Sa ne amintim: Operatiunea 60.000

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 23:35
5688 citiri
Sa ne amintim: Operatiunea 60.000

Evacuarea Crimeii pe calea apei a trupelor romane si germane intre 12 aprilie si 13 mai 1944 a fost cea mai ampla operatiune a marinei romanesti, aproape intreaga flota militara fiind folosita pentru a transporta trupele incercuite din peninsula in Constanta.

Primavara anului 1944 a surprins Armata 17 germana si cele 7 divizii romanesti blocate in Crimeea. In nord si est liniile de aparare nu mai rezistau sub atacurile armatei sovietice si pentru a se evita o pierdere a acestor corpuri de armata s-a luat decizia de a evacua peninsula.

Se pune in aplicare Operatiunea 60.000, nume dat cu referire la numarul estimativ de efective romanesti in penisula. Soldatii blocati urmau sa fie retrasi de flota maritima romaneasca si germana din Marea Neagra la Constanta, dar drumul era deosebit de lung si periculos, distanta intre cele doua porturi fiind de 400 de km si patrulata de marina si fortele aeriene sovietice ce incercau sa impiedice retragerea fortelor germano-romane.

Evacuarea din Sevastopol

Pe data de 12 aprilie se incepe retragerea. Navele germane si romanesti soseau in Sevastopol in ele imbarcandu-se nu numai soldati si raniti, dar si civili, voluntari si prizonieri de razboi rusi. Chiar daca plecau din peninsula soldatii nu erau in siguranta pana nu ajungeau in Constanta.

Nave sovietice hartuiau convoaiele, submarinele atacau vapoarele slab aparate si aviatia continua sa faca pagube, suportul aerian pentru fortele germano-romane fiind slab. In ciuda acestor conditii peste 73.000 de oameni au fost transportati din Crimeea in Constanta, 700 fiind ucisi in timpul atacurilor pe mare.

Evacuarea din Khersones

A doua faza a operatiunii dintre 6 si 13 mai a fost si cea mai periculoasa. Dupa ce golful Severnaya a fost cucerit de sovietici, evacuarea din Sevastopol a fost facuta imposibila asa ca zona de asamblare se muta in Peninsula Khersones. Mai mult aeroportul din regiune a fost bombardat de artileria sovietica lipsind in totalitate fortele terestre si maritime de suport aerian.

Navele ce se apropiau erau atacate incontinuu de foc de artilerie si de aviatie. Cel mai dramatic eveniment a fost cel al scufundarii transportoarelor germane Teja si Totila. Amandoua aveau ambarcati circa 10.000 de soldati. La ora 9:30 convoiul a fost atacat de circa 20 de avioane Sturmovik. Totila a fost distrusa omorand pe cei 5.000 de ostasi aflati la bord.

In dupa-amiaza aceleasi zile Teja a fost si ea scufundata. In total 10.000 de oameni au murit, dintre care 4.000 erau romani. Scufundarea Tejei si a Totilei au produs majoritatea victimelor din intreaga evacuare.

Distrugatorul Ferdinand

In dimineata de 11 mai distrugatorul Ferdinand ajunge la Khersones. Echipajul nefiind informat de faptul ca golful Severnaya era in mainile inamicilor se apropie si devine tinta atacurilor de artilerie sovietice de pe mal. O nava germana se apropie si ii ghideaza in larg.

Dupa aceea sunt informati de noul loc de evacuare. Dupa incarcarea trupelor primeste permisiunea de a se reintoarce la Constanta. In acelasi timp primesc si cererea din partea amiralului german Helmuth Brinkmann de a mai ramane pentru a proteja zona. Desi risca sa fie scufundata sub atacurile puternice comandantul navei, Titus Samson decide sa ramana pentru a atrage focul inamic asupra sa si astfel sa permita mai multor nave de mici dimensiuni sa scape nevatamate, care ar fi fost tinte sigure pentru aviatia sovietica.

Distrugatorul asigura foc de acoperire si incepe sa atace inclusiv cu tunurile de 120 mm dispersand formatiile de bombardiere inamice care se apropiau, in timp ce apararea antiaeriana incerca sa angajeze avionele in lupta. Este atacat in decursul a patru ore de 33 de ori de aviatia inamica. In cele din urma este lovit si pierde combustibil si paraseste peninsula Khersones foarte avariat. In timpul intoarcerii echipajul salveaza si opt oameni ce supravietuisera scufundarii Tejei.

La cativa kilometri de Constanta a ramas fara combustibil si a trebuit sa fie remorcat pana in port. Distrugatorul a pierdut 11 membri ai echipajului si alti 28 au fost raniti. Nu numai navele de suprafata s-au facut remarcate ci si submarinele romanesti. Intre 10 si 27 mai Marsuinul a distras fortele navale sovietice din atacul asupra convoaielor fiind atacat de 8 ori si grenadat de peste 200 de ori de aviatia sovietica.

Bilantul evacuarii

A doua faza a operatiunii a salvat 47.000 de oameni in conditiile in care armata sovietica a fost mult mai agresiva si avea superioritate aeriana si navala. Evacuarea Crimeii a fost un succes pentru marina romaneasca primind felicitari din partea autoritatilor germane pentru capacitatea de organizare, dar si spiritul de sacrificiu demonstrat.

In total peste 120.000 de oameni fusesera salvati, dar daca se ia in calcul faptul ca Armata 17 avea 220.000 de soldati o evacuare timpurie putea sa salveze un numar si mai mare. Armata romana a putut sa isi salveze 37.000 de soldati, 25.000 cazand victime luptelor inainte de evacuare.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#evacuare Crimeea operatiune, #armata romana germana Crimeea , #romani