Opinii: Moldova inundata de lacrimi, Romania, un ocean de ignoranta

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 13:54
2838 citiri
Opinii: Moldova inundata de lacrimi, Romania, un ocean de ignoranta
Foto: www.evz.ro

Timpul pe care il traim e nemilos. Moldova nu este acum inundata de ape. E o mare de lacrimi. Necaz peste necaz se aduna, confirmand zicala ca un rau nu vine niciodata singur. Iar Romania zace, ca intotdeauna, intr-un ocean de ignoranta, cheltuind nechibzuit banii.

Lipsa de solidaritate

Cam jumatate din tara a fost sub ape in ultimii ani: Banatul, Oltenia si Moldova. Poate nu am stiut niciodata cum este. Am fost feriti de furia apelor. Ne uitam ingroziti la televizor si ne scuturam de astfel de imagini ca de un vis urat. Apoi uitam. Si ii uitam pe cei pe care ar trebui sa ii ajutam.

Nu am vrea sa fim in locul lor. Ne strangem in noi, oarecum "bucurosi". O "bucurie" retinuta si parsiva, inecata in interiorul fiecaruia dintre noi. Capatam, astfel, constiinta valorii a ceea ce avem al nostru. Si am vrea ca niciodata sa nu-l pierdem, sa fim feriti cat mai mult timp.

Romanii nu au invatat niciodata lectia solidaritatii. Nu prea ne mobilizam pentru a-i ajuta pe semenii nostri aflati in necaz. Acum doi ani vedeam cum jumatate dintr-un sat era cu apa pana la gat, jandarmii se chinuiau sa puna saci cu nisip si sa salveze ce se mai poate salva, iar altii stateau la carciuma, la o tarie, ca sa mai uite de suparare.

Oare cata durere mai poate incapea in acesti oameni care, pe langa criza sunt nevoiti sa isi ia viata de la zero, a doua oara in trei ani ? Ne amintim bine ce s-a intamplat la Saucesti nu cu mult timp in urma. Nu am invatat din trecut si prezentul ne pedepseste. S-au facut lucrari, dar, ca de fiecare data, doar de mantuiala.

Cheltuieli inutile

Prin tara se mai organizeaza inca tot soiul de festivaluri inutile, menite a spori popularitatea unor baroni locali. Chiar intr-un oras din Moldova se monta de zor o scena pentru un concert. Este cruda realitate in care traim de mult timp: un sfert din tara este la propriu in noroi, iar altii se lafaie in lux si distractie ca intr-un glob de sticla, fara sa-i vada si pe cei din jurul lor. Nu le pasa catusi de putin de saracii care au ramas chiar si fara saracie. Nimic nu li se mai poate lua acum celor care au stat in calea apelor.

Cand tara se zbate sub ape, Patriarhia Romana anunta inceperea lucrarilor la magaoaia numita Catedrala Mantuirii Neamului, investitie de o suta de milioane de euro. O alta mega-biserica se construieste si in Voluntari, langa Bucuresti. Un adevarat "mall" al smereniei, cu parcare subterana, locuri de joaca pentru copii si cine stie cate alte excentricitati. Am prefera o biserica de lemn si oameni care sa traiasca pe pamant uscat, nu in noroi. Si care sa nu moara inecati in propriile case. Un lucru e clar: barbile bisericesti, in frunte cu al lor Patriarh, nu vor fi niciodata mantuite de patima banului!

Televiziunile organizeaza iar teledonuri, sperand sa mai stranga ceva bani. As propune o solutie: in fata oamenilor ramasi fara case sa fie adusi cei care au defrisat cu nemiluita, lasand padurile fara copaci. Astfel, apa a prins drum liber spre casele oamenilor. Pe hotii de lemne i-as pune sa le explice moldovenilor acum ca au ramas fara agoniseala de-o viata. Si, de asemenea, pe cei care s-au ocupat de lucrarile de indiguire.

Presedintele Traian Basescu a plecat sa vada cum stau lucrurile. Este insotit de Preacucernicul Gheorghe Flutur, cel care, smerit, ne-a binecuvantat de Paste in ultimii ani cu Flacara Sfanta adusa cu un avion charter tocmai de la Ierusalim.

Cand, in sfarsit, primariile vor primi materialele de constructii pentru sinistrati, angajatii de pe acolo nu vor vedea in acest lucru decat inca o buna ocazie de a fura. Vor da materialele tot preferential, vor mai dosi cate un sac, doi de ciment si gata cu reconstructia! Iar Presedintele Traian Basescu ii anunta preventiv pe sinistrati ca statul le da materialele, dar nu le face si casele, ca trebuie sa se ajute intre ei. Bineinteles, in buna traditie a solidaritatii romanesti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Moldova inundatii, #Traian Basescu PDL, #inundatii Romania , #romani