Sa nu mai spunem resemnati "Asta este", sa ne ambitionam sa schimbam lucrurile in bine

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 20:51
6492 citiri
Sa nu mai spunem resemnati "Asta este", sa ne ambitionam sa schimbam lucrurile in bine
Foto: Manuela Mot

Suntem un popor bun, frumos, muncitor si prietenos, care trebuie sa isi asume trecutul si prezentul si sa priveasca mai increzator si cu optimism in viitor. Sa fim mai realisti, sa ne lamentam mai putin si sa nu mai ascundem unele esecuri in spatele unor imaginare teorii ale conspiratiei.

Emanuela Mot crede ca n-ar strica nici daca am fi mai uniti: nu foloseste nimanui sa dorim sa moara si capra vecinului, ci mai degraba sa dam mana cu vecinul si sa facem ceva bun si constructiv impreuna.

Partea adorabila la romanii de care sunt indragostita este ca totul e posibil

Manuela a absolvit o serie de cursuri post-universitare in domeniul apararii si securitatii nationale si detine un certificat in chestiuni de pace si rezolutie de conflict (peace and conflict resolution) de la Centrul Rotary Duke-UNC.

Din 2012, Manuela este consultant la Banca Mondiala in Washington D.C., unde se axeaza pe proiecte de eficienta energetica in Europa si America Latina.

Romania, la un sfert de secol de la Revolutie - incotro ne indreptam?

Indiscutabil, spune Manuela, exista multe schimbari profunde pe plan politic, economic si social, care au avut loc de-a lungul timpului, din 1989 incoace: "In primul rand, tranzitia de la o economie etatizata la cea de piata - chiar si cu problemele pe care le pune azi economia romaneasca - este un pas ireversibil.

Pe planul politicii externe, aderarea Romaniei la UE si NATO si ancorarea tarii intr-un sistem de valori europene si un sistem de securitate puternic reprezinta, fara doar si poate, schimbarea fundamentala din ultimele doua decenii.

Legatura stransa pe care Romania si SUA au dezvoltat-o sub Parteneriatul Strategic, recent culminata pe dimensiunea militara cu scutul de aparare antiracheta de la Deveselu, reprezinta un pas esential in consolidarea pozitiei Romaniei ca pilon de securitate si stabilitate in regiunea Marii Negre".

Nu in ultimul rand, Manuela mentioneaza ca, per ansamblu, ca societate, am devenit "poate mai selectivi si mai pretentiosi, am inceput sa nu ne multumim doar cu putin si lucruri superficiale. Dupa zeci de ani de cvasi-izolare, accesul la lumea occidentala prin calatorii, studii si munca in strainatate (in special in Europa) a facut ca romanii sa isi doreasca, din toate punctele de vedere, lucruri similare cu cele existente in Vest".

Gresim de fiecare data cand acceptam sa fim calcati in picioare

Ca tara, ne indreptam in directia trasata de apartenenta la UE si NATO. Am spus "adio" Estului si ne-am orientat clar si fara echivoc catre Vest. Insa la ceea ce trebuie sa muncim foarte mult este consolidarea pozitiei Romaniei in ecuatia europeana si euro-atlantica, astfel incat sa devina un stat care are un cuvant de spus in aceste structuri si care fie perceput si tratat (si nu doar la modul declarativ) ca un partener egal. Aici mai este mult de lucru. Ca stat si societate, trebuie sa intensificam eforturile in ceea ce priveste dezvoltare economica sustenabila, lupta anticoruptie, cresterea nivelului de trai si profesionalizarea institutiilor statului.

Nu poti fi tratat de la egal de catre partenerii occidentali atunci cand jumatate din Romania nu este conectata la sisteme de apa si canalizare, cand bunicii nostri, dupa o viata de munca, se chinuie sa traiasca cu pensii de cateva sute de lei pe luna, cand trebuie sa dai spaga la doctor pentru o operatie sau cand mai toate angajarile din administratia publica se fac prin Sfanta Pila sau prin telefoanele care suna de zor de la partide.

Ne amagim sa credem ca o strangere de mana din partea unui lider european sau o poza in Biroul Oval sau pe peluza celei mai cunoscute case din lume fac ca problemele structurale ale Romaniei sa fie trecute cu vederea. Sub zambetul politicos si atent studiat al omului de stat occidental se ascunde, de fapt, realitatea despre o Romanie pe care el o cunoaste surprinzator de bine, si de aici si consecintele in cauza.

Manuela Mot

Prin prisma istoriei si a pozitiei geografice, Romania poate este mai apropiata de spiritul balcanic, cu bune si poate mai putin bune. "Romanii sunt prietenosi, generosi, entuziasti, galagiosi, orgoliosi, le place sa exagereze dar fara rea intentie, sa epateze si sa se confunde cu personaje care nu au nicio legatura cu realitatea", puncteaza Manuela.

Trebuie sa iesim din letargie si sa actionam. Trebuie sa cream, nu sa asteptam sa ne dea cineva!

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

Ca structura, societatea romaneasca se axeaza pe un set de valori in care au existat de-a lungul timpului doua constante: "familia si religia. Familia joaca un rol crucial la romani si este pusa mereu pe primul plan. In ceea ce priveste religia, ca popor suntem cu sufletul aproape de credinta, dovada fiind increderea mare de care se bucura Biserica in randul populatiei, concomitent cu numarul mare de biserici construite in ultimele doua decenii.

Trebuie sa invatam sa fim mai deschisi si sa ii acceptam si pe cei care sunt diferiti fata de noi si au alte valori, diferite de cele ale noastre. Asta ne-ar aduce poate un pic mai aproape de valorile occidentale, in care toleranta si multiculturalitatea - chiar si in contextul actual tensionat al crizei refugiatilor - joaca un rol important. In America, de exemplu, nu conteaza la ce biserica mergi, deoarece religia este un lucru intim care iti apartine tie, iar perceptia si aprecierea ta in societate sunt date de ceea ce reprezinti ca om si valoarea ta profesionala".

In ultimii ani se tot vorbeste de revenirea spre valorile occidentale pe care noi spunem ca le sustinem puternic. Manuela este de parere ca nu trebuie sa ramanem doar la stadiul declarativ, ci sa le si punem in aplicare. Si asta "incepand cu un minim standard occidental la care trebuie sa ne raportam, cum ar fi profesionalism si competenta, dar si un nivel de trai decent, scoli si spitale functionale si echipate corespunzator".

"Sa ne ambitionam sa schimbam lucrurile in bine"

Manuela Mot este de parere ca ne aflam sub impresia ca suntem un popor cu oameni buni si frumosi, dar ca istoria nu a fost prea dreapta cu noi si ne-a cam pus tot felul de piedici de-a lungul timpului.

Ne vaitam ca am fost napastruiti de soarta si ca nu am prea avut noroc. Daca altele ar fi fost lucrurile si evenimentele in trecut, alta ar fi fost si istoria si, ca atare, si prezentul nostru. Sau ca ni s-au pus bete in roate de catre unii si altii. Ei bine, eu cred ca suntem un popor bun, frumos, muncitor si prietenos, care trebuie sa isi asume trecutul si prezentul si sa priveasca mai increzator si cu optimism in viitor.

Sa fim mai realisti, sa ne lamentam mai putin si sa nu mai ascundem unele esecuri in spatele unor imaginare teorii ale conspiratiei. Este timpul sa nu mai fim pesimisti, iar astfel sa nu mai spunem resemnati 'Asta este!', ci dimpotriva, sa ne ambitionam sa schimbam lucrurile in bine. In acelasi timp, nu ar strica sa fim si mai uniti. Si aici ma refer nu numai in anumite momente cheie (vezi diaspora la alegerile prezidentiale din 2014) sau in cazul unor evenimente nefericite de tip Colectiv, ci incepand chiar cu aproapele nostru si cu comunitatea din care facem parte. Nu foloseste nimanui sa dorim sa moara si capra vecinului, ci mai degraba sa dam mana cu vecinul si sa facem ceva bun si constructiv impreuna.

Manuela Mot

Manuela spune ca, primul rand, ar trebui sa eliminam fiecare din noi si din mentalul colectiv dictonul "Merge si asa". La fel si cel care ne indeamna sa trecem mai intai puntea, apoi mai vedem noi ce facem mai departe.

"De asemenea, sa nu ne mai multumim cu putin si sa fim nevoiti sa alegem raul cel mai mic. O data si pentru totdeauna trebuie sa avem curajul sa spunem clar si raspicat: asa nu se poate".

Noua generatie a ajuns la maturitate, optiunile nu sunt doar sa ne plangem sau sa plecam

"Este cazul sa nu mai lasam lucrurile in voia sortii sau sa le facem mai mult sau mai putin de mantuiala. Trebuie sa avem o abordare strategica si sa stabilim tinte clare cu pasii aferenti. Uneori, romanii se demoralizeaza si se lasa coplesiti de pesimism in urma unor experiente mai putin placute din trecut. Este nevoie de perseverenta si o atitudine de invingator.

Pe de alta parte, ca tara uneori ne multumim cu putin. Ne bucuram ca suntem acolo, la masa bucatelor, fara sa mai conteze locul unde suntem asezati. Evident un loc bun la masa se castiga din greu si trebuie aduse demonstratii concrete in acest sens. Pentru ca vocea Romaniei sa se auda mai bine este nevoie de o serie de schimbari structurale interne. Sa nu mai asteptam sa ne impinga altii de la spate, mai mult sau mai putin conditionat de unele lucruri, ci sa facem intern ceea ce trebuie pentru a evolua ca tara", continua tanara.

Oamenii, energia lor pozitiva, ambitia si determinarea sunt punctele forte ale tarii noastre. "Romania are o energie fantastica si se resimte prin toti cetatenii sai din tara sau din diaspora. Resursa umana a tarii este imensa si trebuie valorificata in beneficiul tarii. In al doilea rand, Romania insasi constituie un element cheie. Si acest lucru nu este un sablon.

Din punct de vedere turistic, de exemplu, Romania are aproape toate formele de relief si ofera cam tot - de la munte la mare, delta, istorie, cultura, traditie si ospitalitate. Dar avem o problema cu lipsa acuta a infrastructurii. Si aici iar ne izbim de acele standarde minime europene pe care le imbratisam doar cu vorbele si mai putin cu faptele".

"Cum sa faci turism in mijlocul Transilvaniei sau in Maramures cand nu ai aeroporturi sau drumuri care sa duca turistii acolo? Nici la mai bine de un sfert de veac de la caderea regimului totalitar, Romania nu are o autostrada care sa conecteze tara de la est la vest. Ca sa ajungi de la Constanta la Oradea mergi pe tot felul de petice de drumuri nationale, judetene, un crampei de autostrada pe ici pe colo, sau daca te incumeti la o calatorie cu trenul faci mai bine de 15 ore. Inadmisibil! Si asta spune ceva despre neputinta si incompetenta tuturor celor care, fara nicio exceptie, s-au perindat la guvernare de 25 de ani", adauga Manuela.

Daca ar avea putere de decizie in Romania, in primul rand ar depolitiza administratia, "si nu doar cu vorbe, asa cum tot auzim de ani buni incoace, ci si prin fapte concrete".

"In afara de esalonul unu, adica ministru si secretari de stat, toti ceilalti functionari ai statului trebuie sa fie numiti in urma unor competitii reale, pe baza de profesionalism si meritocratie. Nu este normal sa ai o puzderie de oameni incompetenti in ministere si alte institutii publice, care nu fac mai nimic toata ziua si in cel mai fericit caz imping niste hartii dintr-un loc in altul. Acesti oameni total dezinteresati sa faca ceva nu pot fi trimisi acasa, deoarece sunt intangibili si au fie sustinere politica, fie fac parte dintr-un sistem de relatii extrem de bine pus la punct si care cu greu poate fi zdruncinat. Pentru ei zbarnaie de zor telefoanele de la partide sau sare reteaua in ajutorul lor.

In plus, acestia sunt functionari publici, ceea ce face si mai grea disponibilizarea lor. Politizarea si sistemul relational par sa fie eterne. Din acest punct de vedere, exista o stabilitate si o consecventa - obiceiurile proaste au fost imbratisate de toate partidele si nimeni nu s-a incumetat sa rupa pisica in doua si sa faca ceva", opineaza Manuela Mot.

Fost diplomat ONU: Iarmarocul asta penibil trebuie sa inceteze, daca vrem Romania unde-i e locul

In acelasi timp, spune ea, exista in administratie, in special la nivel local, multi functionari care muncesc si isi fac treaba asa cum se cuvine, dar care au salarii mici.

"Ei bine, acest sistem de salarizare trebuie sa se schimbe astfel incat functionarii competenti sa fie remunerati mai bine, iar cei care nu isi fac treaba sa suporte consecintele. Romania are nevoie urgent de un sistem de salarizare bazat de competenta si performanta, cu evaluari serioase, nu facute in dorul lelii.

Este foarte greu sa pastrezi profesionistii pe salarii mici. De regula, un tanar sta doi-trei ani sa capete ceva experienta si apoi pleaca in mediul privat pe bani mai multi. Cei care raman, din pacate, se inscriu in tipologia descrisa putin mai sus. Si de aici dezastrul... Actualul guvern tehnocrat si-a exprimat intentia de a reforma sistemul de salarizare in sistemul public. Ramane de vazut daca se incumeta sa faca acest proces asa cum trebuie.

Un al doilea lucru unde trebuie umblat ar fi reforma Parlamentului, in sensul unui legislativ unicameral. Nu este nevoie de aproape 600 de parlamentari inghesuiti in doua camere, care sa faca acelasi lucru. Un parlament cu o singura camera si un numar reprezentativ de legiutori ar fi suficient pentru Romania. Am votat la referendum pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari, iar aceasta solutie trebuie pusa in aplicare", puncteaza Manuela.

Raman optimista si spun ca Romania are sanse reale sa progreseze si sa evolueze spre mai bine, dar in anumite conditii in care, primordial, non-valoarea si incompetenta sunt inlocuite cu meritocratia si profesionalismul. Peste zece ani imi doresc ca dictonul "merge si asa" sa fie doar o amintire si sa vad o Romanie care are un loc bun la masa si este tratata ca un adevarat partener egal de catre ceilalti meseni.
Manuela Mot

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Romania de maine, #Manuela Mot Romania de Maine , #romani