Romania reala: Tara noastra minunata, o armata de romani chinuiti

Duminica, 15 August 2010, ora 21:24
3239 citiri
Romania reala: Tara noastra minunata, o armata de romani chinuiti

Romania, conform statisticilor, se numara printre cele mai sarace tari din Europa. Pe chipul sau se vad deslusit urmele regimului trecut. Dar nici dupa Revolutia din 1989, in cei peste 20 de ani cat au trecut de la acest eveniment, nu ne-am revenit, mai orbecaim inca dupa luminita de la capatul tunelului.

In acesti ani, fiecare politician a crezut despre celalalt ca munceste si nu s-a mai straduit si el. Iar tara a ramas ca si neguvernata si la cheremul escrocilor, ajungand o armata de romani chinuiti.

Rodul acestor ani? O structura sociala statala foarte slaba, un sistem de asistenta medicala subdezvoltat, o discrepanta mare dintre patura saraca si cea bogata a populatiei, ce a dus ca viata de azi a majoritatii romanilor sa fie greu de suportat.

Nu este un film de groaza, ci realitatea! Alimentele sunt, pentru cea mai mare parte a cetatenilor, insuficiente, iar de conditiile igienice, precare, jalnice, nici macar nu se poate vorbi.

In aceste conditii de viata, grele, copiii romanilor au cel mai mult de suferit. Multi ajung in strada, devenind copiii strazi, nu au ce manca si dorm pe o plasa de plastic sau pe carton si inhaleaza aurolac, straduindu-se sa uite situatia in care se afla. Merg desculti, adapostindu-se in canalizari cu sobolanii, protejati de caldura conductelor de incalzire.

Suna ingrozitor, dar acesta este adevarul, copiii care locuiesc pe strazi sunt prinsi si vanduti in tarile vestice pentru organe umane. Adesea sunt considerati ca fiind mai degraba animale, numai ca se pot face usor afaceri cu ei. Unii sunt pusi la lucru, trimisi la cersit, batuti de propria familie. Multi dintre acesti copii sunt ei insisi depedenti de droguri, de nicotina, de alcool din frageda pruncie. Fara dragoste si fara ocrotire parinteasca traiesc copiii strazii.

Periferile oraselor si satele sunt pline de cocioabe. In Timisoara, in Lugoj, in Jimbolia, in cateva sate banatene, pe unde m-au purtat pasii, am vizitat astfel de cocioabe. Sunt zeci si cate zeci de mii de asemenea cocioabe or fi la nivel de tara?

Viata din cocioabe este si mai ingrozitoare. Locuiesc 15-16 persoane intr-o camera cat o sufragerie, cu numai un pat, fara podea si fara incalzire. Mirosul pestilential te sufoca. Toaleta - o gaura intre case si gunoaie. Din cauza aerului otravit si umed, copiii deseori sunt foarte bolnavi. In general, declara un functionar din Primaria Jimbolia, oamenii care traiesc in asemenea conditii se sting la 40 de ani, rar apuca unul 50 de ani.

Conditiile din spitale sunt si ele catastrofale. Saloanele sunt supraaglomerate. Disponibile sunt numai mijloacele de asistenta elementare. De foarte multe ori, nici acestea. Deoarece vizeaza posibilitatea de a plati a pacientilor.

Pe scurt, cine nu poate plati nu este ingrijit. De cele mai multe ori bolnavul trebuie sa faca rost de mancare. Peste tot este mucegai si murdarie. Paturile sunt niste carpe unsuroase si vechi.

Targile sunt lipicioase de la sangele uscat sau puroi. Daca un cos de gunoi cu inscriptia "resturi biologice" se rastoarna pe coridor, lucratorii spitalului calca pur si simplu peste acestea si imprastie substantele periculoase.

Si sunt doar cateva aspecte din Romania zilelor noastre. Ce putem face? Multe, foarte multe lucruri bune. Numai sa vrem...

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#analiza sociala romania, #viata sociala romania, #conditii trai romania , #romani