Opinii: Noapte buna, copii!

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 11:17
3498 citiri
Opinii: Noapte buna, copii!

Amintirea fostei emisiuni a TVR ma urmareste si acum. Titlul inducea un mesaj subliminal tinerei generatii: asteptati in liniste si rabdare, ca tovarasii au grija de toate.

Pe atunci mediile audio-vizuale macar rezervau 10 minute zilnic micutilor, iar povestile, desenele animate, le imbogateau mintea si imaginatia. Aveau si reviste, uneori colorate, "Arici-Pogonici", "Luminita", disparute in ultimii ani de dictatura.

Apareau prin scoli diverse caiete de creatie, multe cu simple insailari proletcultiste sau facaturi jenante. Bibliotecile, garnisite din belsug cu tomuri rosii, luxoase ale tovarasilor "tatuci", "savanti", le ofereau copiilor si literatura clasica destul de bogata, fapt imbucurator pentru profesorii de specialitate. In lipsa de altceva, se citea mult.

Cine nu vede saracia mizerabila a vietii spirituale de azi, nu numai a tinerilor, ci si a noastra? Crima nationala de neiertat. Pe atunci, scoala facea artificii in compensare, fapt uitat azi.

Ei bine, daca autoritatile americane recunosteau ca nu pot eradica saracia si nici imbunatati rezultatele la invatatura in Washington DC (cf. F. Fukuyama), in Romania puterile politice ar trebui sa-si marturiseasca cinstit pacatul ca nici macar n-au incercat sa se ocupe de tanara generatie.

Pana si Brucan, (alaturarea celor doua nume e fortuita!), sustinea recent ca niciodata dupa revolutie, cu trecatoarea exceptie Marga, nu a existat un proiect de modernizare si sustinere financiara a invatamantului, a culturii, a cercetarii, chiar daca prin lege constituie prioritati nationale.

De educatia adultlor, nici vorba. Numai ca economia, nivelul de trai nu se pot pune pe picioare fara contributia invatatilor. Fiindca dupa '89 nu nu s-au schimbat multe, dar au disparut pana si lucrurile care mai atenuau cat de cat vidul cultural.

Astfel, fondul de carte al bibliotecilor, neinlocuit la timp, aproape ca si-a epuizat resursele, s-a diminuat, s-a uzat fizic si moral; de reviste bine facute nici vorba, iar emisiunile pentru copii, in afara desenelor animate, nici atat.

Noroc de posturile TV de tip Discovery si de Internet, de jocurile pe calculator. Pe langa cele cu care iti pierzi vremea, sunt si altele care cultiva acuitatea si rapiditatea observatiei, inteligenta si chiar trasaturi de caracter.

Este fara temei aprecierea ca dupa revolutie a disparut pofta de a citi. Setea de informatie era atunci cea mai frecventa motivatie a lecturii, nu arta literara. Acum informatia e disponibila pe Net.

Totusi, piata are o oferta abundenta in domeniul literaturii pentru copii si tineret, multe dintre marile creatii universale, arareori cele romanesti, pot fi achizitionate de pe tarabele de oriunde, preturile insa sunt prohibitive.

Reviste de tipul "Lumea copiilor", "Din lumea povestilor", "Terra", ori "Bravo", cu tiraje infime, nu reusesc sa le satisfaca pretentiile si pasiunile.

Situatia emisiunilor pentru copii si tineret este de-a dreptul jalnica. In afara celor de animatie ale posturilor specializate si "Copiii spun lucruri trasnite", o insailare cinica, a la Plautus, distractiva pentru maturi, se mai pot vedea scenete cu copii de decor ori cu animatoare "trecute", costumate ca la gradinita.

Putem urmari mai ales spectacole cu fetite aproape dezbracate, interpretand fel de fel de creatii fara legatura cu arta muzicii ori a dansului, framantandu-si trupul pentru a imita "vedetele" cu miscari stereotipe, rusinos de expresive.

De multe ori, melodiile provin din repertorii deochiate, semn ca influenta scolii e derizorie. Talk-show-urile dedicate tinerilor nu trec nici ele de stadiul susanelelor.

Nici nu stii pe cine sa condamni, CNA-ul ca permite, regizorii ca promoveaza, ori studiourile ca asigura rating-ul cu asemenea productii de umplutura. Ce vina or fi avand micutii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#emisiuni copii, #educatie copii, #reviste copii, #programe recomandate copii , #romani