Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Romania nu e in colaps!

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 17:04
3496 citiri
Opinii: Romania nu e in colaps!

Colaps national? Anarhie? Sa lasam cuvintele astea mari pentru adevaratele tragedii. Nu suntem in colaps. Colapsul inseamna colaps. Prabusire. Dezastru. Nu economie proasta si reduceri de salarii la bugetari. Stam rau, dar nu chiar asa de rau.

In schimb, avem din plin cultura exagerarii. Noi, presa. Noi, romanii. La urma urmei, drama si senzationalul vand. Dar sa nu cadem in extreme. Vorbim adesea zilele astea de un dezastru. Nu putem sa asteptam macar sa vedem daca ne apropiem de dezastru ca sa incepem sa ne lamentam ?

Cat de rau stam ?

Un lucru trebuie sa fie clar: Romania functioneaza. Se platesc salariile, inca se mai pot lua credite si rata somajului e doar la 8%. Nu suntem nici macar in situatia Greciei. Adica nu am intrat in incapacitate de plata si nici nu ne apropiem de asta. Cine stie, poate vom ajunge acolo, desi e putin probabil la cum stau lucrurile.

Sa nu uitam ca pana si in cele mai pesimiste previziuni, tot vom incepe sa respiram anul asta. Asta dupa estimarile eternilor pesimisti de la FMI. Desigur, vom avea scaderi de venituri. Vom avea greve. Dar nimic nu ne arata ca ne vom prabusi. Sa oprim scenariile astea apocaliptice. E bine s-o facem, din simplul motiv ca scenariile apocaliptice inrautatesc ele insele criza.

Apoi, sa comparam situatia de acum cu cea din anii '90. Daca nu cumva avem copii sub 10 ani printre cititori, toti stim ce jale a fost atunci. Si am supravietuit. Romania nu a intrat nici macar atunci in haos, desi conditiile erau de zeci de ori mai rele din punct de vedere economic.

Nu avem cum sa ajungem mai rau decat in acea perioada, cand aveam inflatie 300% si oamenii vedeau cum le cresc in mod incredibil ratele la banca. Pe atunci PIB-ul era doar o mica parte din ce e acum, deci resursele erau si mai limitate.

In plus, nu exista Uniunea Europeana. Unde acum gasim locuri de munca si care la nevoie ne poate scoate din prapastie. Se poate compara situatia de atunci cu cea de acum? Nici vorba. Si uite ca nici macar atunci nu ne-am prabusit. N-o vom face nici acum.

Sirul de argumente poate continua. Taierile de venituri ne vor crea probleme, dar macar ne vor tine pe linia de plutire. De unde ne vom ridica. In 2011, estimarile arata ca Romania va avea o crestere economica foarte buna pentru perioada asta. Cel putin 3,6%, in cel mai rau caz.

Viitorul nu suna asa de rau. Iar adevarul e ca prezentul suna, dar nu e nici pe departe catastrofal. Oare ce ar spune profetii apocalipsei daca ar fi foamete in Romania? Daca in locul taierilor de salarii si pensii, acestea nu s-ar mai putea plati deloc? Nu cumva ala ar fi colaps?

Motive de optimism

La ora asta stim un lucru sigur : cursul s-a inversat in economia mondiala. In ciuda problemelor Greciei. Cele mai importante state din lume au revenit pe crestere economica. Inclusiv cea mai mare economie din lume, SUA, care a inregistrat un avans consistent in ultimele luni.

Asta nu inseamna ca brusc problemele create de criza se vor rezolva. Chiar si pentru marile economii, refacerea e dificila si trebuie sa mai treaca luni bune pana sa se simta. Dar se va simti. Si daca se va simti in SUA si Uniunea Europeana, refacerea urmeaza sa se simta si la noi. Asta pentru ca suntem integrati economiei mondiale. Nu veti vedea o tara in criza daca e aflata in interiorul unui bloc de genul UE, intr-o perioada de prosperitate.

Dupa semnele de acum, vedem destul de bine capatul tunelului. Nu o sa ajungem imediat la el, dar ne vom reveni. Mai usor sau din contra, foarte greu, dar ne vom reveni. Oricum ar fi, trebuie sa stim asta: Romania nu e in colaps.

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#economie Romania, #masuri anticriza Romania, #masuri reduceri bugetari , #romani
Comentarii
Poza Caezar
Caezar
rank 5
• Actualul guvern si presedintele Basescu sunt primii conducatori care au avut curajul sa arate clar populatiei cum stam, sa ia masuri economice sinucigase politic, dar necesare tarii