Romania, de ziua ei - de la shaorma la puscarie si de la biserica la Ceausescu - Reportaj Ziare.com

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 22:58
6107 citiri
Romania, de ziua ei - de la shaorma la puscarie si de la biserica la Ceausescu - Reportaj Ziare.com
Fotomontaj Ziare.com

Romania este tara cu traditii inestimabile, pamantul lui "Numa' bine" si al lui "Doamne ajuta!", taramul de basm in care s-a nascut Fat-Frumos, meleagul fantastic al Mioritei si al teiului lui Eminescu.

1 Decembrie sarbatoreste romanii, oamenii simpli care au curajul de a se mandri cu tara lor si de a lauda aceasta fermecatoare tara.

De la academicieni la taximetristi, de la arhitecti la manelisti, de la avocati ori studenti pana la politisti sau infractori, cu totii au cautat motivele pentru care Romania merita laudata, macar de 1 Decembrie, de ziua sa.

Pentru multi dintre romani, 1 Decembrie inseamna defilari, spectacole, parade ori o zi de concediu. Frumusetea oamenilor simpli este proverbiala, iar lor, romanilor frumosi, nu le este rusine sa spuna, cu mandrie, "La multi ani, Romania!".

Aglaia, femeie simpla de la tara

Tanti Aglaia, batrana care vine de la tara si vinde dovleci la metrou, la Piata Muncii, mai c-a fost contemporana cu cei care s-au bucurat, cu 93 de ani in urma, la Marea Unire. "Sanatate, seceta putina, pamanat roditor si sa bea oamenii mai putina apa care curge din pereti", vrea batrana pentru Romania, "tara mea, caci alta eu nu cunosc".

Pentru ea isi doreste mai putine. "O banana daca mananc si eu de 1 Decembrie simt ca-i sarbatoare!" si incheie cu un "Doamne ajuta!".

Tinerii basarabeni, pentru fratii de peste Prut

Romanii din Moldova nu au uitat de Marea Unire de la 1918 si le ureaza fratilor de peste Prut sa fie patrioti si sa fie mandri ca sunt romani.

"Eu le doresc romanilor sa-si iubeasca tara, sa fie patrioti si sa fie mandri ca sunt romani, indiferent daca traiesc in Romania, in jurul granitelor ori in diaspora. Le doresc ca intr-o buna zi toti romanii sa traiasca intr-o singura tara. Romaniei ii doresc sa aiba parte de cat mai multi Mari Romani de acum incolo", transmite Alexandru Risneac, presedinte Basarabeni Media Grup, prin intermediul Ziare.com.

"Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie" - Carmen Musat Coman, scriitoare

La aproape 150 de ani de cand vedea lumina tiparului una dintre cele mai emotionante si mai indragite poezii: "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie", scriitoarea Carmen Musat-Coman le doreste, romanilor, "sa nu ajunga, ca natie, sa uite cine a rostit acest vers, pentru ca atunci inseamna ca si-au taiat radacinile".

"Le doresc sa traiasca demn, deoarece traind demn ii vor obliga si pe cei din jur sa-i respecte. Le doresc sa ajunga sa fie mandri ca sunt romani si sa nu-si mai plece privirea in pamant cand sunt intrebati din ce tara provin. Pentru aceasta insa trebuie sa priveasca in ei insisi si sa-si regaseasca forma amortita si frumusetea uitata", mai transmite Carmen Musat-Coman.

Profesorul Florian Colceag - "Sa nu facem o crima la adresa viitorului"

Despre potentialul si valorile romanilor vorbeste si profesorul Florin Colceag, cel care se ocupa de aproape doua decenii de evolutia copiilor supradotati din Romania.

"Ii doresc Romaniei sa isi foloseasca potentialele pe care le are, ale tuturor celor care pot aduce o valoare adaugata semnificativa, care sa ajute la iesirea din situatia critica in care se afla Romania in momentul actual. Iar romanilor le doresc in primul rand sa le vina mintea cea de pe urma, stiti ca este proverbial.

La multi ani, Romania! - prof. Florian Colceag

Sa nu uite ca trebuie sa lase o tara pe care sa o poata folosi si copiii lor si nepotii lor si copiii nepotilor lor si asa mai departe", ureaza dascalul cu prilejul Zilei Nationale.

Raed Arafat, parintele SMURD

Totodata, Raed Arafat, sirianul care a schimbat medicina romaneasca, transmite Romaniei - tara pe care o iubeste - sa aiba o viata cat mai plina de realizari.

La multi ani, Romania! - Raed Arafat, fondatorul SMURD

"Ii urez Romaniei 'La Multi Ani!' si o viata cat mai plina de realizari si cat mai usoara", ne-a declarat parintele SMURD, cu prilejul Zilei Nationale.

"Sper ca, in Romania, sa vedem asa o evolutie cum o vrea toata lumea pentru tara pe care o iubesc si in care traiesc. In sensul in care sper sa terminam cat mai repede si cu criza economica si sa vedem lucrurile pe un ascendant si pe o crestere care sa ii multumeasca pe toti cei care traiesc in Romania", transmite cel care a adus serviciul SMURD in Romania.

Romus, gunoier-boier

Nu trebuie sa fii insa academician ca sa iti iubesti patria, atrage atentia Romus, maturator in sectorul 3 al Capitalei.

"Chiar daca esti gunoier, chiar daca esti boier, trebuie sa-ti iubesti tara, ca n-ai ce face, aici te-ai nascut. Eu sunt de amandoua. Strang resturile, dar n-am facut imprumuturi pe la banci. Sase copii am si au totii o paine pe masa. Daca n-am steag la balcon nu inseamna ca nu-s patriot. Eu nici macar n-am balcon", spune Romus.

Vali, taximetrist - "Iubesc Romania mai mult noaptea"

Si nea' Vali, taximetristul-pensionar in pantaloni de schi si camasa in carouri, sarbatoreste Ziua Nationala. Pe bord, la loc de cinste, si-a pus un steag al Romaniei, "sa stie toti clientii ca e sarbatoarea noastra".

Din Romania n-ar pleca niciodata, oricat de frumos i-ar vorbi "clientii straini" despre alte meleaguri. Vrea sa ramana aici, sa isi vada "nepotii cum infloresc".

"O iubesc ca-i tara mea. Ca am trait perioade despre care voi cititi in carti, dar eu am fost acolo. Singura chichita-i c-o iubesc mai mult noaptea. E mai frumoasa cand e mai putin aglomerata. Si mai banoasa cand ploua, ca-s clienti mai multi", spune sugubat soferul de taxi.

"De 1 Decembrie le doresc romanilor sa fie putin mai generosi, mai ales cu taximetristii. Mai ales cu ai' mai batrani, asa ca mine! La multi ani, Romania!", continua taximetristul si-si duce mana la piept, ca si cum ar depune un juramant solemn.

Camil Roguski, arhitectul Ceausestilor

Si Camil Roguski, cel care a facut practic parte din familia Ceausestilor, isi indreapta gandurile spre romani cu prilejul Zilei Nationale.

Ajuns la varsta de 86 de ani, arhitectul le ureaza romanilor prosperitate, multa sanatate si evenimente fericite, cu care sa se mandreasca urmasii nostri.

"Sa nu isi uite trecutul si sa isi aprecieze valorile. Sa ia ce e mai bun din trecut si sa fructifice pe viitor. La multi ani, Romania!", a declarat Camil Roguski pentru Ziare.com.

Puscarias iranian, cu mandrie despre Romania

Marea Unire nu a fost uitata nici in Penitenciarul Jilava. Iranianul-bucatar, inchis in celula 111 de la Jilava, cunoaste bine istoria tarii in care traieste din anii '90. La anul, pe vremea asta, va celebra 1 Decembrie afara, in libertate.

"Si peste doi ani, si peste trei ani, si peste zece ani ... tot afara", spera detinutul. Si-a ispasit mai bine de doua treimi din pedeaspa pentru frauda si spune ca nu mai are de gand sa ajunga la inchisoare. "Sa stii ca functioneaza justitia", imi atrage atentia.

Chiar si in spatele gratiilor, iubeste tot ce inseamna Romania si, mai ales, e mandru ca si-a ales o nevasta din randurile romancelor. "De 1 Decembrie, le doresc tuturor, romani sau nu, sa fie mai toleranti, mai buni si mai iertatori", adauga detinutul. Nu-mi spune cum il cheama "din motive politice", dar toti detinutii il cunosc drept bucatarul iranian.

Mariana Stefan, avocat

Mariana Stefan, unul dintre avocatii lui Gigi Becali, nu vrea sa tina o pledoarie despre 1 Decembrie.

"La multi ani, tuturor romanilor! Ce e simplu e pornit din inima. In rest, n-as putea sa urez nimic altceva romanilor si Romaniei", a transmis Mariana Stefan.

Christian Ciocan, Politia Romana

Poate unul dintre cei mai cunoscuti politisti din Romania, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Christian Ciocan, ne-a transmis gandurile sale pentru Romania.

"Le doresc romanilor, de ziua lor, sanatate si sa fie mandri ca sunt romani. Si-mi doresc ca sa vina ziua de 1 Decembrie ca sa ma bucur si eu, ca orice bun roman, de Ziua Nationala", a declarat Christian Ciocan pentru Ziare.com

Dumitru Prunariu a dus Romania in Cosmos

Dumitru Dorin Prunariu, primul si singurul cosmonaut care a dus Romania in spatiu, isi indreapta si el, de 1 Decembrie, toate gandurile bune spre romani.

La multi ani, Romania! - Dumitru Prunariu

"Le doresc romanilor toate gandurile mele bune de Ziua Nationala!", a declarat pentru Ziare.com cel care a devenit, la 14 mai 1981, primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic.

Romanca inapoi acasa, din Italia

Sub lovitura crizei, numarul imigrantilor romani care se intorc in tara a crescut. Fabricile din Italia si-au inchis portile, iar multi romani si-au facut valiza. Este si cazul Magdei, mama singura a doi copii adolescenti, care s-a intors inapoi acasa, dupa mai bine de jumatate de deceniu de "pribegie", asa cum insasi marturiseste.

"Le doresc tuturor romanilor sa aiba unde munci aici, in tara lor. Oricat de greu le-ar fi, sa nu fie pusi in situatia in care trebuie sa munceasca printre straini. Iar romanilor din afara le urez sa nu uite, oriunde s-ar afla, ca 1 Decembrie este ziua lor", este mesajul Magdei.

Nicusor, shaormar: O Romania cu de toate

Recunoaste ca-si mai injura cateodata tara si, la betie, ii canta imnul. "Asta nu inseamna nimic", spune Nicusor, shaormar pe la Unirii. N-are mai mult de 25 de ani si, daca n-a ales sa plece pana acum, inseamna ca-si iubeste tara - subliniaza el - chiar dac-o mai huleste, din cand in cand, pe la colturi.

"Pentru 1 Decembrie vreau lucruri bune nu doar pentru mine, ci pentru toata generatia mea. Si pentru romani ... lor le doresc o tara asa, ca shaorma mea: o Romanie cu de toate. La multi ani!", ureaza tanarul.

Adi de la Valcea, manelist

Adi de la Valcea le ureaza tuturor romanilor sa aiba o viata tot mai buna si sa nu isi piarda speranta ca lucrurile se vor schimba in bine.

La multi ani, Romania! - Urarile vedetelor

"Pentru ca Romania va fi candva aceea tara pe care ne-o dorim cu totii: bogata, condusa de oameni care ne apreciaza pe noi, cetatenii. Si sa stiti ca eu voi fi alaturi de voi totodeauna, asa cum au fost si ei alaturi de mine", ne-a spus Adi de la Valcea.

Mesajul Bisericii

Despre credinta si speranta de Ziua Nationala este si mesajul Bisericii Ortodoxe Romane, transmis prin vocea purtatorului de cuvant al BOR, preotul Constantin Stoica.

"Doresc ca noi, romanii, sa fim mai iubitori unii fata de altii, mai solidari si sa constientizam valorile credintei in viata noastra de zi cu zi. De asemenea, doresc ca noi, romanii, sa ne iubim tara, sa ne iubim istoria, sa ne iubim cultura, sa ne iubim traditiile, altfel spus sa manifestam cu mult mai multa demnitate mandria de a fi roman", a urat parintele Stoica, prin intermediul Ziare.com.

"Intr-o tara asa de frumoasa, c-un trecut asa de glorios, in mijlocul unui popor atat de destept, cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie, si cum sa nu-ti ridici fruntea, ca falnicii stramosi de odinioara, mandru ca poti spune: "Sunt roman!" scria, cu atata bucurie, Alexandru Vlahuta. Macar acum, de 1 Decembrie, sa canalizam doar gandurile bune spre tara noastra si sa spunem, cu mandrie, LA MULTI ANI, ROMANIA!.

Au trecut 93 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, dar si aproape 150 de ani de cand vedea lumina tiparului poezia: "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie". Ziare.com a realizat un micro-serial cu ocazia zilei de 1 Decembrie in care personalitati publice, dar si simpli cetateni - oameni obisnuiti si frumosi - au spus ce isi doresc pentru tara lor.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#1 Decembrie urari romani, #Zi Nationala Romania, #reportaj oameni urari Unire , #romani