Povestea unei copilarii sub ochii Securitatii

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 22:55
6544 citiri
Povestea unei copilarii sub ochii Securitatii

O tanara americana, de origine romana, a reusit sa obtina, in 2010, dosarele tatalui sau de la Securitate. Din notele celor care i-au spionat zi si noapte familia, a reusit sa recompuna episoade uitate ale copilariei in Romania lui Ceausescu.

Carmen Bugan povesteste, intr-un amplu text publicat de BBC, ca lupta impotriva sistemului dusa de tatal sau s-a dovedit a fi una periculoasa.

La scurt timp dupa nasterea fratelui lui Carmen, in 1983, Ion Bugan a avut de ales: fie continua sa scrie manifeste anti-comuniste, impreuna cu sotia, la masina de scris detinuta in mod ilegal, fie merge la Bucuresti, pentru a-l infrunta pe Ceausescu singur si fara sa spuna nimanui o vorba.

Ion Bugan era in vizorul Securitatii din 1961, cand, impreuna cu cativa prieteni nemultumiti de colectivizare si taxe, a planuit sa deturneze un avion la Arad si sa plece cu el din tara.

Printre prieteni era si un informator al Securitatii, asa ca grupul a fost prins inainte de a face vreo miscare. Ion Bugan a trecut apoi prin inchisorile din Jilava, Deva, apoi a muncit in Insula Mare a Brailei.

Eliberat in 1964, in urma unei amnistii, a continuat sa fie urmarit de Securitate. Impreuna cu un prieten, a mai facut o incercare de a fugi din Romania, pe viscol, si au reusit sa ajunga pana la granita bulgaro-turca. Acolo au fost opriti insa de graniceri si trimisi inapoi in Romania, unde Ion Bugan a fost condamnat la 11 ani ln Aiud.

Cinci luni a fost torturat si infometat, a purtat 45 de kilograme de lanturi. In urma unei alte amnistii, in 1969, a fost eliberat. A incercat sa aiba o viata normala, s-a casatorit si a facut copii, si s-a stabilit la Draganesti, un sat din Galati.

In tot acest timp, Securitatea a continuat sa il urmareasca. Impreuna cu sotia sa, care nu a putut preda pentru ca era casatorita cu un condamnat politic, a fost angajat intr-un aprozar si repara radiouri.

Prin 1981, nu mai erau marfuri de vandut in aprozar si muncitorii infometati din fabrici strigau la ei: "Eu ce-mi pun in geanta pentru pranz?". Cozile la paine se incheiau cu batai cu pumnii. Intr-o zi i-a spus sotiei: "Nu vreau sa-mi petrec viata doar respirand aer, fara a face nimic".

Sotii au cumparat doua masini de scris, din care una nu a fost inregistrata la Securitate, si au inceput sa scrie manifeste anti-comuniste in care se plangeau de penuria de alimente si de abuzurile la drepturile omului. Conduceau toata noaptea pentru a le introduce in cutiile postale ale oamenilor. Politia facea verificari frecvent la ei acasa pentru a vedea daca fluturasii erau scrisi la masina de scris declarata.

La 10 martie 1983, la o luna dupa nasterea fiului, Ion a plecat la Bucuresti. Pe masina urcase pancarte pe care scria ca cere respectarea drepturilor omului si il denunta pe Ceausescu, un dictator ce trebuie judecat. A traversat centrul Capitalei si a aruncat manifeste pe geam. Asa a inceput iadul familiei Bugan, scrie Carmen.

Ion a ajuns din nou la Aiud, condamnat la 10 ani de munca grea. Restul familiei a fost plasat sub stricta supraveghere.

Securitatea avea chei de la casa familiei si a ordonat ca perdelele de la bucatarie sa ramana deschise, pentru a se vedea inauntru.

In 1985, sotii au fost obligati sa divorteze. De ziua sa de nastere, in 1988, Ceausescu a ordonat o amnistie generala. Microfoanele instalate in casa familiei Bugan au inregistrat, potrivit dosarelor Securitatii, "o atmosfera de bucurie" la intoarcerea lui Ion.

Niciunul dintre membrii familiei nu-si aminteste ca acesta a trecut din camera in camera, ca si-a cerut aparatul de ras si radioul, insa toate acestea sunt consemnate cu meticulozitate in dosarele Securitatii, la fel ca si multe alte detalii.

Ion Bugan a inceput apoi sa fie hartuit, impins sa comita din nou ceva. Familia a decis sa ceara azil politic in SUA. La iesirea din consulat, Carmen Bugan, care fusese insarcinata sa duca documentele necesare americanilor, a fost arestata si interogata timp de 45 de minute.

11 luni au asteptat, sub arest la domiciliu, pasapoartele pentru America. Amenintati si umiliti pana in ultima clipa, membrii familiei Bugan au reusit sa plece din Romania lui Ceausescu in noiembrie 1989.

In urma lor a cazut Cortina de Fier si Ceausescu.

Abia peste 20 de ani, in 2013, Ion Bugan s-a intors in Romania si a vizitat Jilava si Aiudul.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Ion Bugan disident Ceausescu, #Securitate urmariti Ceausescu , #comunism