Opinii: Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 18:01
4727 citiri
Opinii: Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta

Poate niciodata versurile poetului n-au spus mai mult adevar decat azi. Muntii nostri inca mai poarta aur, statul nu stie de unde sa-l apuce si nu-l insfaca, decat chilipirgiii roind, ca la stup.

El Dorado de langa Orastie

De altfel, putina lume stie ca pamantul tarii il rascolesc febril cautatorii de comori, pe care prea putini oameni ai legii ii intreaba de sanatate. De altfel, nimeni nu stie cat aur a fost scos din pamant si cat a mai ramas acolo.

Presa a relatat ca, numai in ultimul deceniu, ar fi fost dezgropate din muntii Orastiei zeci de mii de monede din aur pur, aproape toate extrase clandestin de braconeri, transportate peste granita si vandute in straintate.

Este greu sa identifici pesoanele care s-au implicat in aceasta prospera afacere clandestina, dar existenta ei se confirma pe de o parte in scaderea brusca a pretului monedelor dacice pe piata externa (semn al cresterii ofertei), iar pe de alta parte prin imbogatirea subita a unor localnici, incapabili sa explice sursa extraordinarei lor bunastari.

Nu e de neglijat nici amanuntul ca multi din ei au luat calea strainatatii, iar acolo li s-a pierdut urma.

Saracul cinstit a ramas tot sarac

Fireste, au existat si exceptii. In anii trecuti, un taran sarac, din Luncani, a predat autoritatilor o caldare plina cu monede de aur, dezgropata in gradina sa.

Barbatul a cerut autoritatilor contravaloarea in bani. Asa cum se intampla la noi, autoritatile au avut "alte prioritati", oferindu-i o recompensa partiala, ceea ce a avut, ca efect, descurajarea altor initiative de acest fel.

Cautatorii de comori misuna in continuare prin zona, dar, de atunci, nu s-a prea oferit nimeni sa predea aur autoritatilor, desi legea obliga la aceasta.

Informatii publicate in presa pretind ca zona este bantuita de vreo 4.000 de persoane, romani si straini, cautatori de comori. Poate cifra e mai mica, dar oricum, acestia nu se plimba degeaba prin zona. Nu joci, daca n-ai, macar uneori, noroc.

Printre cautatori sunt localnici cu initiativa, o filiera modoveneasca, una ucraineana si inca una dirijata direct de la Moscova. Nu au lipsit, printre cautatori, nici cetateni din fosta Iugoslavie.

Intr-un singur an, au fost descoperite in Franta 27.000 monezi de tip "Lysimach", provenite din muntii Orastiei, iar activitatea de braconaj ar fi continuat cu aceeasi amploare, daca nu intervenea o hotarare de guvern, care a instituit paza militarizata a zonei. Din pacate, paza a demarat dupa ce zona s-a devastat.

Paza a sosit in a treiprezecelea ceas

Oricat de ciudat ar parea, paza n-a descurajat cautatorii. Ea este sustinuta de discretia localnicilor, in randul carora domneste o lege a tacerii riguros respectata, dar si de superstitii locale privind nenorocirile ce-l asteapta pe cel care gaseste aur.

Nimeni nu stie cat aur au extras dacii din muncii Apuseni, ca sa ne facem o imagine asupra dimensiunii comorilor.

Nimeni nu stie cat aur au scos, in continuare romanii, dar, daca imparatul Traian a construit un maret pod peste Dunare, la Turnu Severin, si a adus aici elita armatei sale, pe care a comandat-o personal, este sigur ca urmarea altceva, mult mai important, decat pedepsirea dacilor pentru micile lor incursiuni de prada in sudul Dunarii.

Imparatul vroia aurul din pantecele muntilor, vroia avutia dacilor ascunsa in pamant - si a obtinut tot ce a putut. Romanii au extras atat cat s-a putut extrage cu tehnica de acum doua milenii.

Ceea ce n-au reusit cu tehnica de atunci, incearca tehnica de azi, cu mijloacele sale, cu balbaielile politicienilor si cu legislatia noastra, cam confuza in ce prveste valorificarea avutiilor tarii.

Ce va reusi tehnica de azi, vom vedea. Daca nu noi, atunci urmasii nostri, sau urmasii urmasilor nostri, pana cand rocile muntilor Apuseni si ascunzatoarele de la Orastie vor ramane fara interes, iar pamantul nu va mai fi decat ca un simplu peisaj lunar, fotografiat din satelit.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#aur munti Romania, #zacaminte aur Romania, #exploatare aur , #romani