Romania anului 2016: Zeci de localitati fara medici si 100.000 de gospodarii fara curent electric

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 17:15
5433 citiri
Romania anului 2016: Zeci de localitati fara medici si 100.000 de gospodarii fara curent electric
Foto: Ziare.com

Romania este tara in care una din trei gospodarii nu are toaleta, caz unic in UE, insa romanii sunt lideri regionali in ceea ce priveste numarul de persoane care detin mai mult de un smartphone si il utilizeaza minimum patru ore pe zi, iar 62 la suta dintre concetateni sunt conectati la Internet.

Iar toaleta din curte e cea mai mica problema. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anuntat ca 100.000 de gospodarii din Romania sunt, la ora actuala, fara curent electric iar colegul sau de la Sanatate, Vlad Voiculescu a prezentat o statistica potrivit careia in 88 de sate din Romania nu exista acces la niciun fel de serviciu medical.

Tot mai multi absolventi de Medicina, dar tot mai putini medici

Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a anuntat ca intre judetele Romaniei exista o diferenta colosala in ceea ce priveste densitatea medicilor, in 88 de sate din Romania neexistand in acest moment niciun fel de serviciu medical.

"Daca ne uitam pe cifre, lucrurile nu stau deloc imbucurator. Avem regiuni intregi care nu au acces la asistenta medicala primara. Avem 88 de sate, daca statisticile pe care le am eu la dispozitie sunt corecte, care nu au acces la niciun fel de serviciu medical.

Avem o diferenta colosala intre judetele Romaniei. Avem judete precum Calarasi si Ialomita, unde densitatea medicilor este mult sub nivelul altora. In general, in Romania avem mult prea putini medici la suta de mii de locuitori", a spus Vlad Voiculescu.

Acesta a afirmat ca numarul de medici raportat la numarul de locuitori in Romania este mai mic decat cel existent la nivel european desi universitatile din Romania raporteaza mai multi absolventi in fiecare an.

"Daca ne uitam unde pleaca acesti absolventi vedem ca in Franta avem a doua comunitate, dupa medicii francezi. Comunitatea medicilor proveniti din Romania este cea mai mare. Daca ne uitam in Germania vedem ca numarul de medici romani este de 10 ori mai mare decat acum cativa ani. In Anglia, de asemenea, numarul de medici veniti din Romania creste in fiecare luna", a declarat Vlad Voiculescu.

100.000 de gospodarii fara curent in secolul XXI

Vesti mai bune nu a adus nici ministrul Energiei Victor Grigorescu, la ora actuala existand 100.000 de gospodarii fara curent, insa oficialul spera ca situatia se va remedia in cursul anului viitor macar pentru 10.000 de locuinte.

"Pentru prima data, abordam subiectul saraciei energetice, in noul exercitiu financiar pentru granturile SEE si norvegiene. Vorbim, asadar, despre conectarea la reteaua de energie electrica. Estimam ca, la ora actuala, avem cam 100.000 de gospodarii care sunt in continuare neracordate la reteaua de electricitate", a spus Grigorescu.

Romania va beneficia de fonduri nerambursabile in valoare de 502,5 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spatiul Economic European) si norvegiene pana in 2021.

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.

Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finantare in valoare de 275,2 milioane de euro, in timp ce prin Granturile Norvegiene exista fonduri de 227,3 milioane de euro.

Romania a beneficiat si in perioada 2007 - 2009 de o alocare de 98,5 milioane de euro, rata de absorbtie fiind de 77,7%. Programul a fost inchis oficial in data de 27 iunie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#gospodarii curent electric, #sate Romania serviciu medical, #gospodarii fara curent Romania , #romani