Opinii: Spaga "sfanta" din biserica, copiii morti la botez

Joi, 29 Iulie 2010, ora 22:07
13083 citiri
Opinii: Spaga "sfanta" din biserica, copiii morti la botez
Foto: www.adevarul.ro

Socanta moarte a unui copil chiar in cristelnita in care a fost scufundat pentru a fi botezat ne face sa ne gandim din nou la naravurile ortodoxiei in care cu totii ne scaldam.

Suntem oameni "credinciosi", dam spaga la cununia religioasa si la inmormantare, perpetuand impostura preotilor. Daca vrem ceva mai de fite, ne cununam ultracentral sau aducem ursitoare la botezul copilului.

In privinta Bisericii, luam totul asa cum e, prea sfiosi sa ne mai intrebam daca e bine ceea ce fac preotii, daca e conform ritualului sau se respecta o minima regula. Luam totul cu toptanul, ca ceea ce zice preotul e "sfant".

Mergem la biserica atunci cand ne e mai greu, ne inchinam Domnului doar cand ne simtim in pericol, la vreun cutremur, incendiu sau inundatie. Mergem la preot cu buzunarul plin cand avem nevoie de el si ii sarutam mana in care i-am strecurat, subtil, teancul de bani. "O data-n viata se insoara omul sau isi boteaza copilul", iti zici in sinea ta, nemaitinand seama de faptul ca perpetuezi un asemenea obicei!

Mergem duminica la biserica si ne calcam in picioare, incercand sa deslusim, din zumzetul general, slujba tinuta de preot. Peste toate troneaza multi asa-zisii "slujitori ai Domnului" care, de fapt, "pastoresc" tot acest "balci" in care poporului ii cam place sa se balaceasca.

Nu ne putem cununa religios daca nu scoatem din buzunar multe milioane. Nu ne putem ingropa mortii daca nu ii multumim buzunarul popii cu teancul de bancnote. Nu putem crede in Dumnezeu daca nu mergem de Boboteaza sa ne strivim unii pe altii in multime, ingroziti ca nu vom apuca aghiazma, desi se anunta ca e pentru toti.

Iar pentru a ne arata cuviosia si neprihanirea sufleteasca, mergem in Biserica sa ne rugam pe la icoane si indesam prin ele biletele cu propriile dorinte, ca sa tina Cel de Sus seama si de noi, sa nu ne uite atunci cand vrem sa castigam la loto sau sa ni se intoarca cel iubit acasa.

Nu avem liniste daca nu facem totul asa cum se spune in popor ca "e bine". Iar copilul trebuie bagat musai de cateva ori in apa, ca sa stie lumea pe ce da banii.

In aceasta atmosfera traim. Daca nu este copilul apucat de cap de preot si daca nu este scufundat in apa, nu e botezul complet si va ramane un pagan. Doamne fereste! Din pacate, suntem complici la tot ce se intampla.

Depinde unde te casatoresti, depinde unde iti botezi copilul. Daca esti de la tara, scoti mai putin din buzunar. Daca esti dintr-un cartier marginas, pretul salta putin. Daca ai nunta de fite, nu te poti casatori decat la manastirea Casin din Bucuresti, ca sa prinda cununiile bine. Pretul este pe masura. "Isaia dantuieste" mai bine in aerul tare cu miros de bani si aroma de tamaie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#copil mort botez, #biserica spaga, #preoti spaga, #cununie biserica, #ursitoare botez , #romani
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
"In privinta Bisericii, luam totul asa cum e, prea sfiosi sa ne mai intrebam daca e bine ceea ce fac preotii, daca e conform ritualului sau se respecta o minima regula. Luam totul cu toptanul, ca ceea ce zice preotul e "sfant"."