Romanii, un popor obosit

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 23:59
10289 citiri
Romanii, un popor obosit
Foto: turismalba.ro

Cred ca dupa 20 de ani de libertate, cand mai multa, cand mai putina, rastimp in care democratia a fost cand maltrata, cand alungata, cu efecte ale eliberarii de comunism perverse, romanii au obosit.

Clasa politica a dezamagit in totalitate. De la taranisti, la liberali si de la democrat liberali la social democrat, toate partidele sunt compromise in prezent.

Democratia, care ar fi trebuit sa sustina lumea si clasa politica, s-a uzat. Nici mare lucru nu a mai ramas din democratia in sensul in care noi am visat-o inainte de '89 si apoi am studiat-o sau am cunoscut-o in alte tari, nici iluzia libertatii din ultimii 20 de ani nu ne-a ajutat prea mult. Cel mai grav lucru este ca politicul a esuat lamentabil. Sondajele au demonstrat, de altfel, ca romanii au cea mai scazuta incredere in tot ceea ce tine de politica si manifestarea ei in viata noastra de zi cu zi.

Partidele politice, Parlamentul, Guvernul si Presedintia Romaniei sunt printre cele mai subrede institutii in privinta increderii populatiei. Cred ca exista un foarte mic numar de persoane care inca mai spera si mai crede in ideea ca un anumit partid ar putea sa ne mai salveze. Sau ca schimbarea partidului aflat la putere ar putea sa aduca lumina in viata noastra.

Acest scepticism tot mai accentuat, agravat de gafele si prostiile guvernantilor, de scaderea nivelului de trai si de inrautatirea perspectivei asupra viitorului au darul de a-i slei pe romani de putere de a mai spera. Tragic este ca la aceasta ora a disparut speranta si increderea ca, intr-un viitor oarecare, ar putea sa fie mai bine. Si mai bine. Sau ca noi am putea cumva influenta mersul istoriei.

Ca un blestem ciudat, dezamagirea tot mai mare actiunea ca si cum ceva ne-ar paraliza orice avant inspre viitor. Prezentul ne infioara si ne face sa ne temem de ce s-ar putea intampla maine sau poimaine. Viitorul a ajuns sa ne oboseasca, el nu ne mai da puterea de a visa si de a avea incredere in noi si in ceea ce putem face. El ne asomeaza simturile si ne taie toate sperantele.

Cine a fost de vina si cine a contribuit cel mai mult la acest deznodamant dramatic? Ei, aceiasi politicieni care s-au perindat si s-au succedat incontinuu la Putere in ultimii 20 de ani? Sau noi, cei care i-am ales, le-am girat faptele, dar nu le-am sanctionat greselile si, in general, nu am putut sa vedem dincolo de promosiunile si vorbaria lor gaunoasa?

Acum nici nu mai conteaza. Oricum nu am invatat nimic. Nici din greselile altora si cu atat mai putin din cele proprii. In schimb, ne-am dezbinat, ne-am impartit mereu in tabere, in grupuri si categorii, iar apoi ne-am apucat sa ne spargem capetele - intr-un gest disperat si masochist. Cine ne-a mai si dezbinat... aproape ca nu mai conteaza. Sa fie si doar Traian Basescu de vina si tot nu ne scuza. Ba dimpotriva. Cat de prosti am putut fi?

Am ajuns astazi obositi si fara viitor. Obositi sa mai speram si obositi sa mai luptam - cu ei, cu noi, cu ceilalti. In acest tipar logic, ei - toti politicienii si toate partidele, in aceeasi masura - au introdus in limbajul lor obiectii urii noastre. Ura insa epuizeaza. Ea te consuma si te lasa istovit. Cine mai are putere cat de cat pleaca din tara. Restul ramanem aici, fara sperante.

Cei care ne trezim inca intre granitele Romaniei avem o companie greu de suportat, cel mai obositor dintre toate pacatele - corul celor care percep realitatea ca pe o mare implinire a destinului Romaniei. Desi ne prabusim in gol, altii reusesc sa vada in asta ascensiunea la cer. Doar o problema a punctului din care privesti.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
#Romania, #destinul poporului roman, #Traian Basescu, #modernizarea Romaniei, #prabusirea economiei , #romani
Comentarii
Poza dianatudor
dianatudor
rank 5
CITAT: "Democratia, care ar fi trebuit sa sustina lumea si clasa politica, s-a uzat. Nici mare lucru nu a mai ramas din democratia in sensul in care noi am visat-o inainte de '89"