Romanii au cea mai mare incredere in primarie, armata, Biserica si ONU. Nu si in partide sau FMI

Luni, 12 August 2013, ora 16:57
2093 citiri
Romanii au cea mai mare incredere in primarie, armata, Biserica si ONU. Nu si in partide sau FMI

Romanii au cea mai mare incredere in primarie, armata, Biserica si ONU, iar cea mai putina in partidele politice, ANSVSA, patronate si FMI, potrivit unui sondaj INSCOP realizat in luna iulie.

Barometrul releva o scadere a increderii romanilor in institutiile politice, in timp ce cota de incredere in institutiile executive, sociale sau private si internationale inregistreaza fluctuatii usoare. Romanii considera prioritara combaterea coruptiei din sistemul sanitar.

Primaria, peste CCR si Guvern

Institutia politica in care romanii au cea mai mare incredere este Primaria, 37,9% dintre respondenti spunand acest lucru, fata de 41,3% la sfarsitul lunii mai, urmata de Curtea Constitutionala a Romaniei cu 35,7% fata de 32,7% la sfarsitul lunii mai si Guvern cu 35,6% fata de 37,3% in masuratoarea precedenta.

Parlamentul este cotat, in sondajul INSCOP, cu 25,8% incredere multa si foarte multa in iulie, fata de 29,1% incredere la finalul lunii mai. Presedintia era cotata in luna mai cu 25,6% incredere, inregistrand in iulie 25,1%. Consiliul Judetean beneficiaza de increderea a 32,9% dintre respondenti (fata de 33,1% in mai). Partidele politice continua sa ocupe ultimul loc in topul increderii in institutiile politice cu 14,7%, fata de 16,8% in sondajul realizat la finalul lunii mai.

Politia, codasa la increderea in institutiile executive

Topul increderii in ceea ce priveste institutiile executive este condus de Armata cu 64,6% incredere multa si foarte multa (fata de 66,9% la masuratoarea precedenta efectuata la sfarsitul lunii mai), urmata de Banca Nationala a Romaniei cu 50% (fata de 51,9% in mai), Serviciul Roman de Informatii cu 48% (fata de 47,3% la masuratoarea precedenta) si Serviciul de Informatii Externe (47,6%, fata de 44% luna trecuta).

In clasamentul increderii in institutiile cu rol executiv urmeaza DNA, care inregistreaza o crestere importanta ajungand la 47,4% incredere multa si foarte multa in iulie, fata de 42% in luna mai. DNA este urmata de Politie cu 45% incredere multa si foarte multa (fata de 46,4% in mai) si ANSVSA cu 35,3% (fata de 37% in mai).

Bancile si institutiile financiare, putina incredere din partea romanilor

La capitolul institutii sociale sau private, romanii au indicat ca au foarte mult incredere in Biserica, 63,9% raspunzand in acest sens fata de 66,1% la sfarsitul lunii mai. In clasament urmeaza universitatile cu 51,9% (fata de 50,2% in mai), presa cu 42,7% (fata de 44,5% in mai), organizatiile societatii civile cu 34,9% (fata de 37,6% in mai), sindicatele cotate la 25,7% incredere (fata de 25,3% la masuratoarea precedenta), bancile cu 22,3% (comparativ cu 21,5% in mai si 18,5% in aprilie) si patronatele cu 21,1% (comparativ cu 21,9% in sondajul anterior).

INSCOP arata ca Biserica atinge un minim al indicelui de incredere, comparativ cu luna martie cand inregistra 69,1% incredere.

Pe primul loc in topul increderii in institutiile internationale se situeaza ONU cu 52,5% (fata de 49,9% in mai), urmata de Uniunea Europeana cotata la 49,1% incredere (fata de 46% in mai) si NATO cu 48,2% (comparativ 49,5% in sondajul anterior). Parlamentul European stagneaza la 44,8% fata de sondajul din luna mai. Comisia Europeana inregistreaza 44,4% incredere (fata de 44,1% in mai), in timp ce Banca Mondiala si FMI inregistreaza 34,7% (35,2% in mai), respectiv 29% (30,1% in mai).

Sanatatea, domeniul cu cea mai mare nevoie de combatere a coruptiei

In ceea ce priveste opinia populatiei referitoare la domeniul in care institutiile abilitate ale statului ar trebui sa se implice cel mai mult pentru combaterea coruptiei, cei mai multi dintre romani - 33,6% - indica sistemul de sanatate, urmat de institutiile administratiei centrale (31,2%). 15% dintre romani asteapta actiuni de combatere a coruptiei din sistemul de invatamant, iar alti 15% actiuni de combatere a coruptiei in administratia locala.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 12 - 21 iulie. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani incredere Biserica, #romani incredere Armata, #romani incredere institutii, #romani incredere Primarie , #romani