Populatia Romaniei, in scadere - raport Eurostat

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 11:23
4236 citiri
Populatia Romaniei, in scadere - raport Eurostat
Foto: Arhiva

Mai multe state membre ale UE au inregistrat mai multe decese decat nasteri, printre care Letonia, Bulgaria, Ungaria, Germania si Romania.

Per ansamblu, in 20 de state membre ale UE, populatia a crescut, fata de doar 7 in care a scazut, printre care si Romania, se arata in ultimul raport al Eurostat (biroul de statistica al Uniunii Europene).

Irlanda a inregistrat anul trecut cea mai mare rata de crestere naturala a populatiei din toate cele 27 de state membre ale UE, cu alte cuvinte cea mai mare rata de nascuti vii, prin comparatie cu decesele inregistrate.

Cel mai recent raport al Eurostat privind populatia si conditiile sociale arata ca, per ansamblu, populatia Uniunii Europene a ajuns la 502,5 milioane, la 1 ianuarie 2011, data cand a fost efectuata masuratoarea.

Aceasta reprezinta o crestere totala a populatiei de 1,4 milioane de persoane pe intreg teritoriul UE, prin comparatie cu un an mai devreme, tinand seama atat de schimbarile naturale - numarul de nasteri minus numarul de decese - cat si de migratie.

In total, 5,35 milioane de copii au fost nascuti in cele 27 de state membre ale UE pe parcursul anului 2010, ceea ce reprezinta o rata bruta de 10,7 de nascuti-vii la 1.000 de locuitori.

In acelasi timp, au fost inregistrate 4,85 milioane de decese, reprezentand o rata bruta de 9,7 decese la 1.000 de locuitori.

Raportul constata ca diferenta dintre numarul de nasteri si decese in statele membre UE a scazut considerabil din 1960, si prevede ca, pe viitor, "pe masura ce generatia baby boom va ajunge la pensie si asumand ca rata fertilitatii ramane relativ scazuta", UE s-ar putea confrunta cu situatia de a avea mai multe decese decat nasteri.

Cea mai mare rata de crestere a populatiei, atunci cand a fost luata in calcul migratia neta, s-a inregistrat in Luxemburg, urmat de Suedia, Malta, Belgia si Regatul Unit, in timp ce scaderi ale populatiei au fost constatate in Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Portugalia, Romania si Bulgaria

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#scadere populatie romania, #decese nasteri Romania, #populatie scadere UE , #romani