Romania are cea mai mare rata europeana a deceselor la copii

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 15:13
1805 citiri
Romania are cea mai mare rata europeana a deceselor la copii
Foto: Arhiva

Romania este tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii de 10,1 copii la o mie de nou-nascuti, dublu fata de celelalte state din UE, se arata intr-un raport al Eurostat, citat de organizatia Salvati Copiii Romania.

Potrivit datelor prezentate, principalele cauze pentru aceasta stare de fapt sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare(30%) si accidentele (10%).

In plus, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana si in ceea ce priveste mortalitarea infantila, acest lucru fiind cauzat de faptul ca rata nasterilor premature se ridica la 9%, adica dublu fata de alte state europene.

"Prematuritatea si complicatiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranta de viata a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual inainte de termen", se arata intr-un raport al Asociatiei Romane de Neonatologie.

In acest context, organizatia "Salvati Copiii Romania", in parteneriat cu GlaxoSmithKline si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, a lansat marti proiectul "Fiecare copil conteaza", prin care se urmareste reducerea masiva a mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani.

Grupul tinta al proiectului il reprezinta mamele cu copii cu varsta sub 5 ani din mediul rural, femeile insarcinate, copiii sub 5 ani, insemnand un total de aproximativ 1.000 de persoane.

In anul 2010, proiectul va fi implementat in patru localitati din judetul Dambovita (I.L Caragiale, Gura Sutii, Dragomiresti si Moreni), patru din Vrancea (Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra), patru din Caras-Severin (Dognecea, Bocsa, Anina, Maciova) si tot atatea din judetul Brasov (Apata, Augustin, Budila si Maierus).

Proiectul "Fiecare copil conteaza" face parte din campania globala Every One a Aliantei Salvati Copiii, desfasurata incepand din 2009 in peste 42 de tari.

In lume, la fiecare trei secunde, un copil inceteaza din viata, ceea ce inseamna ca, anual, decedeaza circa 8,8 milioane de copii. La nivel global, prin intermediul acestui proiect, vor fi salvate vietile a 500.000 de copii, estimeaza initiatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#rata mortalitate infantila, #mortalitate infantila Romania , #romani