Reuters: Saracia lasa Romania fara tineri

Joi, 29 Martie 2012, ora 14:30
6929 citiri
Reuters: Saracia lasa Romania fara tineri
Foto: Scott Wallace/The World Bank

Saracia din tarile Europei Centrale a determinat exodul populatiilor acestor state, emigratia fiind incurajata si de usurinta calatoriei in spatiul Uniunii Europene, arata o analiza Reuters care include si Romania in aceasta zona.

Populatiile Romaniei si Letoniei au scazut cu aproximativ 12%, in ultimii 10 ani, in mare parte din cauza emigrarii, se arata in articolul publicat de Reuters.

La peste 20 de ani dupa caderea comunismului, prapastia bunastarii dintre estul si vestul Europei persista, iar tarile de la Marea Neagra la Marea Baltica isi pierd locuitorii intr-o rata alarmanta.

In timp ce aderarea la Uniunea Europeana a adus prosperitate multora, a facut mai usor procesul de emigrare, scotand tinerii din spatiul estic, in special din zonele rurale, lasand in urma o populatie mai batrana si mai saraca decat pana acum.

Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, avand un salariu mediu lunar de 450 de dolari, este una dintre cele mai afectate de acest fenomen, cu o scadere de 12% a populatiei, intr-un deceniu, potrivit recensamantului de la finalul lui 2011.

Este adusa in discutie si Letonia, de la celalalt capat al continentului, statul baltic pierzand 13% din locuitorii tarii, in ultimul deceniu, mare parte din cauza emigrarii.

Ambele tari au impus masuri de austeritate severe, sub conditiile imprumuturilor salvatoare din partea Fondului Monetar International.

Spre comparatie, populatia din tari mai bogate, precum Polonia sau Cehia, a ramas stabila pe fondul intoarcerii emigrantilor si a altora care au sosit aici din tari mai sarace ale regiunii.

Insa in sud, in Balcani, si in nord, in jurul Marii Baltice, imaginea este groaznica. Recensamintele din 2011, realizate in mai multe tari de pe continent, au aratat ca populatia Lituaniei a scazut cu 12%, cea a Bulgariei cu 7%, in timp ce Serbia si-a pierdut 5% dintre locuitori.

Pe de alta parte, populatia instarita a Germaniei a crescut, anul trecut, pentru prima oara din 2002, ca urmare a valului de imigranti proveniti din tarile mai sarace ale Uniunii Europene.

Oamenii care aleg sa paraseasca partile mai sarace ale Europei nu simt ca va exista o imbunatatire in nivelul de trai, in curand. In acest sens, Reuters il citeaza pe presedintele PSD, Victor Ponta, liderul de stanga al Opozitiei din tara noastra.

"90% dintre romani nu cred ca va exista un viitor mai bun in Romania", a precizat Ponta.

Viitor sumbru pentru tarile sarace al Uniunii Europene

Pana in 2060, Romania, Letonia, Polonia si Bulgaria vor avea cel mai mare procentaj al populatiei imbatranite, comparativ cu intreaga populatie muncitoare din UE, arata datele Eurostat.

Aceasta inseamna ca numarul contribuabililor va scadea, pe masura ce din ce in ce mai multi pensionari vor avea nevoie de sustinere.

In Romania, din 19 milioane de locuitori, mai putin de cinci milioane sunt angajati care platesc taxe, mare parte a celorlalti fiind pensionari, copii, fermieri de subzistenta sau oameni care muncesc ilegal. Costul pentru mai mult de cinci milioane de pensionari s-a ridicat la aproximativ 9% din PIB, in 2010.

Tara noastra a ridicat varsta pensionarii la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, iar Letonia intentioneaza sa faca acelasi lucru.

Beneficiile aduse de muncitorii din afara tarii

Romania se bucura si de anumite beneficii datorate faptului ca are o populatie numeroasa care lucreaza in afara granitelor.

Cetatenii romani din diaspora au trimis in tara 2,6 miliarde de euro, in 2011, familiilor lor. Aceasta cifra inseamna aproximativ 2% din PIB, dar este cu mult sub sumele ajunse in Romania in perioada de dinainte de criza economica, chiar daca este inca o speranta pentru comunitatile sarace.

Este dat si exemplul Rebecai Pop, o tanara din Romania, in varsta de 24 de ani, care a parasit tara si a ajuns in Statele Unite ale Americii, spunand ca nu se asteapta sa se intoarca in viitorul apropiat.

Printre motivele pentru care spune ca a plecat din Romania se numara calitatea scazuta a invatamantului, mediul de lucru, oportunitatile, posibilitatile financiare, dar si problemele de natura sociala.

"Obosisem sa vad oameni care nu se respecta unii pe ceilalti pe strada, oameni care mereu sunt stresati si nefericiti si care nu se pot bucura de lucrurile mici ale vietii", a declarat ea, pentru Reuters.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#saracie Romania, #saracie Europa Centrala, #saracie conduce exod Europa Centrala, #emigrare Europa Centrala , #romani