Romania a trecut la ora de vara

Duminica, 28 Martie 2010, ora 08:24
9661 citiri
Romania a trecut la ora de vara
Foto: pasi.ro

Romania a trecut, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara, ceasurile fiind date cu o ora inainte. Astfel, ora 3.00 a devenit ora 4.00, ceea ce inseamna ca romanii au dormit mai putin.

Ora de vara a fost introdusa prima oara in tara noastra in 1932, pe data de 22 mai, si a tinut pana pe 2 octombrie. Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie, pana in prima duminica a lui octombrie.

Incepand din 1997, trecerea la ora de vara se face in ultima duminica din martie, iar perioada in care zilele sunt mai lungi tine pana in ultima duminica din octombrie.

Trecerea la ora de vara este corelata cu orarul practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, in perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In programele de astrologie, ora de vara apare sub numele "Daylight Saving".

Nu toate tarile folosesc in acest moment ora de vara, ci doar 70 de tari din intreaga lume.

Ideea orei de vara a aparut in secolul al XVIII-lea si ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin, care s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si de cat de eficiente erau ele.

Trenuri intarziate din cauza trecerii la ora de vara

CFR Calatori a anuntat ca trecerea la ora de vara nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi mici intarzieri pentru garniturile aflate in circulatie intre orele 3.00 si 4.00 .

86 de trenuri aflate in circulatie la ora 3.00 vor fi afectate de trecerea la ora de vara, din care 26 au in compunere vagoane de dormit. Dupa ora oficiala de vara, trenurile vor pleca din statii conform orelor din mersul trenurilor.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#ora de vara, #trecere ora vara, #modificare ora vara , #romani