Peste 3.200 de copii, dati disparuti in ultimul an in Romania

Sambata, 25 Mai 2013, ora 18:57
4878 citiri
Peste 3.200 de copii, dati disparuti in ultimul an in Romania
Foto: Arhiva

Peste 3.200 de copii au fost dati disparuti in Romania in perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, data la care erau cautati peste 350 de minori.

Informatiile au fost furnizate de Politia Romana organizatiei Salvati Copiii, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti (25 mai).

Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), marcheaza in Romania Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor.

Potrivit datelor puse la dispozitia organizatiei de catre IGPR, in perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013 a fost solicitata urmarirea la nivel national pentru 3.235 de copii, dintre care 134 de copii cu varste pana la 10 ani.

Dintre copiii dati disparuti in perioada mentionata, au fost gasiti 3.229 de copii.

La data de 15 mai 2013, se aflau in evidenta politiei 359 de copii disparuti, dintre care 70 copii cu varste pana la 10 ani, majoritatea fiind asadar cautati de peste un an.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii, peste 95% dintre disparitiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasa sau din centrele de ocrotire.

"Factorii care continua sa contribuie la mentinerea disparitiilor voluntare ca fiind majoritare sunt reprezentati de: problemele din familie - conflicte, violenta, comunicarea deficitara dintre parinti si copii cu privire la programul acestora, la educatie si timp liber, slaba relationare dintre parinti sau alte rude si copiii pe care ii au in grija, neglijarea, lasarea copiilor in grija bunicilor sau altor rude, parintii fiind plecati la munca in strainatate", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Aceasta a mai precizat ca, in acest context, este estentiala, in prevenirea disparitiilor voluntare cat si a riscurilor asociate - consum de droguri, acte delincvente, exploatare sexuala -, identificarea timpurie a situatiilor de risc si interventia in echipa a politistilor, profesorilor, consilierilor scolari si psihologilor.

Campanii de informare si prevenire

Organizatia Salvati Copiii organizeaza intalniri regulate cu consilierii scolari pentru identificarea copiilor si a familiilor in situatii de risc si acordarea ajutorului necesar prin includerea lor in cadrul programelor de consiliere, suport educational, activitati de timp liber in cadrul centrelor de consiliere pentru parinti, a centrelor educationale si a centrelor "Crestem Impreuna" (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate).

In acest an, peste 2.700 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani au participat, in lunile aprilie si mai, la sesiuni interactive de informare asupra disparitiilor voluntare si a riscurilor pe care acest comportament le are.

Ca in fiecare an, campaniile de informare se desfasoara la nivel national, in scoli si licee, incluzand activitati stradale, cat si dezbateri si mese rotunde cu reprezentanti ai institutiilor organizate de filialele Salvati Copiii Romania.

Sambata, voluntarii organizatiei vor imparti in strada flyere si vor explica trecatorilor semnificatia zilei de 25 mai si importanta implicarii in sesizarea situatiilor riscante pentru copii.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicata copiilor disparuti, iar la nivel mondial sunt organizate actiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declarati disparuti in intreaga lume.

La nivel european, de Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, pe data de 25 mai se organizeaza numeroase evenimente si campanii tematice de informare sti prevenire in tarile membre ale Federatiei Europene pentru Copiii Dispăruti si Exploatati Sexual - Missing Children Europe.

In calitatea sa de organizatie-umbrela, Missing Children Europe reprezinta 23 de organizatii neguvernamentale din 16 tari membre ale Uniunii Europene. Fiecare dintre aceste organizatii activeaza in domeniul prevenirii si ajutorarii victimelor in caz de disparitie si/ sau exploatare sexuala.

Centrele de consiliere pentru parinti, centrele educationale si centrele "Crestem Impreuna" ale Salvati Copiii functioneaza la nivel national si furnizeaza servicii de evaluare, consiliere psihologica si parenting pentru copii si parinti, suport educational pentru copii, activitati de socializare si timp liber pentru copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate, cat si suport psihologic si educational pentru rudele in grija carora au ramas acesti copii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#copii dati disparuti, #Salvati Copiii statistici , #romani
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Cine sunt liderii in traficul cu organe?, Dar in pedofilie si
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5