Profilul psihologic al poporului roman: Explicatia lui "Lasa ca merge si asa" si cum ne diferentiem de americani Interviu

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 17:38
15366 citiri
Profilul psihologic al poporului roman: Explicatia lui "Lasa ca merge si asa" si cum ne diferentiem de americani Interviu
Foto: Arhiva personala

Ne laudam ca noi, ca natie, suntem ospitalieri. Ca suntem destepti de la natura, descurcareti, adaptabili si asa mai departe. Cate dintre aceste valori pe care ni le asumam sunt insa reale?

Mai putine decat am crede, desi inregistram plusuri la alte capitole, unele neaspteptate. Ziare.com a stat de vorba cu Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Babes-Bolyai, cel care de mai multi ani coordoneaza un studiu in urma caruia se va stabili profilul psihologic al poporului roman.

Lucrarea, una de anvergura, care demitizeaza multe astfel de "adevaruri" despre romani, va fi publicata in iunie, la 100 de ani de la "Psihologia poporului roman", a filozofului Constantin Radulescu Motru.

Romanii sunt cei mai multumiti din regiune de viata de familie - ce aspecte ii dezamagesc

Studiul a scos la iveala atat trasaturile care s-au pastrat timp de un secol la romani, cat si pe cele pe care le-am pierdut si cu ce au fost ele inlocuite.

In ce stadiu este in prezent studiul despre profilul psihologic al poporului roman?

Facem ultimele finisari editoriale la lucrare, pentru a fi trimisa la editura. Va aparea in luna iunie.

Va mai amintiti ce v-a frapat cand ati citit prima oara studiul filozofului Constantin Radulescu Motru?

M-a frapat faptul ca profilul psihologic al romanilor era plin de contradictii (ex. individualist si gregar; perseverent si neperseverent etc.).

De asemenea, mi-am dat seama de dificultatile intampinate de Constantin Radulescu-Motru, care practic s-a angajat la un demers cand nu existau suficiente date/rezultate empirice pentru a-si testa in mod riguros concluziile si/sau pentru a explica contradictiile identificate.

Studiul la care lucrati in prezent arata ca romanii s-au schimbat? In ce puncte sunt diferiti romanii de acum de cei de acum 100 de ani?

Studiul nostru:

(1) a scos in evidenta lucruri pe care studiile mai vechi nu le-au masurat (ex. neincrederea in oameni, trasaturile de personalitate, nivelul intelectual etc.) ;

(2) a confirmat stiintific lucruri pe care studiile mai vechi le-au anticipat ca ipoteze (ex. gregarismul romanilor) ;

(3) a infirmat concluzii ale unor studii mai vechi (ex. ospitalitatea/caracterul prietenos - credem ca suntem asa ca autostereotip, dar nu suntem asa ca realitate psiho-comportamentala) ;

(4) a nuantat si clarificat unele lucruri din studiile vechi; spre exemplu, munca are rol de emancipare sociala. Asadar, daca munca ne ajuta sa ne emancipam (ex. prin venit), suntem extrem de perseverenti in munca. Daca munca nu ne ajuta sa ne emancipam (ex. venitul este scazut), suntem neperseverenti, dupa regulile: "muncesc dupa cat ma platesti", "lasa ca merge si asa" etc.

Care ar fi trasaturile care s-au pastrat?

Gregarismul si individualismul egoist, descrise de Constantin Radulescu-Motru, s-au pastrat bine!

Daca ar fi sa-i asemanati, din punct de vedere al profilului psihologic, cu alte neamuri, cine s-ar apropia mult de romani?

Este complicat de spus, acest lucru depinzand de componeta psiho-culturala luata in calcul. Daca ma focalizez pe componenta de colectivism, in Uniunea Europeana ne apropiem de portughezi, greci, bulgari si italienii din sudul Italiei.

Concluziile din prezentul studiu ce au la baza? Datele folosite de unde provin?

Am analizat toate articolele de specialitate publicate in reviste si edituri de top si prezente in bazele de date internationale, care au comparat romanii cu alte popoare/tari/culturi ale lumii (pana in ianuarie 2015), iar pe baza unor criterii explicite am selectat doar lucrari riguroase care au trecut deja un test al recenziilor profesionale si care se bazau pe date empirice/stiintifice.

Am integrat teoretic si prin meta-analize calitative toate aceste date intr-un model psihologic modern si comprehensiv. Am cules date noi, acolo unde a fost posibil, pentru a completa golurile din literatura de specialitate. Asadar, concluziile nu sunt pareri/optiuni personale, ci concluzii stiintifice derivate din date culese si/sau analizate cu o metodologie stiintiifica.

Daca ar fi sa comparati romanii cu americanii, de exemplu, care ar fi cateva concluzii?

Ar fi multe de spus aici, avand in lucrare sute de comparatii de acest tip. Selectand cateva dintre concluzii, unele prezente si in literatura internationala de profil (mai ales modelele lui Hoefstede, Schwartz, etc.), mentionez ca:

Americanii vin cu un profil psiho-cultural individualist/autonom; noi avem un profil psiho-cultural colectivist.

Americanii au un stil mai putin evitativ/defensiv, focalizat pe gratificari personale; noi avem un stil mai evitativ/defensiv, mai putin focalizat pe gratificari personale.

Puterea sociala este mai larg distribuita la americani; la romani puterea se concentreaza la mai putini.

Americanii au o cultura mai masculina (ex. bazata pe asertivitate individuala, succes personal), in timp ce noi avem o cultura mai feminima (ex. bazata pe interes mai general).

Ca trasaturi de personalitate, americanii au deschidere psihologica, agreabilitate si constiinciozitate mai mari decat romanii; noi avem un gregarism mai mare.

Americanii par insa sa aiba un nivel de cognitii irationale mai ridicat decat romanii si un scor mai ridicat al multor probleme psihologice/emotionale.

Americanii au mai mare incredere in oameni si autonomie si autodeterminare mai ridicate.

Stim sa facem o prima impresie buna mai bine ca americanii (ca o componenta a inteligentei emotionale).

Ne puteti numi cateva "plusuri" ale romanilor?

Potentialul intelectual si creativ foarte bun, competitivitatea crescuta, interesul mare pentru munca si familie.

Dar cateva "minusuri"?

Cred ca nivelurile de neincredere in oameni, cinism si scepticism sunt prea ridicate. Acestea ne impiedica sa construim o societate moderna bazata pe comunitati puternice si generoase. Societatea noastra este adesea o suma de grupuri care se lupta intre ele pentru influenta sociala, care nu stiu sa coopereze in interesul comun; fiecare este doar pentru el si ai lui!

Cum se schimba din punct de vedere psihologic romanul care pleaca din tara?

Depinde unde se duce. Daca se duce in tari moderne, contextul psiho-cultural de acolo stimuleaza mai ales potentialul foarte bun pe care il avem. Astfel, vom avea romani care respecta regulile (nu indisciplinati), perseverenti/seriosi in munca, creativi si performanti educational/academic etc.

Neincrederea in oameni ramane inca la un nivel crescut, pana trec un numar de ani de adaptare sau pana la urmatoarea generatie care se naste si creste in acele tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#profil psihologic popor roman studiu, #psihologie romani studiu Daniel David, #profil psihologic romani Daniel David , #romani