Presa de azi: Sacul lui Mos Nicolae, mai gol si mai sarac

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 08:05
3306 citiri
Presa de azi: Sacul lui Mos Nicolae, mai gol si mai sarac
Foto: kudika.ro

Romania se afla in ultima luna a celui de-al doilea an de criza, iar sacul Mosului este mai gol decat alta data.

Poate doar copiii se mai bucura la cele cateva dulciuri primite, singurele pe care parintii lor si le-au putut permite pentru a umple ghetutele de Mos Nicolae.

Tot copiii, dar si adultii, s-au bucurat, duminica seara, cand "Bucurestiul a aratat feeric, in ajun de Mos Nicolae", asa cum scrie in ziarul de luni 'Jurnalul National'. Cert este ca luna cadourilor a venit, iar odata cu ea "cei mici, dar si cei mari sunt invitati sa intre intr-o lume de poveste". Despre faptul ca "s-au aprins luminitele de Craciun in Bucuresti" scrie si 'Evenimentul Zilei', care citeaza si cateva din urarile trasmise de edilul Sorin Oprescu.

In ciuda faptului ca "Sacul lui Mos Nicolae este mai gol si mai sarac", dupa cum scrie si 'Adevarul', toti parintii au avut grija ca micutii lor sa simta venirea Mosului. Insa nu doar crestinii, ci si evreii se bucura de Sarbatorile iernii. Astfel, Sfantul Nicolae si Hanuka sunt serbate impreuna", conform 'Romania Libera'.

Nici 'Gandul' nu uita de marea Sarbatoare, discutand cu cativa oameni importanti despre Sarbatorile de alta data, intr-un articol numit" "Leonard Doroftei, zis si Mosu: 'Eu ma bucuram de Mos Nicolae de un trening, baiatul meu asteapta un iPhone;. Ghetutele noastre si ale copiilor nostri".

Jurnalul National: Bucurestiul feeric, in ajun de Mos Nicolae

Mos Nicolae a venit cu daruri multe pentru bucurestenii de toate varstele si ca sa-si lumineze calea, chiar in ajun de Sarbatoare, a aprins Capitala. Peste doua milioane de beculete au fost aprinse pe bulevardele principale, iar primarul general, Sorin Oprescu i-a invitat pe cei mici, dar si pe cei mari sa intre in atmosfera de basm in Piata Romana, la statuia Lupoaicei, din Centrul Istoric.

Sarbatoarea s-a simtit si in Parcul Cismigiu, unde a fost deschis targul cu produse traditionale si decoratiuni, dar si patinoarul, scrie Jurnalul National.

Tot in Cismigiu, dar putin mai tarziu, pe 17 decembrie, cei care vor sa intre intr-o atmosfera de poveste pot participa la o serie de spectacole pregatite special pentru aceste Sarbatori de iarna. Pe scena amplasata langa patinoar, vizitatorii pot urmari piese de teatru pentru copii, colinde, muzica folclorica si concerte de muzica folk, pop si rock.

Chioscul central al parcului va fi transformat in "Casa lui Mos Craciun", unde copiii sunt asteptati cu surprize. Aici este reprodusa Ieslea Nasterii Domnului, realizata in marime naturala, astfel incat bucurestenii sa poata intra in atmosfera minunata a Nasterii Domnului. La intrarea in parc, copiii se pot bucura de o reproducere a Saniei lui Mos Craciun, trasa de reni.

Evenimentul Zilei: S-au aprins luminitele de Craciun in Bucuresti

Potrivit edilului-sef, municipalitatea va incerca totusi "sa pastreze o normalitate in conditiile unui buget de austeritate".

"Promit bucurestenilor foarte multe surprize, insa daca acestea sunt neplacute, nu sunt de la mine", a explicat Sorin Oprescu intrebat ce pregateste municipalitatea pentru Sarbatorile de Iarna, potrivit Evenimentul Zilei.

"Sustin ideea de a avea o viata normala, atat cat se poate, avand in vedere ca de la o zi la alta apar alte si alte probleme", a spus Oprescu.

Acesta nu a dat insa detalii despre programul Sarbatorilor de iarna organizate de municipalitate, spunand doar ca "va fi anuntat inainte de inceperea efectiva a sarbatorilor".

Adevarul: Sacul lui Mos Nicolae, mai gol si mai sarac

Austeritatea nu se simte doar in bugetul Primariei Capitalei si in organizarea de Sarbatoare, ci si in bugetele parintilor. Totusi, romanii nu au renuntat sa le puna celor mici daruri in ghetute, chiar daca buzunarele sunt mai goale, iar magazinele de jucarii au fost vizitate de parinti.

Centrele comerciale din Capitala au fost duminica seara, cu o zi inainte de sosirea lui Mos Nicolae, adevarate furnicare. Bucurestenii care au venit in centrele comerciale din zona de nord a Capitalei au infruntat coada de masini care s-a intins pe cateva sute de metri la intrarea in parcarile magazinelor.

Cele mai cautate magazine au fost cele cu jucarii, dulciuri si hainute pentru copii. Si raioanele de dulciuri au avut cautare, titreaza Adevarul.

Printre picaturi, parintii care se aflau duminica le cumparaturi, majoritatea insotiti de micuti, si-au facut timp pentru a cumpara si decoratiuni pentru bradul de Craciun.

Gandul: Leonard Doroftei, zis si Mosu: "Eu ma bucuram de Mos Nicolae de un trening, baiatul meu asteapta un iPhone"

Daca acum ne plangem ca Mosul este sarac, trebuie sa stim ca pe vremea copilariei Nadiei Comaneci, a lui Toni Grecu ori a lui Leonard Doroftei, puterea lui Mos Nicolae era atat de mare, incat scotea din golul rafturilor de aprozar cate o portocala sau cate o sticla de Pepsi si transforma nimicul din magazine in treninguri cu dungi.

La fetita Nadia (Comaneci), Mosul venea, pe vremuri, cu dulciuri, baietelul Leonard (Doroftei) era cel mai fericit cand primea in dar un trening cu dungi albe, copilul Toni (Grecu) se simtea in al noualea cer cand vedea in ghetute o sticla de Pepsi Cola, in timp ce baiatul Ilie (Nastase) se multumea cu o portocala.

Leonard Doroftei, care a crescut intr-un cartier de la marginea Ploiestiului, il astepta pe Mos Nicolae, in camera de la strada, printre sunca si carnati pusi la uscat.

Pentru Ilie Nastase, cel mai mare jucator de tenis pe care l-a avut Romania vreodata, Mos Nicolae era bun daca ii aducea o portocala.

"Nu mai tin minte prea multe de cand eram copil, dar cel mai bun lucru pe care puteam sa-l primesc de Mos Nicolae era o portocala. Portocale, mandarine, dulciuri, cam asta era ce gaseam in sosoni, dar nu se pot compara vremurile de atunci cu cele de acum. Asa era pe vremea noastra, asta primeau toti copiii . Oricum, am primit cadouri pana pe la 12-13 ani, asa ca, atunci cand m-am apucat de tenis, Mos Nicolae nu-mi aducea rachete ", spune Nastase, citat de Gandul.

In vremea copilariei ei de la Onesti, Nadia Comaneci ii punea in fata Mosului cele mai mari incaltari pe care le gasea, doar-doar o primi mai multe dulciuri si cadouri.

Romania Libera: Sfantul Nicolae si Hanuka, serbate impreuna

Desi toti il sarbatorim Mos Nicolae, insa putini ii stim legenda, care face trimitere la vremea cand Sfantul Nicolae era episcop in Myra. In oras, traia un nobil sarac, ce avea trei fete. Ele nu se puteau marita pentru ca nu aveau zestre. Insa episcopul, atunci cand le-a venit vremea maritisului, le-a lasat, pe ascuns, cate un saculet cu aur. Ultima data, el a fost zarit de tatal fetelor. Desi episcopul i-a cerut sa nu spuna nimanui nimic, nobilul a laudat darnicia episcopului.

Tot o legenda sarbatoresc, in aceasta perioada, si evreii, iar membrii comunitatii evreiesti din Cluj au participat duminica seara la ceremoniile organizate cu prilejul sarbatorii Hanuka.

La ceremonie au venit si delegati din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, dar si credinciosi iudaici din alte orase din Transilvania. Delegatii Federatiei Comunitatilor Evreiesti vor participa, in continuare, la serbarile care vor fi organizate la Oradea, informeaza Romania Libera.

Sarbatoarea de Hanuka aminteste de revolta din Antichitate a macabeilor evrei impotriva monarhiei seleucide din Siria, care cucerise teritoriul Israelului si care dorea sa distruga religia iudaica si sa ii elenizeze pe iudei. Talmudul spune ca, in timpul revoltei macabeilor, menora, adica sfesnicul ritual din Templu, a ramas aprins timp de opt zile.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cadouri Mos Nicolae, #sarbatoare Mos Nicoale , #romani