Primul Barometru de securitate energetica din Romania: Ce cred romanii despre schimbarile climatice, OUG 114 sau exploatarea gazelor din Marea Neagra

Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:11
3003 citiri
Primul Barometru de securitate energetica din Romania: Ce cred romanii despre schimbarile climatice, OUG 114 sau exploatarea gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Ziare.com

Vineri a fost lansata prima editie a Barometrului de securitate energetica din Romania.

Acesta a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Stiinte Politice si Relatii internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI) si a Laboratorului de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Schimbarile climatice

Potrivit sursei citate, 83,6% dintre romani considera ca schimbarile climatice sunt reale si produc efecte vizibile, in timp ce 11% cred contrariul.

"Rugati sa-si exprime opinia cu privire la sursele de energie care ar trebui incurajate cel mai mult in Romania (doua variante de raspuns posibile), 50,7% dintre respondenti mentioneaza energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 46,3% energia eoliana (produsa de vant), 35% energia produsa de hidrocentrale, 17,5% energia produsa prin arderea deseurilor (biomasa), 16,8% energia produsa prin arderea carbunelui, 11,1% energia produsa prin arderea gazului natural, 11% energia nucleara", potrivit comunicatului.

Economisirea energiei

De asmenea, intrebati referitor la economisirea consumului de energie electrica, 61% dintre respondenti au spus ca este importanta pentru ei, 32,5% ca este importanta, 4,9% putin importanta, 1,4% foarte putin importanta.

Intrebati de ce, 62% au spus pentru ca reduce din costuri, 30,8% au indicat reducerea poluarii si 6,2% confortul personal.

In plus, 51,4% dintre romani cred ca economisirea consumului de gaz este foarte importanta pentru ei, 36,8% ca este importanta, 5% putin importanta, 1,2% foarte putin importanta.

42,3% dintre romani au spus ca economisirea consumului de carburanti este foarte importanta, 29,9% ca este importanta, 5% putin importanta, 1,5% foarte putin importanta.

OUG 114

Despre controversata OUG 114 adoptata de Guvernul Dancila la sfarsitul anului trecut, 62,7% dintre respondenti au spus ca nu sunt de acord cu decizia, in timp ce 21% sunt de acord. 16,3% dintre respondenti nu au stiut sau nu au raspuns.

"Majoritatea respondentilor considera ca masurile adoptate prin OUG 114 vor avea efecte negative precum: cresterea facturilor la gaze si electricitate (63,5%), scaderea numarului de locuri de munca din sectorul energetic (54,8%) plecarea investitorilor straini (55,6%) sau scaderea investitiilor din sectorul energetic (54,8%)", conform sursei citate.

Exploatarea gazelor din Marea Neagra

Despre acest subiect, 75,6% dintre respondenti au spus ca sunt de acord cu exploatarea, 14,7% nu sunt de acord si 9,6% nu stiu sau nu raspund.

Principalele avantaje, in opinia celor intervievati:

  • asigurarea de resurse interne de gaz la preturi bune pentru populatie (37%),
  • castigarea independentei energetice prin eliminarea importurilor de gaz din Rusia (17,6%),
  • dezvoltarea economiei romanesti (16,5%),
  • obtinerea de venituri importante la bugetul de stat (11,1%),
  • dezvoltarea industriei petrochimice (5,3%),
  • imbunatatirea parteneriatului strategic romano-american (3%).
  • 4,6% dintre cei intervievati considera ca Romania nu ar avea niciun avantaj.

"Intrebati cine cred ca va avea de castigat daca gazele descoperite in Marea Negra NU vor fi exploatate in urmatorii ani, 50,1% dintre respondenti mentioneaza Rusia, 19,8% Romania, 10,2% Europa, 5,4% SUA. 14,5% nu stiu sau nu raspund", se mai arata in document.

Sondajul a fost realizat in perioada 4 - 12 septembrie 2019, pe un esantion de 1.050 persoane, cu varsta de peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj romani energie, #sondaj romania incredere institutii , #romani