Ziare.com

Sa ne amintim: Viata maresalului Antonescu

Duminica, 01 August 2010, ora 09:03

   

Sa ne amintim: Viata maresalului Antonescu
Ion Antonescu este una dintre personalitatile cele mai influente ale Romaniei interbelice, a participat in cel de-al doilea razboi balcanic si in Primul Razboi Mondial, a intrat deseori in conflict cu regele Carol al II-lea afectandu-i cariera, dar in acelasi timp propulsandu-i imaginea publica si in calitate de prim-ministru al tarii a pus tara intr-o coliziune directa cu fortele armate ale Rusiei sovietice pentru a recupera Basarabia si Bucovina.

Crescut intr-o familie cu o traditie militara, tanarul Ion Antonescu a calcat pe urmele tatalui sau. A absolvit scolile militare de la Craiova si Iasi si cea de Cavalerie.

In timpul rascoalei taranesti din 1907, comanda un detasament de soldati care apara intrarea in Galati. I-a convins pe taranii ce fortau intrarea in oras sa renunte, fara a fi nevoit a face uz de arma, primind felicitari din partea superiorilor sai, dar si din partea viitorului monarh, Ferdinand Hohenzollern-Sigmaringen.

A participat in cel de-al doilea razboi balcanic, fiind sef al biroului de operatii al Diviziei 1 Cavalerie si odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial a creat planul de aparare a Bucurestiului in urma avansurilor armatelor Puterilor Centrale in 1916.

Dupa caderea Capitalei, administratia si armata s-au retras in Moldova. A fost numit sef al statului major al generalului Constantin Prezan. Aici a ajutat la crearea planurilor prin care ofensiva germana a fost oprita in timpul bataliilor de la Marasesti.

A avut un rol important in infrangerea armatei comuniste ungare si mai apoi in ocuparea Budapestei de catre armata romana si a primit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

A fost atasat militar intre anii 1922 si 1926, comandant al Scolii Superioare de Razboi intre 1927 si 1930, seful Marelui Stat Major al armatei in perioada 1933, 1934 si Ministru al Apararii intre 1937 si 1938.

Antonescu la putere

In urma anilor de instabilitate si de subrezire a democratiei, culminand cu pierderile teritoriale, domnia lui Carol al II-lea este contestata din ce in ce mai mult. Pe 3 septembrie se declanseaza proteste de strada si in incercarea de a redresa situatia, Carol al II-lea ii ofera lui Ion Antonescu mandatul de a forma un guvern de uniune nationala.

In seara de 5 septembrie, Antonescu ii cere sa renunte la tron, pe fondul protestelor anticarliste din ce in ce mai nuantate. Dupa consultari cu Antonescu si restul liderilor partidelor, regele abdica, se expatriaza si ii lasa tronul fiului sau, Mihai. Ion Antonescu fiind izolat pe scena politica, membrii partidelor istorice neimplicandu-se suficient, intra in alianta cu legionarii, una dintre cele mai puternice forte politice din tara la acel moment.

Romania astfel devine stat national-legionar la conducerea caruia se afla Ion Antonescu si legionarii condusi de Horia Sima.

Antonescu si miscarea legionara

Garda de Fier, imprumutand tacticile S.A. si S.S. impun un climat instabil si promoveaza teroarea. Dupa luni de violente, acestia incearca sa il dea jos pe Antonescu, insa pe 23 ianuarie rebeliunea lor este invinsa, Antonescu primind sprijinul lui Hitler pentru a ramane la putere.

Pe 27 ianuarie, se formeaza un nou guvern din militari si tehnocrati. Dupa acel moment, Antonescu renunta la denumirea de stat national-legionar, izoleaza casa regala, interzice activitatea politica, dar nu stinghereste legaturile dintre partidele istorice, presa este strans controlata si se construiesc tabere de munca pentru someri.

Perioada anilor 1941-1944

Pe plan extern, Romania a semnat Pactul Tripartit pe 23 noiembrie 1940, prin care se alia cu puterile Axei, ca in iunie 1941 sa se porneasca razboiul impotriva Uniunii Sovietice. In august, odata cu restabilirea granitelor estice a primit prin decret regal titlul de Maresal, pentru meritele sale.

Poate una din cele mai dezbatute decizii ale sale a fost cea de a trece Nistrul, continuand razboiul. Mai apoi, regiunea transnistreana nou cucerita a fost si locatia primara a holocaustului din Romania, iar actiunile impotriva evreilor au continuat pana in toamna anului 1942, cand s-a luat decizia de a amana pe termen nedefinit deportarea lor.

Pe masura ce luptele in est se precipitau, Antonescu mareste efectivele romanesti la cererea lui Hitler. Acum aproape 500.000 de soldati romani luptau pe frontul de est.

Odata cu infrangerea de la Stalingrad, armatele germano-romane au batut in retragere si s-a cautat sa faca pace cu Aliatii. Henry Wilson, comandantul teatrului mediteranean, a prezentat un ultimatum Romaniei, dar Maresalul, dupa o noua vizita la Hitler, a decis continuarea razboiului alaturi de Reich.

Sfarsitul lui Antonescu

In august 1944, a inceput Batalia pentru Romania. Cucerirea tarii fiind iminenta, fortele politice romanesti s-au coalizat sub regele Mihai I si pe data de 23 august 1944, monarhul l-a chemat pe Ion Antonescu pentru o intrevedere.

Aici el i-a cerut Maresalului sa scoata Romania din Axa, Antonescu a refuzat, moment in care a fost arestat. Din toamna lui 1944 pana in primavara lui 1946 a fost in detentie in URSS sub interogatoriul autoritatilor sovietice. A avut si o incercare de sinucidere dupa un interogatoriu mai dur, dupa aceea avand o paza constanta.

Predat de sovietici noului regim din Romania, a fost acuzat de crime de razboi si condamnat la moarte. Este executat la 1 iunie 1946.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7156 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
34 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Maresalul devenit brand politic

Un bun militar, avansat ca maresal alaturi de Jodl, Mannerheim, Manstein, Rundsted, Goering, Guderian, Rommel, Paulus...
Daca a avut controverse cu Carol al II-lea? Si-au spus parerea.
In 4 septembrie 1940 MS regele Carol a inteles ca este vremea pentru o intoarcere de 180 de grade in politica romana. Dintr-o tara pro Franta si pro-Anglia, cele care ne ajutasera pentru Romania Mare in primul razboi mondial, dupa infringerea Frantei in 15 iunie 1940, Romania intra sub presiunea URSS prin pactul Molotov Ribbentrop. Hienele sovietice intra in Basarabia pe 28 iunie fiind sprijiniti si de Partidul Comunist Roman, inclusiv dezertorul cazangiu Gheorghe Gheorghiu Dej si dezertorul cizmar Ceausescu Nicolae. Toate partidele comuniste din lume sprijineau pe atunci URSS.
In august 1940 germania da Ardealul prietenilor unguri, iar cadrilaterul prietenilor bulgari.
Politica lui Carol dupa 1930 a fost una de continuare a democratizarii, a progresului romaniei. Printre altele stopind fascismul. Politicieni democrati si prim ministri erau asasinati de fascisti in Italia, Germania, Japonia, Spania.
In Romania au fost asasinati 2 prim ministri (Duca si Calinescu) Vicele Iorga, Madgearu...
Neutralitatea Romaniei in septembrie 1939 a permis armatei, guvernului si tezaurului polonez sa traverseze romania, multi in drum spre Londra.
Asta a fost politica de neutralitate a lui Carol II

 

Niste informatie prin linkurile pe care le pun mai jos despre Antonescu

Cred ca sint inportante si merita zaute si citite.

http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=106&t=165650

http://www.youtube.com/verify_age?next_url=http%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3DtuOsecaN9lE

http://www.worldwar2.ro/arr/?language=en&article=96

http://www.worldwar2.ro/operatii/?article=8

 

Maresalul Antonescu a fost ucis cu singe rece de cei din gasca lui Brucan, Nikolski si a altor oligofreni evrei ce au adus comunismul in Rusia si mai apoi si la noi!!!

In numele luptei de clasa s-a faptului de a fi roman.

 

 

nea gelu, pe ce te bazezi cand faci asemenea afirmatii ?

ca oVrEii au adus coMunisMul in Ro se sTie, daR cuM raMane cu omOraTul lui AnTonescu de caTre oVrei ? poTi dEzvolTa ?

Un articol incomplet și tendențios

Dacă Holocaustul din Romania este indoielnic și TREBUIE dovedit cu acte ORIGINALE, NEmăsluite de mincinoșii mondiali, nu se pomenește NIMIC despre activitatea mareșalului Ion Antonescu de a SALVA mii și mii și mii de evrei, fie din Romania, fie din Transilvania ocupată de hortiști.
Nu se pomenește de evreii angajați la fime bucureșetene la recomandarea lui Antonescu pentru a nu fi deportați de germani ! Numai la Institutul de Statistică București a angajat peste 2000 evrei !
Nu se pomenește de facilitățile acordate evreilor de a emigra in Palestina (aici ii dau peste nas evreului diversionist "Miorgu" care debitează prostia că "poporul palestinian" a fost inființat după 1948 !) - vezi și cazul vaporului "Struma" : http://history1900s.about.com/od/holocaust/a/struma.htm sau http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005410 (The Romanian port of Constanta, on the Black Sea, was a major embarkation point for Jews attempting to leave Europe for Palestine. Thousands of Jews, desperate to escape the Germans, took the route by boat from Constanta via Turkey to Palestine, despite British immigration restrictions.)
Nu se pomenește despre REFUZUL lui Antonescu dat lui Hitler de a deporta evreii romani.
Nu se pomenește despre Testamentul evreului Dr. Wilhelm Fielderman (senator in Parlamentul Romaniei in momentul "Holocaustului") care-l CINSTEA pe Ion Antonescu.
Nu se pomenește despre acțiunile criminale ale evreilor moldoveni și basarabeni contra poporului roman, inclusiv episodul Odessa care a condus la represalii locale.
PS - rog evreii să nu mă agaseze cu minciunile și RĂUTATEA lor congenitală ! VREAU ADEVĂRUL ! De ce-l ASCUNDEȚI ??!

Uite aici!!!

"In Biroul Politic al CC al PCR, cel mai autoritar organism politic la acea vreme, erau: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Robinsohn Puker, Teohai Georgescu (alias Burach Tescovici) si Vasile Luca (alias Luka Laszlo), respectiv un roman si trei alogeni.

In cartea sa, Primejdii, incercări, miracole, rabinul-sef din Romania, Moses Rosen, scria: Dej si Luca erau socotiti formal, primii, insă toată lumea stia că ea (Ana Pauker n.a.) era numărul unu...

In PC(b) urmasii lui Cain detineau puterea in proportie mai mare de 80%. In compensatie toate sectiile Comitetului Central erau conduse de acestia, astfel:

1. Mihai Roller. A condus sectia de istorie. Este făcut academician. Nu avea studiile terminate. Iată cei mai apropiati colaboratori ai săi:

2. Filipovici (venit si el din URSS).

3. Onesacu Marcu (nume de imprumut). Absolvent al Facultătii de drept din Bucuresti.

4. Marusohn. Studii medii.

5. Krakauer Charlota. Profesoară de franceză.

6. Langfelder Paul. Venit din Occident in 1946. Nu stia romaneste.

7. Aronovici.Arhitect.

8. Milka Herscovici.

9. Iosif Chisinevschi. A condus sectia de propagandă. Evreu Basarabean. L-a avut alături pe evreul transnistrian

10. Miron Costantinescu. Impreună si-au adus contributia la uciderea bestială, cu ranga, a lui Lucretiu Pătrăscanu, care avea “vina" că se declarase roman.

11.Teodor Rudenco. A condus sectia de cultură. Evreu din Basarabia. Acum apar “poetii muncitori" Ion Păun Pincio, Marcel Breslasu, A.Toma, E. Frunză, Th. Neculută s. a.

12.Vincze. A condus sectia pentru indrumarea si controlul armatei, justitiei si securitătii. Evreu ungur.

13. Ghizela Vass. A condus sectia externe. Evreică maghiară. Asistată de 14. Lidia Lăzărescu (nume de imprumut), 15. Olga Deuth, 16. Andrei Goantă (nume de imprumut).

In ministere situatia era identică:

17. Ana Robinsohn Pauker. Evreică. Ministrul Afacerilor Externe. Ii avea ca adjuncti pe 18. Eduard Mezincescu (Mezingher), evreu. 19. Grigore Preoteasa. Căsătorit cu o evreică, 20. Nicolae Cioroiu. Căsătorit cu o evreică.

Toti directorii din Ministerul Afacerilor Externe erau evrei :

21. Lăzărescu, 22. Mircea Bălănescu, 23. B. Serban, 24. Clara Ardeleanu, 25. Ida Felix, 26. E. Păsculescu, 27. Ana Toma, 28. Cornel Bogdan, 29. Petre Iosif, 30. Dionisie Ionescu, 31. Nicu Serban."

Si aici!!!

"Ambasadori evrei: 32. Gheorghe Stoica, la Berlin, 33. Davidovici, in Israel, 34. Simion Bughici, la Moscova, 35. Mircea Bălănescu, la Paris, 36. Petre Iosif, la Roma, 37. Silviu Brucan (Samuil Brukner), la Washington.
Toamna, cand incepeau sesiunile ONU, mass-media care anunta sosirea delegatiilor se amuza, anuntand că Israelul a veni la sesiune cu două delegatii, una din Israel si alta din Romania.
In ministerul de externe singurii romani erau femeile de serviciu, portarii si soferii. In rest “poporul ales".
Circula atunci in minister o vorbă de duh, sau de năduh, conform căreia in MAN functionau 11 sinagogi. Talmudul prevede că unde sunt 10 iudei (bărbati) poate lua fiintă o sinagogă si in Ministerul de Externe erau 112 evrei (bărbati).
38. Mihai Florescu (nume de imprumut). Ministrul Petrolului si al Chimiei. Venit din URSS cu Ana Pauker. S-a strecurat in casa lui Nicolae Ceausescu, jucand un rol nefast in toate evenimentele “epocii de aur".
Si acesta a avut grijă să umple ministerul cu oameni de incredere după modelul Anei Pauker. A infiintat celebrul SOVROM-PETROL: altă palnie prin care petrolul romanesc s-a scurs fără greutate spre Uniunea Sovietică. Prin anii 50, o societate sovietică (Cuartit) a inceput exploatarea sălbatică a uraniului din Muntii Apuseni, despre care se spunea că este cel mai pur din lume. Romanii il scoteau din pantecul pămantului, il incărcau in lăzi speciale si lua drumul URSS. Era material strategic pentru interesul socialismului.
Valoarea uraniului jefuit de sovietici a depăsit trei miliarde de dolari.
La Ministerul Apărării Nationale, la inceput a fost ministru ruteanul Emil Bodnarebko (Botnăras). Mai tarziu,
39. Leontin Silaghi (Sălăjan). Căsătorit cu o evreică.
40. Walter Neulander (Roman). Responsabil cu educatia politică a armatei (indoctrinare).
Acestia au fost groparii armatei romane din cel de al II-lea război mondial.
41. Luka Laszlo (Vasile Luca). Ministrul Finantelor. Prieten apropiat al evreilor unguri Bela Kun si Mathyasz Rakoczi. Un adept fătis al falsei teorii că Ardealul e unguresc. Si-a văzut implinit visul , după care ravneste si azi UDMR, de a infiinta Regiunea Autonomă Maghiară. In scută vreme si acest minister a fost dominat de urmasii lui Bela Kun si ai lu Cain. Un glumet spunea că in Ministerul de Finante nu mai vorbeau romaneste decat femeile de serviciu si portarii.
In timpul războiului, maresalul Ion Antonescu i-a obligat pe nemti să plătească nu cu mărci, ci cu aur masiv, toate exporturile Romaniei către Germania si s-au adus in tară 40 de tone de aur masiv. Sovieticii l-au considerat aur german si l-au confiscat, drept pradă de război..."

Si in continuare aici!!!

"Desi prin armistitiul semnat la Moscova, in noaptea de 12-13 septembrie 1944, despăgubirile de război fuseseră fixate la 300 milioane USD, in realitate, pană la semnarea tratatului de pace de la Paris s-au plătit mai mult de 1,5 miliarde USD. Prin SOVROMURI, Romania a fost exploatată mai sălbatic decat coloniile.

42. Ana Toma, evreică. Ministrul Comertului Exterior. Fostă sefă de cabinet la Ana Pauker. Sotia lui Bodnarenco Pantelei Pantiusa (alias Pintilie Gheorghe) din Tiraspol, seful Securitătii Romane.

Ana Toma a avut sarcina de partid să prezinte la procesul lui Lucretiu Pătrăscanu dovezile fabricate, cum că acesta era dusmanul Uniunii Sovietice, dovezi care, desi nu au convins pe nimeni, au stat la baza condamnării la moarte a celui care a declarat la Cluj, că in primul rand este roman si apoi comunist.

Si in acest minister si in societătile de comert exterior organizate pe ramuri ale economiei nationale, majoritatea conducătorilor si functionarilor erau evrei. Acestia afirmau că romanii nu au calităti de comercianti.

Pagubele provocate economiei nationale prin operatiuni frauduloase in comertul exterior au fost fabuloase. Oala era bine acoperită, astfel că nu a fost dat in vileag decat cazul de la AGROIMPORT-EXPORT, cand grupul de delapidatori condus de Donath Andrei a furat si depus la băncile elvetiene 50 de milioane USD.

43.Alexandru Moghioros (evreu din Ungaria-n.n.). Dirija Ministerul Agriculturii, de la nivelul Comitetului Central.

44. Teohari Georgescu (Burach Tescovici). Ministru de Interne.

45.Alexandru Nicolschi (Grumberg Boris Nicolschi) . Evreu basarabean. Sovieticii i-au dat gradul de general. La inceputul anului 1945, pentru Grumberg Boris Nicolschi s-a creat o structură specială: Brigada mobilă, care poate fi socotită nucleul viitoarei securităti. Această formatiune de represiune formal era incadrată in cadrul Directiei Generale a Securitătii Statului, insă actiona independent si avea misiuni speciale de informatii, de arestare si cercetare a populatiei (s.n.).
46.Serghei Niconov. Seful spionajului roman. Avea o biografie asemănătoare cu a lui Alexandru Nicolschi.
In anul 1948 s-a infiintat Directia Generală a Securitătii poporului (DGSP), condusă de evreii Alexandru Nicolschi,
47. Bodnarenco, 48. Pantelei Pantiusa, 49. Vladimir Mazuru. Dintre oamenii care in primii ani de existentă a DGSP au ocupat functii de conducere, pană la sef de birou inclusiv, atat in compartimentele operative cat si in cele administrative, erau: Serghei Niconov (enumerat mai inainte), 50. Cacica Sasa, 51. Oprescu Dorel (nume de imprumut), 52. Rita (sotia lui Oprescu Dorel), 53. Slechinger Paul, 54. Chioreanu Magdalena (nume de imprumut), 55. Blaukenstein Magdalena, 56. Roza Adalbert, 57. Bichel Ivan, 58. Misa Protopopov, 59. Bercovici, 60. Ijak Adalbert, "

nea gelu, nu inteleg de ce te injura GB Doby asta. El nU sTie istoRie sAu e tot OVREU ?

te fAce nuFar diN caTe vaD.

Si zici musiu Kanata ca ai depistat tu niste evrei pe care Antonescu nu i-a omorat ?

Induioasator. Imi tremura orificiul banal de emotie.

Hai sa-l ieratam de toate crimele, o suta de cadavre maturate sub covor pentru fiecare evreu pe care nu l-a omorat.

Gelule,

Pentru prima data de cand sunt pe ziare.com,ai nota maxima de la mine.Numai ca trebuia sa spui:
,,Maresalul Antonescu a fost ucis cu singe rece de cei din gasca lui Brucan, Nikolski si a altor oligofreni ...PESEDISTI..., evrei ce au adus comunismul in Rusia si mai apoi si la noi!!!''

Excelenta documentare

Multumescdomnule Gellu.

 

 

 

GELULE, SCUTESTE-NE!

NU STIU CINE TI-A REACIVAT CONTUL, CE MODERATOR TE IUBESTE ATIT DE MULT INCIT SA PERMITA DIN NOU, IAR SI IAR, PLASAREA UNOR ASTFEL DE NEROZII AICI. PROBABIL CA ESTI ANGAJAT DE EI SA AGITI SPIRITELE PE FORUM, ALTFEL NU-MI EXPLIC.
ESTI UN NESIMTIT , UN INCULT SI UN LIMITAT, DISPARI SI NIMENI NU-TI VA SIMTI LIPSA!

Decizia lui Carol II de a-l numi regent pe Antonescu in 4 septembrie 1940

Era clar ca dupa ocuparea Frantei (prietena Romaniei)in 15 iunie 1940 si probabila invazie a Angliei (prietena Romaniei) in septembrie-octombrie germanii se vor intoarce contra Europei de Est. Dupa citeva incercari de lovituri de stat, Serbia va inra sub ocupatia germana, Bulgaria avea deja un guvern pro-german, Albania si grecia vor fi ocupate, Turcia va fi un aliat pasiv pro-german. Era clar ca vor urma o serie de lovituri de stat si in Romania pentru a se aduce un guvern pro-german.
Si URSS ii curgeau balele dupa Romania.
Solutia cu Antonescu ne-a adus oarecare liniste pentru trei ani, pina URSS a inceput sa bombardeze Iasul, sa jefuiasca si vandalizeze Moldova. Familia mea era refugiata spre Bucuresti si au putut sa se intoarca la casa lor dupa armistitiul din 23 august 1944.

Rusii au capturat si interogat la Moscova doi maresali:

Von Paulus la Stalingrad si Antonescu.
Este clar ca von Paulus a cintat si s-a revopsit. A fost returnat in RDG unde a trait pina la adinci batrineti.
Antonescu a fost torturat, dar nu s-a revopsit.

Sa nu facem mofturi, sa ne reanimtim TOT

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:The_Holocaust_in_Transnistria

Inainte spre răsărit...poezie de Gheorghe Ionescu din Furtuna - Jurnal de război in versuri (2005)

Inainte spre răsărit

Azi noapte la Prut
Războiul a-nceput...
Ca să regăsească fiul ceea ce tatăl a pierdut
Ca pe ceva inutil, nici măcar bun de vandut
Să recupereze Ion,... dar nu asa un Ion banal
Ci unul ce peste noapte a devenit maresal,
Mai ceva ca Alexandru, Cezar si Napoleon,
Intrecandu-i pe acestia cu pielea de cameleon,
S-a proclamat conducător, cand putea chiar impărat...
Să recucerească el, ce altii n-au apărat
Ce nu s-a putut păstra, cu prieteni traditionali
Să reia "prin arme si scut" cu altii ocazionali.
Si ca să se stie bine, că totul apartine lui
A trecut direct in frunte, la comanda frontului.
A tras prima lovitură, trimitand prima ghiulea,
Avertizand inamicul că va veni după ea.

Cu drept si sincer vorbind, nimeni n-a obiectat.
Tot ce e in slujba artei, a cantat si a jucat
Mai ales că conjunctura era favorabilă,
Iar alianta cu Axa considerată abilă.
Inceputul este bun, iar ostasii inimosi,
Atacă pe-ntregul front, inaintand curajosi,
Cucerind localităti, fără multă greutate,
Inamicul peste tot, este in dificultate,
Si se retrage in grabă, sau se predă cu duiumul,
Părăsind pozitiile, lăsandu-le liber drumul
Spre cetătile de margini, ridicate de strămosi,
Stavilă dusmanilor, prietenilor dusmănosi,
Ce se erijau fălosi, pavăza crestinătătii,
Si apărătorii nostri cu pretul vasalitătii.

O ultimă rezistentă pe dealul Cornestilor
Si-o imbrătisare cu NEAMUL SOIMĂRESTILOR
Aduse oastea romană pe tot cursul Nistrului
Prin victorii iluzorii, asupra inamicului.

Vorba e... Acum ce facem? Mai mergem sau... stăm aici
Va depinde de istorici si desigur, de amici.
Primii ne găsiră drepturi, la Bug, Nipru si Cuban
După domnitorul Duca, ce a fost pe acolo hatman.
Secunzii, vror să-i secondăm, să ne recunoască dreptul
Dar să n-asteptăm pomană, ci să-l cucerim cu pieptul.
Asa că... ne-am incurcat, nu mai putem da-napoi,
Ce-am căutat am găsit... am vrut război, iată război!
Ca-n zicala cu Grigore, sau ca-n proverbul cu ursul.
Apă vesnic agitată, istoria-si tine cursul.
Si ne poartă pe talazu-i, tot mai mult in depărtare
Pană ne fură pe-ncetul, pămantul de sub picioare.
Deocamdată aventura, nu pare primejdioasă,
Poate că nepregătirea să fie mai odioasă.
Dar de asta sunt de vină guvernantii din trecut,
Pentru cei de astăzi suntem cu moralul refăcut.
Se si vede nerăbdarea sufletelor optimiste,
După fetele-ncruntate, cantecele mai mult triste.
Foaie verde bob negară
Coboară mandro, coboară,
Coboară-n vale la gară,
Să vezi trenul cum ne cară
Si ne duce-n altă tară.

 

Ion Antonescu

''Daca as fii fost invingator,as fii avut statui in fiecare oras al Romaniei,dar pentru ca am fost invins...tie popor ingrat,nu-ti va ramane nici cenusa mea''.Cata dreptate ai avut...maresale

 

TAIAT LA PUTZA SAU NU?

Unii il judeca astazi pe Maresal, numindu-l criminal de razboi.Este usor sa judeci astazi, stand confortabil la un birou sau intr-un fotoliu, eventual la o bere sau o cafea.E pace..., e liniste..., nu cad bombe, nu ne invadeaza nimeni.Misiunea sa insa nu a fost deloc usoara iar povara ei nu a vrut sa fie purtata nici de Maniu si nici de Bratianu carora le-a cedat puterea dar au refuzat-o!Ca a facut unele greseli este de inteles, aveti in vedere perioada istorica, cu lumea intreaga cuprinsa de focul razboiului.El avea de salvat o tzara!
Unii au murit pe front, altii in lagare, altii in transporturi spre Transnistria, multi civili, multi militari, unii romani, unii evrei, unii tzigani. A fost o fila zbuciumata din Istoria Romaniei.
A murit executat de comunisti dar a murit ca un erou.Demn.A murit de glontz, cel putin a avut o mo.arte de ostas.Cei care aruncatzi cu piatra, opriti-va un moment si incercati sa va puneti in situatia lui. Credeti ca ati fi fost capabili sa faceti altcumva mai bine sau poate...mai rau.Majoritatea abuzurilor si crimelor din Transnistria au fost savarsite de ucrainenii
fascisti si de trupele speciale germane.La unele fapte deplorabile au contribuit si unele subunitati de jandarmi romani dar...sa nu uitam contextul!A nega holcaustul si a nega contributia romaneasca cat ar fi ea de neinsemnata in comparatie cu ceilalti co-beligeranti este contraproductiv si neadevarat. A neglija insa faptul ca dintre toate tarile rasaritene cei mai multi evrei s-au salvat din Romania si a nega faptul ca multi romani si-au riscat viata ca sa salveze evrei, este iar contraproductiv si neadevarat.Maresalul Antonescu a fost, in conditiile vremii, receptiv la doleantele evreilor si acestia au fost sprijiniti insasi de Regina Mama a Romaniei!Ar fi bine ca din cele intamplate sa mai tragem si unele invataminte si astfel de lucruri sa nu se mai repete. Vad aici pe forum multe opinii anti-evreiesti, in numele faptului ca primiii comunisti aterizati de la Moscova erau evrei. eu cred ca de fapt dvs. nu intelegeti un lucru esential. ei nu au aterizat in Bucuresti, in functii de raspundere in stat in calitate de evrei ci in calitate de comunisti fideli Moscovei!!! Nu ne-ar fi schimbat soarta cu nimic daca erau, sa zicem comunisti gruzini, uzbeci sau cazaci.Tot cu drapelul rosu si cu steaua in 5 colturi se instalau in fruntea romanilor.Putin imi pasa ca aia erau evrei dar imi pasa ca erau comunisti infocati.Atat de infocati incat Patrascanu si cine stie cati altii nestiuti au trebuit sa moara fiindca erau mai intai romani!
Nu este oameni buni niciun titlu de mandrie sa urasti un popor in numele unei doctrine, fie ea comuniste fasciste sau oricare alta.In Romania mai sunt azi vreo11 mii de evrei majoritatea foarte batrani. Cu aia va razboitzi voi?Mie nu-mi pasa daca unu' e taiat la putza sau nu, imi pasa insa daca-si vede de treaba lui si mai ales daca este sa ma conduca sa fie competent si cinstit.

Cornelius.

Crima ramane crima.Ramane de necontestat ca in vremea Maresalului s-au comis crime.Au fost comise crime contra evreilor.Au fost comise de extremisti si incompetenti.
Daca citesti cu atentie documente oficiale si articole din presa vremii,ai sa vezi ca aproape totul se refera la "iudeo-comunisti".Nu toti evreii au fost bagati in aceiasi oala.Asta nu-i o scuza a crimei,este poate o circumstanta atenuanta.La vremea aceea a fost un razboi necrutator,pe viata si pe moarte, intre doua ideologii lafel de criminale.
Maresalul ramane un mare roman.Pe 6 Sept.1940 cand a luat puterea,tara era ciopartita.Partidele "istorice" tremurau de frica legionarilor.Care era alternativa?.Nu era Maresalul,erau legionarii.Iti inchipui ce se intampla?.
Cativa ani in urma am discutat indelung cu unul din supravietuitorii trenurilor *** de la Iasi.I-am pus intrebarea:"care era alternativa la Antonescu"?.-"legionarii".-"In cazul asta am mai fi avut aceasta discutie"?.Mi-a raspuns foarte scurt:-NU.
Judecam dupa criterii de azi,fapte petrecute in situatii atat de grave.

raspuns

Da aveti dreptate,Maresalu a fost intai roman si apoi politician,nu cred ca dansul ca roman a provocat moartea evreilor romani,pentru ca in contextul anilor 40, evreii din tinuturile romanesti acaparate de rusi nu au avut un comportament sa spunem corect fata de romanii de dincolo de Prut,se pare ca au participat,initiat denationalizarea populatiei romanesti si chiar deportarea in Siberia cu toate ororile care au urmat.Vedeti domnilor ca adevarul istoric poate fi relatat in functie de partea din care privesti,se pare ca o data si o data sa avem si adevarul adevarat si sa ne cerem iertare unii celorlalti,ca doar DUMNEZU ESTE UNUL ,nu cred ca in prea inalturi salasuiesc mai multi,pentru fiecare religie cate unul.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE

CEL MAI MARE ROMAN CARE A APARAT INTERESELE ROMANILOR SI SA LUPTAT CONTRA INAINTASILOR PSD-ISTI SA TINA TARA ROMANEASCA DEPARTE DE BOLSEVICI SI BOLSEVISM.
MARESALE VEI RAMANE PE VECI IN INIMILE ROMANILOR ADEVARATI

 

Eroul national Maresalul Antonescu

Eroul national,Maresalul Antonescu ,trebuie analizat
prin prisma situatiei geo politice a Romaniei din perioada sa.Este o rusine galeata pusa pe capul Maresalului in curtea propriei lui ctitorii.Romanii nu dau dovada de demnitatea ungurilor(Horty)sau finlandezilor(Marnenheim).Pana cand vom deveni demni,sa-l pastram in inimile noastre.Teo

 

Articol excelent

Asa cum dejea ne-a obisnuit domnul Dologa abordeaza cu discernamant si pricepere evenimente importante din istoria neamului romanesc. In aceasta perioada in care istoria romanilor este izgonita din scoli si din presa este exceptional ca mai putem intalni jurnalisti seriosi care se opun deznationalizarii. Felicitari si pt ziare com pentru cooptarea domnului Dologa.

 

Pacat...

Pacat ca despre maresalul Antonescu are tupeul sa scrie un ,,redactor" care este in relatii foarte proaste cu limba romana. Citez doar trei perle: 1) ,,a intrat deseori in conflict cu regele Carol al II-lea afectandu-i cariera" (se intelege ca e vorba de cariera regelui, ceea ce ar fi o contradictie in termeni, cand, in realitate, conflictele cu regele au afectat cariera maresalului); 2) ,,in urma avansurilor armatelor Puterilor centrale" (deci niste armate care fac avansuri; cui oare?); 3) ,,stat national-legionar la conducerea caruia se afla Ion Antonescu si legionarii condusi de Horia Sima" (dezacord grosolan intre subiect si predicat).

 

Da de asta ce ziceti ?!?

intro zi neam dus la mol sai cumparam copilei decat un caiet.....

Stima si respectul romanilor.

L-au restaurat pe Maresal printre cei mai mari ROMANI ai tuturor timpurilor.Acolo unde-i este locul.Alaturi de Stefan,Mihai (nu regele)Carol I-ul (desi neamtz,un mare roman).
Cei care vreti sa stiti cine a fost Maresalul Ion Antonescu,cititi scrisoarea lui de adio catre sotie!.
P.S.Una din acuzatiile care i-se aduc frecvent Maresalului este "trecerea Nistrului".Un razboi nu se opreste (imi iau jucariile si plec).La "intoarcerea armelor" s-a oprit Armata Romana la granita de vest???.Au fost impinsi in Ungaria,in Muntii Tatra si pana la Budapesta si Praga.Au murit in vest peste 300.000 de militari romani.Este "cineva" aczat de crima din cauza asta???.

 

comentariu

Ca a fost un asasinat este indiscutabil,asasinat realizat de jigodiile de romani care au pus samavolnic mana pe putere.Cum poti explica ca in completul de judecata erau rusi??,cum poti sa explici predarea Maresalului rusilor??cum explicam ca in 1946 copii romani mureau de foame,iar rusii ne furau,cu acordul jigodiilor din guvern 20 de vagoane de aur stranse de Maresal si guvernul care a fost acuzat de tradare,(zvonurile sunt ca jigodiile comuniste ar fi fura 50 de vagoane de aur)aur care era depozitat la Tismana.Cum vom putea explica hotiile,mincinile,nemerniciile guvernelor postbelice cele care prin rapt au pus mana pe putere si au conceput actuala situatie politica si economica,guverne care nu au avut legitimitatea votului liber exprimat dar au avut posibilitatea masluirii adevarului istoric,al adevarului construit cu multa munca de Regele CAROL I.Fostii nemernici ,traiesc astazi prin actualii nemernici guvernanti marefer la absolut toti guvernantii de dupa 90,dar cei mai periculosi,sunt cei din clica lui Iliescu si Nastase,care sunt urmasii directi ai asasinilor Maresalului si a vanzarii natiunii romane,a spolierii ei ,a indobitocirii ei.

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor