Romanii au consumat mai multa bere in 2012 fata de anul trecut

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:23
2386 citiri
Romanii au consumat mai multa bere in 2012 fata de anul trecut

Consumul de bere din Romania a inregistrat in primul semestru al anului 2012 o crestere in volum de 4% fata de perioada similara a anului trecut, insumand 8,3 milioane hectolitri (hl), se arata intr-un comunicat al Asociatiei Berarii Romaniei.

Volumul de vanzari inregistrat in perioada ianuarie - iunie 2012 de catre membrii Asociatiei Berarii Romaniei - Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries si United Romanian Breweries - a urmat acelasi trend, atingand 7,8 milioane hl, in crestere cu 5,4% fata de aceeasi perioada din 2011.

"Aceasta evolutie se datoreaza unui cumul de factori care a generat la nivel de piata reluarea unui trend pozitiv. Astfel, temperaturile ridicate si Campionatul European de Fotbal au reusit sa creeze un context favorabil revenirii unor obiceiuri de consum pe care perioada de criza le modificase intr-o mare masura", a declarat Hezy Ovadia, Presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

In prezent, peste 98% din cantitatea de bere consumata in Romania este asigurata din productia interna, piata berii inregistrand cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara.

Industria berii genereaza in total un numar de 76.000 locuri de munca, atat in unitatile de productie, cat si in sectoare adiacente precum retail, industrie ospitaliera, furnizori si distribuitori.

Piata berii s-a confruntat incepand din 2008 cu o contractie importanta la nivelul consumului, scaderea cumulata in anii 2009 si 2010 atingand 16%. Perioada de acalmie din 2011, cand piata a dat semne de stabilizare, a fost inlocuita in chiar primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului.

Scaderea consumului de bere la nivelul pietei a avut in cei deja patru ani de recesiune profunde implicatii negative la nivelul intregii industrii a berii, in special de natura sociala. Astfel, in doar trei ani, numarul locurilor de munca generate de industria berii la nivelul intregii economii a tarii, direct si indirect, s-a redus cu un procent important, de 21%, scazand de la 96.400, la 76.000.

In anul 2011, volumul total al pietei berii a atins 17 milioane hl, mentinandu-se la nivelul anului precedent, iar vanzarile realizate de membrii Asociatiei Berarii Romaniei au atins un volum de 15,6 milioane hl. Investitiile totale efectuate de membrii asociatiei au inregistrat la nivelul anului trecut 61 milioane euro, in crestere cu 10 milioane euro fata de 2010.

Avand ca referinta datele furnizate de ultimul recensamant al populatiei Romaniei, consumul de bere per capita in 2011 a atins valoarea de 89 litri.

Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in anul 2004, avand misiunea de a promova si dezvolta o industrie a berii responsabila si puternica in Romania.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#romani consum bere, #consum bere Romania crestere , #romani