Opinii: Respect si cinstesc Sarbatoarea noastra Nationala

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 12:02
2525 citiri
Opinii: Respect si cinstesc Sarbatoarea noastra Nationala

Respect si cinstesc Sarbatoarea nationala, asa cum o respecta si o cinstesc toti cetatenii tarii. Dar, odata cu sarbatoarea, nu pot respecta festivismul, placerea oportunistului de a da din coate, ca sa iasa el in fata, ca sa-l vada natiunea ca sta flancat langa steag, cu ochii la stema, cu fata la camera de luat vederi si cu gura pregatita pentru microfon.

La sarbatoare, ne comparam, candva, cu SUA

Inflatia de steaguri, de bannere, de camere, de microfoane si de muzica populara, amestecata cu manele, lasa impresia ca numai carnatii mai lipsesc, ca sa ne simtim chiar ca la alegeri.

Memoria ma duce departe in timp, la sarbatoarea nationala de altadata. Era 10 mai, declarata ca ziua Independentei Romaniei.

Pentru a respecta adevarul istoric, trebuie precizat ca, totusi, declaratia de independenta a fost rostita de Kogalniceanu cu o zi inainte, dar sarbatoarea s-a cumulat cu cea din 10 mai, cand era deja instituita o alta aniversare.

Intamplator sau nu, pentru multe, foarte multe state, ziua independentei este sarbatoarea lor nationala. Inclusiv pentru SUA.

O sarbatoare sobra

La noi, sarbatoarea nationala incepea cu un Te Deum la Patriarhie, unde orice crestin putea sa asculte slujba si sa se inchine smerit, alaturi de rege si de familia regala.

Urma parada militara, executata impecabil, dar fara "repetitie generala" prealabila, fara perturbarea circulatiei si, mai ales, fara jocul de-a soltatii pe strazile orasului. Armata s-ar fi facut de ras daca dadea spectacol in strada, ca la parada circului.

Pe atunci, repetitiile erau activitati rezervate pentru teatru, pentru opereta si pentru revistele lui Tanase.

Defilarea era lucru solemn si se desfasura imecabil, "din prima".La tribuna oficiala, asista regele. Era prezenta casa regala, erau oficialitatile, guvernul, inaltii dipolomati. Totul dura o ora, dupa care strada ramanea curata si nimeni nu-i cauta pe predecesorii lui REBU, cu maturile.

Poitica bunului simt, clamata de liberalii cei noi, nu era clamata de nimeni, era numai obiceiul bunei cuviinte si, mai ales, educatia de care noi, cei cu bunul nostru simt de azi, ducem atata lipsa.

Sarbatoarea se incheia seara cu o festivitate sobra, in salile Palatului sau ale Cercului Militar, din calea Victoriei, despre care aflam intr-un scurt comunicat la ziar.

Ne-am trezit din letargie, cu un lapsus

Razboiul a schimbat totul. Timp de patru decenii, era periculos sa vorbesti de ziua independentei. Parada s-a mutat la 23 august, cand sarbatoream dependenta, cu festivism, cu steaguri si cu delegatii "tarilor fratesti".

Cand ne-am tezit din letargie, am constatat ca avem un lapsus: am uitat de idependenta si ne-am adus aminte de alt moment istoric. Nu e treaba mea, ca cetatean, sa ma amestec in istorie si sa cantaresc, cu ocaua mica, daca atarna mai greu in istoria patriei independenta sau intregire.

Treaba mea, ca cetatean, e sa inteleg ca asa a horatat parlamentul, adica acei domni, pe care eu i-am ales ca sa ne faca legi, iar ei sterg cu buretele sarbatoarea stramosilor nostri, ca sa faca alta, fara nici o explicatie.

Fara sa dai din coate, nu ajungi nicaieri

Pana a urma, daca alesii au horatat ca asta-i sarbatoarea mea, eu o respect si o cinstesc. Dar nici nu pot sa nu observ ca, petru ei, este mai confortabil sa dea din coate, sa manuiasca steaguri si sa vorbeasca la microfoane cu prilejul intregirii din secolul trecut, decat sa depuna coroane cu prilejul independentei din secolul celalalt.

Parca, intr-un fel suna vitejia, cand te bati cu pumnul in piept ca te-ai descotorosit de imperiul austroungar si altfel cand isi aduci aminte ca nu le mai platesti bir turcilor.

Asta ne caracterizeaza strict pe noi. Imi vin iarasi in minte americanii care, ori de cate ori s-au mai intregit si au mai adaugat o stea pe faimosul lor steag, n-au facut, din asta, o mare sarbatoare nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ziua Nationala Romania, #respect 1 Decembrie , #romani