Romania fara autorizatie de functionare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 20:45
6461 citiri
Romania fara autorizatie de functionare

De cand cu nenorocirea din clubul Colectiv, descoperim treptat cu stupoare ca doar bunul Dumnezeu a facut ca asemenea tragedii sa nu fi devenit o banalitate a Romaniei.

Arena Nationala, fara autorizatie PSI, este doar cel mai spectaculos exemplu, pentru ca e vorba despre un stadion inaugurat recent, pe care chiar fostul premier a simtit nevoia sa isi lanseze faraonic campania prezidentiala.

Cel mai revoltator este ca se stia de la inceput ca Arena Nationala nu are aviz de la pompieri, se pare ca din cauza unui viciu structural, greu daca nu imposibil de corectat. Si totusi ea a functionat, sute de mii de oameni au fost expusi unui imens pericol cu diverse ocazii. Nici nu vreau sa imi imaginez ce se putea intampla.

Dar nu e vorba numai despre Arena Nationala. Cluburile se inchid unul dupa altul, unele nici macar nu mai asteapta sa fie controlate. Daca la Colectiv accesul si evacuarea erau deficitare, oare cum or fi ele in cluburi unde se ajunge doar cu liftul sau in altele care au ca singura cale de intrare/iesire o usita la capatul unei scari in spirala?

Si totusi ele au functionat ani de zile. Fie necontrolate, fie controlate precum Colectiv, adica de doi inspectori despre care, personal, nu stiu daca sunt doar iresponsabili sau de-a dreptul dementi.

Premierul interimar, Sorin Cimpeanu, ministru al Educatiei in tara asta, ne spune senin ca 93% dintre scoli nu au autorizatie PSI. Un fleac. Ma intreb cand a cerut dl ministru aceasta statistica? Acum ca a izbucnit scandalul? Inainte nu l-a interesat daca in scolile romanesti elevii pot arde de vii?

Ulterior, numarul s-a mai indulcit. De fapt 4.000 de soli ar avea autorizatie. Raman deci doar 13.000 fara. E teribil. Sa le adaugam si pe cele cu latrina in fundul curtii, unde mai cade cate un copil din cand in cand ca doar suntem in UE, mileniul 3?

In plus, te intrebi ce naiba stie de fapt ministrul-premier? Cata baza mai poti pune pe vorbele unei autotitati care ar fi ea.

Dl Arafat jura ca ISU habar nu avea de existenta Colectiv. Doar ca doi inspectori ISU sunt la "tubulatura" pentru ca au controlat clubul. Deci stia sau nu stia ISU? De Arena Nationala stia si dl Arafat. O recunoaste senin, fara sa puna demisia pe masa: "De la inceput se stia ca nu este (autorizata - n. red.], doar ca acum este public".

Imi povestea ceva teribil zilele trecute o cunostinta al carei sediu a fost controlat de ISU dupa nenorocirea Colectiv. Persoana se astepta sa fie verificata la sange si avea o teama sa nu-i fi scapat vreun detaliu, desi respectase normele, cu investitii serioase. Si vin inspectorii: "Dar de ce ati dat atatia bani pe usi antifoc?". "Asa scrie la lege si proiectul a respectat legea". "Eh, na! Nu aveati nevoie de asa ceva".

Sigur ca nu avea nevoie, ca, daca regulile sunt respectate, spaga nu mai e necesara. Mare tristete pentru inspectorii ISU sa descopere un loc in deplina regula, normal! Colectiv e raiul lor.

Nu vreau sa ma gandesc cate cladiri de interes public ar putea fi adevarate capcane. Cate scoli, de fapt, cate gradinite, cate mall-uri, cate sali de spectacol, cate spitale? Ma intreb cate dintre materialele folosite pentru reabilitarea termica a blocurilor sunt ignifugate, cate au fost testate?

Si nu este vorba numai despre autorizatia PSI. Este vorba si despre rezistenta seismica. Bucurestiul este plin de buline rosii si tare ma tem ca in fapt mai sunt cladiri in pericol nedescoperite inca sau nedeclarate ca atare din diverse motive.

Da, e vorba care zice "life is a risky business". Dar aici nu e vorba despre fatalitate. Este vorba despre o tara guvernata nu de regula, ci de incalcarea regulii care ar trebui sa reduca riscurile. Nimeni nu cred ca poate avea certitudinea ca, intrand intr-o cladire publica, poate chiar in propriul apartament din bloc, intra intr-un loc sigur sau intr-o capcana.

Poate ca unele sunt sigure, dar in cine sa mai ai incredere cand pana si marele, unicul, irepetabilul Arafat recunoaste ca a cocolosit cel putin mizeria de la Arena Nationala.

Nu e numai o criza de siguranta publica, e si o criza de incredere publica in tot ce inseamna autoritate si demers al acesteia. Si nu stiu cat timp va trece pana cand aceasta incredere sa fie reconstruita.

In acest moment, cred ca Romania arata ca o tara fara autorizatie de functionare si nu, chiar nu ii pot condamna pe cei care cauta iesirea din capcana.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Arena Nationala autorizatie ISU, #scoli autorizatie ISU , #romani