Opinii: Romania lucrurilor care dor

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 12:16
1380 citiri
Opinii: Romania lucrurilor care dor
foto: Adevarul

Poate cel mai rau ne doare pe toti faptul ca munca este platita tot mai prost in Romania, iar banii pleca din tara, invartiti de bancheri si politicieni carora le pasa prea putin de romanul de rand.

Sub influenta unor economii asiatice puternice, in special China, exista multa marfa ieftina pe piata. Aceasta este mai ieftina decat cea produsa de romani pentru ca munca acolo este si mai prost platita. Influenta aceasta nu este resimtita numai la noi, ci si in tarile occidentale, de unde multe firme isi muta productia in zona asiatica.

Un raspuns bun, pe care il adopta tari care au avut de infruntat de mult o astfel de problema, este consumul din productia interna. Astfel, japonezii sunt rezervati in privinta folosirii marfurilor si serviciilor straine si de aceea isi cheltuiesc banii pentru a-si ajuta conationalii, ramanand puternici ca popor.

Banii pleaca din tara

Guvernantii ar dori cu siguranta sa poata plati mai bine, ca sa se mentina linistiti la guvernare, fara motiuni si mitinguri sindicale. Din pacate, lipsa banilor ii impiedica sa faca acest lucru si de aceea scad salariile in sistemul bugetar.

Deficitul bugetar apare deoarece productia a scazut, banii se intorc la bancile care au imprumutat masiv populatia, se duc la straini, pe marfurile cumparate de la ei, pe servicii de turism din afara etc.

Masura de contracarare este si in acest caz simpla, sa iti iubesti aproapele, in primul rand pe cel de langa tine, si sa il ajuti comandand serviciile si produsele lui.

Daca le comandam departe, acolo vor merge si banii nostri, iar vecinul ramas somer va trebui sa faca eforturi disperate sa-si sustina familia, poate chiar sa fure de la noi.

Sunt mai bogati cei care invart banii decat cei care muncesc

Desi la Banca Nationala salariile sunt mari, desi le primesc de la cetatenii Romaniei, alti bancheri, cei care ne imprumuta din afara, au impus nereducerea lor cu 25%.

Bancherii, desi traiesc din camata, sunt cei mai bogati, in toata lumea. In foamea lor de bani dau si credite neperformante si apoi cer statului sa ii salveze, ca de, fara ei am pieri. Dar mai bine ar fi ca piata sa fie libera si, daca sunt imprudenti, sa dispara.

Desi ne numim crestini, acceptam aceasta camata uriasa a bancilor. Ar fi un sistem sanatos daca dobanda ar fi doar cu putin mai mare decat rata inflatiei la imprumuturi si cu putin mai mica decat ea la depozite.

Dar cand sa ia omul banii constata ca dobanda reala este de cateva ori mai mare decat inflatia. Daca am fi cu adevarat crestini, am plati bancilor doar comisioane legate de miscarea banilor, nu am face nici depozite, dar nu am lua nici imprumuturi in aceste conditii. Banii depozitati nu aduc profit, iar cei imprumutati fac viata mult mai grea.

Politicienii ne manipuleaza si nu vor decat puterea

Intr-o democratie adevarata, politicienilor de la putere le este incredintata administrarea statului, iar celor din opozitie le ramane sa spuna adevarul.

La noi, opozitia doar da spectacole si se lupta la nesfarsit, prin orice mijloace, sa le ia locul celor de la guvernare.

Nu stiu cum s-au simtit cei care au participat la miting in ziua motiunii. Daca as fi fost printre ei, m-ar fi durut ca partidele se folosesc de durerea mea in interesul lor.

Politicienii din opozitie nu ne mai spun adevarul, ci doar ne indeamna la "indreptatita ura proletara" impotriva guvernantilor asupritori.

Nu ne spun de unde ni se trag cu adevarat ponoasele, care au fost greselile lor, ce n-ar mai face, si in loc sa incurajeze iubirea intre noi ridica valuri mari de ura.

Stat insensibil la cetatenii sai

Statul nu este doar politicianul de la guvernare ci si salariatul din cel mai ascuns birou de la primarie, si profesorul, si medicul platit de la Casa de sanatate, caci nici acesti bani nu ii dam de buna voie.

Profesorii vor bani mai multi, dar nu stiu cati i-ar folosi ca sa isi faca munca mai bine. De doi ani s-a mutat accentul pe cresterea competentei elevilor, asa cum e firesc si are nevoie omul.

Cati profesori credeti ca stiu deosebirea intre competente si cunostinte? Tot "competenta" de a reproduce se dezvolta, foarte putini si-au schimbat radical predarea spre a forma eficient competente si a forma gandirea.

Ne miram ca nu mai suntem respectati de fostii nostri elevi, dar oare noi i-am respectat cu adevarat sau am incercat doar sa ii dresam, ca la circ?

Cand se vrea schimbarea legii intr-o directie normala, care trezeste la respect pentru copii, ca profesori sarim caci nu dorim eforturi suplimentare nici ca serviciul caldicel sa ne fie amenintat. Legea responsabilitatii pedagogice este eludata, dar cu pretul pierderii respectului fata de om si la copii.

Politicienii fac ce ii invatam la scoala, prin exemplul nostru concret - manipuleaza. Acum angajeaza chiar experti in asta si le pasa de noi cand vor voturi si puterea, asa cum multor profesori le pasa doar de salariu.

Ajungem astfel ca din orice functie a statului omul sa isi vada doar propriile interese si imbogatirea, uitand ca meseria sa, platita din bani publici, este una de slujire.

Celorlalti nu le pasa de noi

Chiar si in familie ajungem sa ne plangem ca nu suntem iubiti, iar divorturile sunt o moda. Dar iubirea nu inseamna sa te bucuri doar sa primesti ci si ca poti sa daruiesti, ca poti face pe altii fericiti.

Cuprinsi de egoism ajungem sa nu mai simtim adevarata bucurie, preferam senzatiile si satisfacerea poftelor de moment, in locul cuceririi stabilitatii de durata in fericire.

Este si un banc, cu parintele cazut in apa care nu a putut fi salvat decat atunci cand i s-a spus "tine mana parinte", caci expresia "da mana" nu o intelegea.

Este si un adevar aici. In biserici nu se mai invata iubirea si bucuria ei, se vrea supunere, iar principalele metode de convingere sunt infricosarea si invinovatirea.

Din fericire putem fi optimisti caci este echilibru: binele nu poate intra si iesi din om decat pe o singura poarta, iar aceasta poate fi largita din interior.

Avem atata bucurie si satisfactie de viata cata oferim si altora, suntem atat de bogati cat am dat de buna voie, suntem respectati cat respectam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#viata sociala romania, #salarii bugetari Romania, #proteste bugetari Romania, #banci credite romania , #romani
Comentarii