Revizuirea Constitutiei: ONG-urile cer respingerea amendamentului privind termenul "roman"

Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:26
1337 citiri
Revizuirea Constitutiei: ONG-urile cer respingerea amendamentului privind termenul "roman"
Foto: Arhiva

Peste 20 de organizatii neguvernamentale cer respingerea amendamentului legat de termenul "roman", depus de deputatii PNL Mircea Dolha si Grigore Craciunescu la Comisia de revizuire a Constitutiei, si anunta ca au cerut "institutiilor abilitate" sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest caz.

ONG-urile, in majoritate de aparare a drepturilor rromilor, considera "evident" faptul ca, "prin initiativa propusa, deputatii Dolha si Craciunescu intentioneaza interzicerea modalitatii in care minoritati etnice din Romania sa se auto-denumeasca sau sa fie numite", dupa cum se arata intr-un comunicat de presa.

"In mod evident, minoritatea etnica la care se face referire este cea a rromilor. (...) Intr-o societate democratica, autoritatile publice trebuie sa reactioneze conform legii impotriva acestui tip de initiative vadit discriminatorii, care constituie un atentat la adresa statului de drept si la fundamentele unei societati democratice", sustin reprezentantii organizatiilor care cer respingerea amendamentului.

Reprezentantii societatii civile sustin ca, pe langa incalcarea dispozitiilor Constitutiei, propunerea este "in neconcordanta cu numeroase prevederi legislative nationale si internationale: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International pentru Drepturile Civile si Politice (1966), Pactul International pentru Drepturile Economice, Sociale si Culturale (1966), Conventia Internationala pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Rasiala (1965), Conventia-cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale si altele".

In comunicatul ONG-urilor sunt combatute si argumentele in favoarea amendamentului, prin care initiatorii acestuia sustin ca "pastrarea identitatii e valabila si pentru majoritate, se respecta adevarul istoric si stiintific, nu mai pot aparea confuzii paguboase pentru imaginea Romaniei in lume".

"Legea romana produce efecte in Romania, si cu atat mai putin asupra perceptiei existente la nivelul unor societati straine, astfel incat initiativa este vadit improprie, neputand conduce la efectul dorit - 'educarea' cetatenilor straini cu privire la faptul ca rromii nu sunt romani. De unde rezulta ca singurul efect cert al acestei initiative este stigmatizarea si incalcarea drepturilor fundamentale ale rromilor", considera ONG-urile.

In acelasi comunicat se precizeaza ca ONG-urile au cerut "institutiilor abilitate", respectiv presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, premierului, instantei supreme si Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la initiativa celor doi deputati.

ONG-urile semnatare ale apelului sunt: - Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, FILIA, ADOSER/S, Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Centrul Cultural al Romilor "O del Amenca", Amare Rromentza, Asociatia Romilor Ursari Iasi, Fundatia Desire, Uniunea Nationala a Comunitatilor de Romi, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Asociatia Pakiv Romania, Asociatia Eltera, Asociatia Studentilor si Tinerilor Romi Romanitin, Asociatia Culturala Gi Romano Harghita, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani CRISS, Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala, Alianta Civica a Romilor din Romania Sanse Egale pentru Femei si Copii, Board Pakiv European Roma Fund, Romano Butiq, Roma Education Fund Romania si Sanse Egale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#ONG amendament Constitutie, #roman cuvant Constitutie, #modificare Constitutie 2013 , #romani