Romanii s-au obisnuit cu criza si sunt mai atenti la cumparaturi - studiu GfK

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 23:25
1677 citiri
Romanii s-au obisnuit cu criza si sunt mai atenti la cumparaturi - studiu GfK

Consumul casnic de bunuri de uz curent a scazut cu 5% in moneda nationala in primele trei trimestre ale anului 2010, comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Totusi, romanii s-au obisnuit cu dificultatile economice si au invatat sa fie mai atenti la cumparaturi.

Potrivit unui studiu realizat de GfK Romania, segmentul alimentelor din grupa de baza a fost cel mai putin afectat de scaderea cheltuielilor si s-a diminuat cu 3% in perioada ianuarie - septembrie 2010 fata de aceeasi perioada a anului 2009, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Produsele pregatite acasa, care inseamna 22% din valoarea produselor alimentare de baza, reprezinta o buna alternativa pentru a face fata crizei si a sustine consumul.

In acelasi timp, produsele neesentiale non-alimentare au inregistrat cea mai mare scadere valorica (cu mai mult de 9%), principalul motiv fiind o frecventa de cumparare mai mica. Cu toate acestea, in aceasta categorie se remarca o preferinta pentru ambalaje mai mari (upsizing), ca masura de a economisi bani.

"In ultimii doi ani, consumatorii romani au trecut de la soc la obisnuinta in privinta crizei. Intre timp au devenit atenti si exigenti cu achizitiile lor, si-au moderat consumul, dar inca mai gasesc bani pentru produsele de baza", spune Raluca Raschip, Consumer Tracking Director GfK Romania.

Marcile proprii au inceput sa fie o alternativa la marcile nationale si datorita beneficiilor lor "de baza". Desi ponderea valorii marcilor proprii in total FMCG este una dintre cele mai mici din Europa de Est (5%, fata de 18%), evolutia a fost accelerata in cursul anului 2010 de la 4% in luna ianuarie 2010 la aproape 7% in septembrie.

Exista, de asemenea unele diferente pe categorii: in timp ce in segmentul produselor alimentare marcile proprii s-au dezvoltat deoarece au fost cumparate mai des, pentru produsele non-alimentare au fost atrasi mai multi consumatori. Smantana, ketchup-ul si prosoapele de bucatarie sunt unele dintre categoriile cu cea mai mare crestere in cota marcilor proprii. Crescand, in principal, prin accesibilitatea lor, este posibil sa fie nu numai o optiune pentru cumparatori atunci cand decid in interiorul unei categorii, ci, de asemenea, o ancora puternica pentru un retailer in incercarea sa de a loializa si mari franciza, mai arata studiul GfK Romania.

S-au dezvoltat outlet-urile si magazinele de tip discounter

Expertii remarca si evolutia outlet-urilor din ultimii ani care arata o dezvoltare extrem de dinamica a comertului modern de la 33% in 2006 la 45% cota de piata in 2010. Principalul motor a fost expansiunea hypermarket-urilor si a magazinelor de tip discounter, in detrimentul supermarketurilor si al magazinelor alimentare mici.

Urmand tendinta regiunii, magazinele de tip discounter au reprezentat formatul castigator in perioada de criza, dar cota acestora in Romania (10%) este mai mica decat nivelul mediu din Europa de Est, de 17%.

Pe de alta parte, piata romaneasca de retail este inca foarte fragmentata, cu top 5 retaileri care acopera doar 22% din FMCG, comparativ cu 70% in Slovacia. "Exista inca loc pentru noii veniti, in timp ce concurenta se va intensifica in urmatorii ani", adauga Raluca Raschip.

Studiul are la baza informatii obtinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 categorii de bunuri de larg consum prin intermediul cercetarii de tip Panel de Consumatori a GfK Romania, pe un esantion de 2,200 gospodarii, reprezentativ la nivel national.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#criza scadere consum, #studiu romani cumparaturi, #criza roamni cheltuieli , #romani