Petitie pentru interzicerea plantelor halucinogene in Romania

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 19:17
4975 citiri
Petitie pentru interzicerea plantelor halucinogene in Romania

Seful Reprezentantei Permanente EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, Gigel Lazar, a declarat miercuri, la Targu Mures, ca va initia strangerea de semnaturi pentru o initiativa legislativa de interzicere a comercializarii plantelor halucinogene.

El s-a declarat ingrijorat de lipsa de reactie a autoritatilor statului, care nu trec pe lista cu substante interzise plantele halucinogene, de exemplu salvia, comercializate prin magazine deschise in multe orase din tara.

"Vom dezbate aceasta problema cu toate filialele noastre din Romania, iar in momentul in care vom vedea ca Guvernul Romaniei nu intelege ca sanatatea tineretului foarte importanta, atunci ANCCSR va avea posibilitatea adunarii de semnaturi pentru sustinerea unei initiative legislative din partea populatiei", a declarat Lazar, transmite corespondentul NewsIn.

"Problema este ca, avand efectul ca si cannabisul, va fi greu sa spunem ca suntem doar o tara de trafic si nu suntem consumatori. In momentul in care de la un singur magazin, la finele anului trecut, s-a ajuns in fiecare municipiu resedinta de judet la existenta a cel putin magazin, si sunt orase care au 3-4 magazine, inseamna ca este o afacere infloritoare. Cine controleaza ceea ce se vinde? In reclama se spune ca nu sunt pentru consumul uman, sunt pentru colectionari, ca nu se vand minorilor, dar as vrea sa vad care din autoritatile statului controleaza ca nu se vand minorilor. Iar din sursele noastre 80% se vand minorilor", a continuat Lazar.

Acesta a precizat ca astfel de substante sunt interzise in Danemarca, Germania, Italia, Suedia si Belgia.

"Noi adresam Guvernului Romaniei cateva intrebari la care ar trebui in mod obligatoriu sa raspunda: De ce lista plantelor si preparatelor supuse controlului in Romania nu include substantele considerate ilegale in multe alte state europene? Cum este posibil ca Ministerul Sanatatii sa dea aviz de functionare comerciantilor de halucinogene care nu activeaza in domeniul farmaceutic? Cum este posibil ca unul dintre cele mai frecventate site-uri din Romania pe care il frecventeaza adolescentii sa gazduiasca un magazin care vinde halucinogene si substante psihotrope?", a spus reprezentantul EURAD la CE.

Gigel Lazar a declarat ca autoritatile nu sunt constiente de consecintele dezvoltarii acestei industrii.

"Ar trebui ca statul roman sa ia in considerare ca aceasta stare indusa prin aceste substante psihotrope nu este benefica tineretului roman, iar Romania nu trebuie sa devina o tara consumatoare de droguri, desi ne aflam in aceasta situatie. Parchetul e legat de maini si de picioare, la fel si Politie Romana.

Guvernul ar trebui sa se aplece asupra unei ordonante de urgenta. Este foarte usor sa fie trecute pe lista substantelor interzise in Romania si este o prioritate, daca nu vor sa aiba un tineret in stare de visare permanenta", a mai spus Lazar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#plante halucinogene Romania, #droguri Romania , #romani