Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Impactul epidemiei de coronavirus: 49% dintre romani au redus cheltuielile la minimum, iar 1 din 4 are probleme financiare

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 09:41
6748 citiri
Impactul epidemiei de coronavirus: 49% dintre romani au redus cheltuielile la minimum, iar 1 din 4 are probleme financiare
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru marea majoritate a romanilor, epidemia de coronavirus inseamna o schimbare radicala a stilului de viata, a perceptiilor asupra vietii in general, precum si o reconsiderare a valorilor personale. Astfel, aproape jumatate dintre participantii la un sondaj recent declara ca au optat sa isi reduca cheltuielile la minimum. In plus, se gandesc de doua ori inainte de a cumpara ceva.

Cercetarea de piata realizata de MKOR evidentiaza impactul acestui virus in tara noastra, precum si atitudinile populatiei legate de aceste schimbari.

Sentimentul general pare sa fie ca distantarea sociala este inteleasa, respectata si incurajata puternic de romani. Totusi, sunt constienti de impactul asupra relatiilor interumane, iar schimbarea radicala a rutinei duce la o stare de confuzie si soc.

Dorul de copiii lasati la bunici, imposibilitatea de a-si vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii sunt chestiuni dureroase, dar este recunoscut ca fiind un lucru benefic pentru a trece cat mai repede si cu cat mai putine daune peste aceasta perioada.

Constientizarea crizei ce va veni ii determina pe indivizi sa puna sub semnul intrebarii stabilitatea financiara si sa renunte la micile rasfaturi cu care multi erau obisnuiti (mersul la mall, la salon, in city-break-uri sau vacante). Prioritar devine acum traiul zilnic, cu necesitatile sale.

Importanta prezentului ocupa in aceste momente primul loc in lista prioritatilor, timpul petrecut cu familia si cei apropiati, sanatatea si bunastarea acestora fiind cele mai de pret lucruri.

In timp ce femeile tind sa puna mai mult accentul pe importanta relatiilor interumane si fac apel la solidaritate si credinta, barbatii enunta o perspectiva politico-economica negativa, concentrandu-se pe certitudinea unui viitor intunecat, cu multe lacune. Tot ei sunt mai degraba adeptii teoriilor conspirative in legatura cu declansarea epidemiei si criza economica previzionata.

Cand vine vorba despre atitudinea autoritatilor fata de aceasta situatie iesita din comun, la momentul aplicarii chestionarului, majoritatea respondentilor erau de parere ca regulile puteau fi mai drastice, pentru a fi cat mai eficiente. Amenzile date celor ce incalca regulile ar trebui sa fie mai aspre, iar recomandarile autoritatilor expuse mai autoritar.

"Suntem convinsi ca acest tip de intelegere a impactului distantarii sociale va lasa urme in mentalul colectiv si in societatea de consum, asa cum o cunoastem. Iar rolul nostru, ca cercetatori, este sa reflectam cat mai bine aceste schimbari, asa incat autoritatile, companiile si oamenii sa poata lua decizii informate pentru viitor", a mentionat Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

Rezultatele studiului

Distantarea sociala

Limitarea posibilitatii de libera miscare este resimtita de 69% dintre romani, si a condus la schimbarea planurilor personale (44%) si profesionale (18%), mai ales a celor legate de calatorii.

Obiceiuri de zi cu zi

Aproape toti romanii (98%) si-au schimbat obiceiurile de zi cu zi, ca raspuns la epidemia de Coronavirus (COVID-19). In aceasta perioada, 82% se spala si se dezinfecteaza mai des pe maini, iar 75% evita spatiile publice, iesind afara doar pentru drumurile de stricta necesitate. Mai mult, 46% dintre persoane isi iau masuri de precautie suplimentara, alegand sa poarte masca si manusi atunci cand ies din casa.

Obiceiuri de cumparare

Schimbarile de comportament se reflecta si in obiceiurile de cumparare, aproape jumatate dintre romani alegand sa reduca cheltuielile la minimum (49%), gandindu-se de doua ori inainte de a face o cheltuiala (42%). In plus, 30% se indreapta catre cumparaturile online zilele acestea, mai mult decat o faceau inainte de epidemia de coronavirus. Aproximativ 1 din 4 persoane si-au asigurat provizii de mancare si alte produse de baza pentru aceasta perioada.

Valori personale

Epidemia de coronavirus are si un impact pozitiv, in sensul in care mai multi romani isi manifesta mai mult grija fata de prieteni si familie (37%) ori petrec mai mult timp cu copiii (25%).

Lucrul de acasa

Pentru mai mult de jumatate (56%) dintre romanii care au un loc de munca, lucrul de acasa nu este posibil, din cauza specificului muncii pe care o realizeaza. Dupa declansarea epidemiei de COVID-19, 34% dintre angajati si-au adaptat modul de lucru, alegand sa lucreze de acasa, fie partial (22%), fie in totalitate (12%). Acestora li se adauga alti 9%, care obisnuiau sa lucreze de acasa si inainte.

Impact economic

Dupa nici trei saptamani de la declansarea restrictiilor ca urmare a epidemiei de coronavirus, aproape o patrime dintre cei intervievati au suferit deja o reducere a veniturilor. Mai mult, 19% din populatia activa a intrat in situatie de risc in aceasta perioada, in urma suspendarii temporare a contractului de munca (8%), a intrarii in somaj tehnic (7%) sau chiar a pierderii locului de munca (4%).

Increderea in autoritati

Romanii investesc autoritatile statului cu un nivel mediu de incredere fata de capacitatea de gestionare a crizei cauzate de epidemia de coronavirus in Romania (de 3,84 puncte din 7 maxim posibile).

Studiul a fost realizat in perioada 26-28 martie 2020, pe un esantion de 1621 de respondenti, reprezentativ la nivel national pe criterii de gen, varsta (18+) si distributie geografica. Nivel de incredere 95%, eroare maxima +/-2.4%.

Urmareste LIVE cele mai noi date despre criza COVID-19 in Romania si in lume

C.P.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#studiu romani cheltuieli coronavirus, #romani bani coronavirus, #studiu romani bani, #studiu romania cheltuieli, #studiu romani coronavirus , #romani