Romania, un deceniu pierdut - presa internationala

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 18:26
2642 citiri
Romania, un deceniu pierdut - presa internationala
Foto: Arhiva

Romania a fost intotdeauna o sursa sigura pentru cei aflati in cautarea de vesti proaste, iar in deceniul 2000-2010 s-a aflat mereu in atentia presei internationale, mai ales pentru evenimente negative.

Situatiile vanate de presa nu au exclus evolutii pozitive pe plan economic, politic si social, sustine analistul de origine romana, Cornel Ban, doctor in stiinte politice, specializat in economie politica la Univesitatea din Maryland, in prezent director adjunct al programului de Studii de Dezvoltare al Universitatii Brown (SUA), in articolul publicat, miercuri, pe portalul Osservatorio sui Balcani .

"Mass-media internationale nu au fost delicate cu Romania, acoperind evenimentele intr-un stil oriental, tendinta favorizata si de gustul romanilor pentru o autocritica teatrala", comenteaza Ban.

Acesta sustine ca, pana la declansarea crizei economice mondiale, economia Romaniei a marcat una dintre cele mai mari rate de crestere din Europa, concretizata prin cresterea PIB-ului pe cap de locuitor, de la 3.000 de dolari, in 2000, la 9.000 de dolari, zece ani mai tarziu.

Potrivit statisticilor UE, in 2011, PIB-ul pe cap de locuitor din Romania va fi aproape de jumatate din valoarea PIB-ului mediu european.

"Judecand dupa cifre, Romania nu este o tara saraca", scrie Ban, care afirma ca nu se poate trece cu vederea faptul ca, in ciuda cresterii economice, milioane de romani traiesc in continuare in saracie, fara a avea acces la servicii de baza.

Partile bune ale Romaniei

Cornel Ban, cu detasarea celor care privesc lucrurile de la distanta, dincolo de patima damboviteana, afirma ca deceniul 2000-2010 a adus pentru Romania eliminarea riscului violentelor etnice.

Discursurile nationaliste au fost abandonate, iar extrema dreapta a pierdut teren si a devenit irelevanta.

"Liderii ultranationalisti precum Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar nu si-au putut realiza ambitiile politice", scrie Ban.

Pe de alta parte, analistul constata ca riscurile din relatiile cu Ucraina, Rusia si Ungaria nu s-au materializat niciodata. Relatiile romane-ruse par ameliorate, iar Ungaria a devenit unul dintre partenerii de incredere ai Bucurestiului.

Sistem politic disfunctional si nepotism

Politica aplicata din 2000, pana la debutul crizei economice, de Romania a fost aceea a recostructiei industriale, care inca lucreaza mult sub potentialul sau, iar exportul, mai ales cel de automobile, a reusit sa tina tara pe linia de plutire, in timpul crizei.

Cornel Ban lauda realizarile Romaniei si afirma: "Locuiesc in Providence, un oras de 600.000 de locuitori din nord-estul SUA si pot depune marturie ca in Cluj, orasul meu natal, sunt strazi si cladiri scolare mai bune decat cele de aici".

Cu toate acestea, el continua afirmand ca cele mai multe din realizari au fost obtinute cu foarte mare greutate si sunt "surprinzatoare", avand in vedere combinatia dintre un sistem politic disfunctional cronic, nepotism, politici economice cu implicatii distructive si pierderea a aproape unei treimi din forta de munca tanara, din cauza emigrarii, toate acestea facand din Romania o tara candidata la "deceniul pierdut".

Ban critica masurile de austeritate adoptate in timpul crizei, despre care afirma ca vor distruge si compromite pentru mult timp castigurile si dezvoltarea Romaniei.

"Istoriile care povestesc despre noi ne influenteaza viitorul. Mai ales daca vrem sa iesim din impasul actual, in care pare s-a infundat Romania", isi incheie articolul Cornel Ban.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#presa internationala Romania, #economia romaniei, #Guvernul Boc, #criza economica Romania , #romani