Presa de azi: Campania electorala accelereaza masurile sociale

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 07:29
2748 citiri
Presa de azi: Campania electorala accelereaza masurile sociale

Cadouri electorale. Alocatiile pentru copii, calculate in functie de veniturile parintilor, titreaza miercuri Gardianul. Doua initiative legislative au fost adoptate marti de catre Senatul Romaniei.

La prima, senatorii au votat ca alocatia de stat pentru copii sa se stabileasca in functie de veniturile salariale ale familiilor, iar in cea de a doua s-a decis ca plafonul pentru subventiile la caldura sa fie de 615 lei. Camera Deputatilor este forul decizional.

Tot la Senat a fost adoptat OUG 106/2009 privind acordarea de catre stat a ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor, dar cu amendamente. Prin noul proiect de lege se va reveni la plafonul de 615 lei pe membru de familie luat in calcul pentru primirea acestor ajutoare. Senatorii au aprobat proiectul cu 75 de voturi pentru si niciunul impotriva.

"Forma prezentata in raport este cea care cuprinde si amendamentele pe care ulterior Guvernul le-a prezentat, referitor la introducerea a trei noi categorii pe transe de venituri, in asa fel ca in final sa beneficieze cei care ajung pana la 615 lei pe membru de familie venit. Cei care lucreaza in administratie stiu ca este vorba de o forma foarte asemanatoare cu cea care a existat pana acum", a afirmat Cristian Radulescu, presedintele Comisiei de munca, mentionand ca forul pe care il conduce a elaborat, alaturi de Comisia economica, un raport comun de admitere cu amendamente.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor fiind decizionala. Premierul interimar Emil Boc a transmis, pe 20 octombrie, o scrisoare conducerii Camerei Deputatilor, ce vizeaza OUG 106/2009.

"Avand in vedere situatia juridica si constitutionala a Guvernului in urma adoptarii motiunii de cenzura, va rugam sa dispuneti masurile procedurale in vederea adoptarii in regim de urgenta a OUG 106/2009 pentru modificarea OUG 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, in vederea asigurarii unui sprijin pentru un numar de 788.000 de familii si persoane singure la plata facturii de intretinere in perioada sezonului rece", se arata in scrisoare.

Conducerea Camerei a decis sa-i solicite premierului in exercitiu Emil Boc sa explice care au fost sursele financiare care au stat la baza emiterii OUG 106/2009 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, dupa ce Boc a solicitat deputatilor adoptarea OUG in procedura de urgenta.

Bani de la stat, este titlul dat de Ziua in editia de miercuri stirii privind "darurile de campanie".

Proiectul, initiat de PNL, a fost adoptat de Senat, insa Camera Deputatilor este forul decizional. Tot ieri, senatorii au decis si ca plafonul pana la care statul acorda ajutoare pentru incalzirea locuintelor sa fie de 615 lei pe membru de familie, desi in urma cu cateva saptamani, printr-o ordonanta, Guvernul Boc II a redus aceasta suma la 425 de lei.

In functie de venituri, statul va acorda subventii intre 10% si 90 % din valoarea facturilor de incalzire. Plata va fi facuta lunar si nu la inceputul sezonului rece, ca in anii anteriori. Decizia finala apartine tot deputatilor.

Campania electorala accelereaza masurile sociale, sustin si jurnalistii de la Romania Libera.

Fara a pune in discutie necesitatea unor asemenea masuri, este interesant cum astfel de proiecte legislative abunda intotdeauna in preajma sau in timpul campaniilor electorale.

Cu 77 de voturi "pentru" si doar un vot "impotriva" si o abtinere, senatorii au aprobat propunere legislativa care modifica Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, in sensul calcularii cuantumului acesteia in functie de veniturile salariale ale familiei.

In atentia senatorilor s-au mai aflat persoanele cu handicap accentuat si militarii indepartati abuziv din armata dupa 23 august 1944. In primul caz, este vorba de adoptarea unei propuneri legislative a PSD de scutire de la plata impozitului pe veniturile din pensii a persoanelor cu handicap accentuat sau grav.

Si acest proiect a fost depus la Senat in aprilie, ajungand pe ordinea de zi a plenului la inceputul lunii septembrie. Dupa nu mai putin de zece amanari, senatorii au reusit sa se pronunte asupra propunerii abia dupa inceperea campaniei electorale. si acest proiect a primit un aviz negativ din partea guvernului, pe motiv ca prin scutirea de la plata impozitului a persoanelor cu handicap grav sau accentuat s-ar crea un tratament fiscal privilegiat in raport cu celelalte persoane fizice care obtin venituri din pensii.

Evenimentul Zilei scrie in editia de miercuri ca alocatiile sunt de 5 ori mai mici pentru copiii instariti. Ideea nu e vazuta cu ochi buni nici de actualii guvernanti, nici de specialistii in discriminare.

Secretarul de stat pe asistenta sociala din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu (PD-L), spune ca "e mai degraba o initiativa populista decat una menita sa-i ajute pe saraci, mai ales ca proiectul e mai vechi si exact in campania electorala s-a decis aprobarea lui".

"Am dat aviz negativ, mai ales ca e an de criza. In plus, pentru familiile sarace exista deja alocatia complementara si cea pentru familia monoparentala", a explicat Nedelcu. Initiatorii spun insa ca banii pot veni din accizele la tutun si alcool si din penalizarile aplicate datornicilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#masuri de campanie, #alocatie copii, #program campanie, #alocatie dupa venituri , #romani