Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pelerinajele lui Justin - O poveste de Paste

Luni, 13 Aprilie 2015, ora 07:14
5815 citiri
Pelerinajele lui Justin - O poveste de Paste

Justin Vladutiu este un roman-american in varsta de saisprezece ani cu vocatii remarcabile pentru un adolescent de varsta lui. Nascut si crescut in Manhattan, New York, el frecventeaza prestigiosul liceu Horace Mann High School din Bronx.

Justin a obtinut un scor SAT aproape perfect: 2.370 de puncte (din maximul posibil: 2.400) si va alege probabil sa isi continue studiile, incepand cu anul 2017 la Columbia sau Harvard University. Tanarul roman-american este un inotator pasionat si muzician talentat, el aspira sa devina nu numai un american cu un viitor stralucit, dar si un roman care nu si-a uitat originea.

In urma cu cateva saptamani, Justin a vizitat Romania, pentru a treia oara, cu scopul de a ii ajuta pe orfanii din caminul din Domnesti/Ilfov si pe rezidentii unui azil de batrani din Capitala. Ca cel mai tanar membru al Fundatiei Fratii Minovici, Justin Vladutiu a organizat, in ultimul an, trei campanii de colectare de fonduri la New York si la Bucuresti. Chiar si pentru un adolescent determinat, strangerea sumei de 10.000 de dolari in numai douazeci de zile reprezinta o performanta, daca nu chiar un miracol.

Misiunea acestui tanar profund implicat in acte de caritate a inceput la frageda varsta de doisprezece ani. Justin Vladutiu este de asemenea un membru activ in comitetul de organizare a Festivalului Ziua Romaniei pe Broadway, la New York.

Programat in acest an pentru data de 10 mai, acest eveniment unic in analele diasporei romane reuneste mai mult de 25.000 de participanti, americani, romani si vizitatori din toate colturile lumii. Justin a contribuit enorm la organizarea ultimelor trei editii ale festivalului si lucreaza in continuare cu colegii si prietenii sai pentru a se asigura ca tinerii romani-americani sunt gata sa preia stafeta mostenita de la familia sa si de la generatia acesteia.

"Ma simt privilegiat ca sunt un roman-american si mandru de rolul pe care originea mea il joaca in viata si valorile mele. Stiu cat de mult au sacrificat parintii mei pentru mine si nu doresc sa ii dezamagesc vreodata" - a spus Justin in timpul recentei sale vizite in Romania. El a sosit la Casa de Copii Domnesti, cu un microbuz plin cu alimente, jocuri, jucarii si o chitara de valoare.

Justin cu copii de la orfelinatul din Domnesti

"Ceea ce m-a impresionat profund este ca acesti copii nu au cerut aproape nimic. Si-au dorit niste borcanele cu solutie pentru a crea baloane de sapun. Asta a fost tot ce a trebuit pentru ca ei sa zambeasca".

Majoritatea copiilor de la caminul din Domnesti, baieti si fete, au varste cuprinse intre de trei si optsprezece ani; doi dintre rezidentii sai au trecut de douazeci de ani dar nu se grabesc sa abandoneze confortul caminului in care au crescut. Cu totii au fost coplesiti de atata atentie si generozitate in dupa-amiaza insorita de martie cand Justin i-a vizitat la Domnesti.

Gazdele si parinitii adoptivi ai acestor copii sunt sotii Mihaela si Liviu Guias, un cuplu remarcabil, discret si generos. Acesti gospodari au transformat casa si gradina lor intr-o veritabila ferma unde gasesti doua livezi cu pomi fructiferi, pasari de curte, fazani, capre, oi, porci si toate zarzavaturile pe care le poate produce un fermier harnic.

Rezidentii azilului Sfanta Elena din Bucuresti sunt in buna parte doamne suferind de Alzheimer si dementa, femei intre varstele de 55 si 105 ani. Fondurile stranse de Justin au asigurat, pentru inceput, paturi noi, televizoare noi, zeci de camasi de noapte, pijamale si halate, o statie pentru bauturi calde si reci si o bogata selectie de dulciuri si prajituri.

La azilul Sfanta Elena

Pe parcursul ambelor vizite, Justin si-a cucerit audienta si prin limbajul universal al muzicii, oferind recitaluri de melodii vechi si noi, interpretate cu chitara care l-a insotit de-a lungul vizitei sale.

Parintii lui Justin sunt medici apreciati care profeseaza in clinici particulare din centrul New York-ului. Mama sa, Mihaela Galica Vladutiu, este unul dintre cei mai renumiti gastroenterologi din New York iar tatal, Vlad Vladutiu, este medic cardiolog preferat atat de pacienti cat si de colegi.

Mihaela Vladutiu, a parasit Romania la un an dupa Revolutia din 1989. A absolvit Universitatea de Medicina din Bucuresti cu nota zece si privea spre un viitor luminos si promitator, insa perioada de rezidenta in spitalele din tara a avut mai mult nuanta meseriei de asistent medical si nu a celei de medic. Ca urmare, Mihaela a decis sa isi continue cariera in Statele Unite ale Americii. A inceput sa profeseze in localitatea Worcester, din statul Massachusetts, iar dupa zece ani de munca intensa, a deschis impreuna cu doi parteneri o clinica privata in centrul orasului New York, pe Park Avenue.

Doctorul Vlad Vladutiu a plecat in Franta in anul 1992 iar dupa cinci ani a emigrat in Statele Unite. Dupa ce a trecut toate examenele de echivalare a redevenit medic cardiolog de prima clasa si continua si astazi specialitate pe care a practicat-o in Romania la sfarsitul anilor 1980.

Ce il surpinde cel mai mult pe Justin este lipsa de umanitate a omului fata de om, pierderea valorilor generale intr-o lume digitala manipulata de o "cultura electronica". In timp ce o insemnata parte a populatiei crescande a lumii ramane in buna masura ostateca saraciei cronice si a luptei cu bolile, Justin este hotarat sa ajute cat mai multi semeni, sa faca lucrurile mai bune.

El intelege riscurile de a fi considerat naiv si idealist si accepta dificultatile pe care le intalneste cu un zambet larg si cuceritor. "Sunt bucuros ca pot aduce o mica contributie la binele semenilor mei. Raman profund miscat de experintele pe care am avut ocazia sa le traiesc si imi doresc, voi face tot ce voi putea, sa ii ajut pe toti cei pe care am avut privilegiul sa ii intalnesc si care au nevoie de ajutor".

Articol scris de Stefan Minovici

Stefan Minovici este un dezvoltator si un ziarist roman-amarican stabilit la New York din 1979. Specializat printre altele in proiecte internationale si de securitate nationala, d-nul. Minovici este si consilier politic special pentru Europa Centrala si de Rasarit, afiliat cu lideri ai Congresului si Senatului SUA, cat si cu organizatii industriale din gruparea Fortune 500.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Justin Vladutiu acte caritate, #Justin Vladutiu poveste Paste , #romani
Comentarii