vreo 5-6! Dar parca UE doarme! Pai cand au vazut ei cam ce fac ibericii, odata au inceput sa umble cu fofarlica si bietii de ei, vor nu vor, trebuie sa fie multumiti cu un loc 9 in economia mondiala sau cu locul 5 in Europa.

Pai e frumos?! Adica oamenii aia, dupa ce ca de-abia au scapat de dictatura (la fel ca noi), dupa ce s-au spetit vreo 15 ani sa ajunga unde sunt, trudind si agonisind (la fel ca noi), vii tu UE (vorba vine) si te dai la o parte, nu mai dai un sfant, lasand biata tara sa se descurce cum o stii, motivand ca e criza si sunt necesare reforme interne.

Nu ca ne-ar pare rau de situatia lor, dar avem si noi, vorba ceea, cam 1 milion de neamuri pe acolo si ne intereseaza ce se intampla cu ele. Criza-necriza, trebuie sa trimita urgent bani acasa pana nu ramanem si fara porcul din cotet. Logic si de drept ar trebui sa fie invers, ca noi traim pe un taram la fagaduintei si al tutoror posibilitatilor, dar uite ca nu se poate din cauza invidioasei si pretentioasei UE.

Asa ca degeaba fagaduiesc ai nostri conducatori, cand aia fac pe dracu ghem sa nu fie nimic posibil. Imposibilitate si mai posibila acum, cand tehnocratii de la FMI vin si isi vara nasul peste tot,de parca sunt in ograda la ma'-sa si la ta'-su, iar aia de sus, in loc sa ii puna la punct, isi platesc polite mai vechi, sustinand ca fondul e de vina.

Aici au dreptate, la noi problema e de fond si degeaba critica femeistii: ca bugetari, ca evaziune, ca bani aiurea, ca de ce si de ce. Carcotasi ce sa mai! Sau sunt mana in mana cu astia de la UE si au boala pe noi.Ca altfel nu se explica!

Omeneste vorbind, noi am cerut imprumut niste amarate de miliarde s-o mai impingem de azi pe maine, promitem ca le returnam, iar ei se dau de ceasul mortii ca nu e bine, ca trebuie sa facem aia si aia. Pai noi i-am intrebat ce fac cu muntii de bani peste care sunt stapani? Si la urma-urmei tot FMI iese in castig si noi in pierdere, asa ca ar face bine sa isi vada de caltii lor si sa ne lase pe noi sa traim cum am invatat.

Mai dam o spaga, mai tipam la un miting,mai cu saru' mana,ce sa mai vorbim,stim sa ne descurcam. Si vorba aia, nu de ieri de azi, ci de pe vremea geto-dacilor, cand nici pomeneala de UE sau FMI. Am lasat noi glorioasele legiuni romane fara izmene pe ele in mijlocul iernii si acum ne cramponam de astia care nu au in cap decat munca, profit, TVA,etc.. . Nu tu o tuica, nu tu o fetita, un gratarel cu berica nici atat...

Pai asta-i viata?! Ar fi timpul ca politicienii nostri (baieti finicu cu prea mult bun simt), sa dea rusinea la o parte si sa ii lase pe contopistii "aia" pe mana noastra ca sa le aratam si sa le explicam cum se face treaba pe aici, pentru ca la ei acasa gata, i-am dovedit si ne-au luat frica. Acu', daca-i musai sa ne vada si in batatura parinteasca, n-au decat, oricum vor pleca ei sin-guri care incotro,noi dupa ei nu o sa plangem. Si inainte sa mai dea si alte sfaturi, le dam noi unul,ca sa le fie invatatura de minte: una-i Romania si "ca romanul, nu-i niciunul!"

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#FMI UE Romania criza , #romani