Romanii nu-si ingrijesc dintii - 40% dintre copii au carii

Joi, 07 August 2014, ora 18:23
2521 citiri
Romanii nu-si ingrijesc dintii - 40% dintre copii au carii

Copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale, copiii romani fiind afectati de carii in proportie de 40%.

O arata un raport al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii privind situatia raspandirii cariilor dentare in tarile Europei Centrale si de Est.

Dentistii, despre taierea fondurilor bugetare: Romanii vor ramane fara dinti!

Potrivit raportului dat publicitatii joi, problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sanatate dentara precara includ: afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afectiunile respiratorii, nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.

"In Romania, procentul copiilor afectati de carie se ridica la 40%. Este important de mentionat ca perspectiva pozitiva exista, deoarece caria dentara poate fi prevenita, iar in etapa incipienta, evolutia cariei este reversibila prin tratament corespunzator", a declarat dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii.

Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie

Conform studiilor, romanii au conceptii gresite in legatura cu afectiunile dentare, 92% dintre ei considerand ca "mai devreme sau mai tarziu, oricine va avea carii dentare".

90% dintre romani stiu ca nu-si ingrijesc suficient dintii

Un sfert dintre persoanele investigate considera ca nu stiu cum pot preveni aparitia cariilor. De asemenea, 90% dintre romani sunt constienti de faptul ca nu au suficienta grija de dintii lor.

Raportul privind caria dentara elaborat de Alianta pentru un Viitor Fara Carii a dus la initierea unei campanii de educatie publica in opt tari din Europa Centrala si de Est, printre care si in Romania, centrata pe educarea populatiei cu privire la caria dentara si pe lansarea unei miscari ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afectiuni.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#romani probleme dinti, #romani stomatolog, #copii Romania carii , #romani