Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania ar putea avea in 2010 o treime din autostrazile Ungariei

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:58
2290 citiri
Romania ar putea avea in 2010 o treime din autostrazile Ungariei

Autoritatile din tara noastra intentioneaza sa finalizeze pana anul viitor 81,3 kilometri de autostrada.

Daca pana la sfaristul acestui an in Romania vor fi finalizati inca 42 de kilometri, rezulta ca, dupa 20 de ani de la Revolutie, Romania va depasi pragul de 400 de kilometri de autostrada, scrie Business Standard.

In conditiile in care Ungaria are peste 1.300 de kilometri de autostrada, Romania ar putea avea in 2010 o treime din numarul de kilometri ai acestei tari.

Din decembrie '89 si pana acum, statul roman abia a reusit sa finalizeze cam 150 de km noi de autostrada. Asta inseamna ca, daca planurile autoritatiilor se vor concretiza, Romania ar marca o premiera, adica ar construi 120 km de autostrazi in doi ani consecutivi.

Romania ar putea sa profite de banii europeni, mai cu seama ca acum tara noastra apare in graficele Uniunii Europene cu grad de absorbtie zero a fondurilor europene pe infrastructura rutiera.

"Romania se afla departe de tari precum Ungaria, Serbia sau Croatia, in primul rand din cauza politicii. Inca din 1997 au existat constructori si finantatori care si-au dorit sa construiasca autostrazi, dar nu au fost lasati. Daca existau atunci parteneriatele public private, pana acum probabil ca aveam peste 1.500 de km de autostrazi", spune Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania.

Pentru 2010, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale(CNADNR) vrea de la bugetul de stat 6,7 miliarde de lei, iar o suma similara atrasa din credite externe si fonduri europene.

"Daca anul viitor primim de la buget cat solicitam, adica 3% din PIB, ne incadram in grafice. Daca vom primi mai putini bani, vom extinde termenele de finalizare a lucrarilor", a declarat pentru Business Standard directorul general al companiei, Dorina Tiron.

Tara noastra a accesat doar 11.400 de euro din cele 1,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana pentru infrastructura rutiera in perioada 2007-2009.

Pas important pentru construcţia unei noi autostrăzi în România. Va avea o lungime de 30,59 km FOTO
Pas important pentru construcţia unei noi autostrăzi în România. Va avea o lungime de 30,59 km FOTO
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#constructie autostrada, #autostrada Romania, #autostrada Ungaria , #romani